Fra gatebarn til butikksjef: Nå skal dokumentaren om Cechell (29) vises på kino

Cechell Oftedal var 14 år første gang hun sov på en madrass. Før det, hadde hun sovet på pappesker på betonggulv. Denne søndagen kan du se dokumentaren om livet hennes på kino i Stavanger og Sandnes.

Publisert:
Cechell Oftedal har spilt inn en dokumentar om hvordan det var å vokse opp på gata i Manila. Denne helga vises dokumentaren på kino!

Cechell Oftedal vokste opp i slummen i Manila. Faren var narkoman og moren jobbet i Hong Kong. Hun sov på pappesker og måtte tigge eller lete i søpla for å overleve.

Hun kom til Norge da hun var 14 år. Moren hadde møtt en nordmann. Først bar det til Oltedal, så til Madla i Stavanger.

Det er dette filmen Drømmeland handler om. Dokumentaren har tidligere vært vist på TV som en del av dokumentarserien til TV-kanalen FEM, «Insider FEM».

Håper filmen vil åpne øynene til folk

Hun håper at filmen kan sette søkelys på hvordan gatebarna i Manila har det. Det har ikke endret seg siden hun bodde på gata selv, forteller hun.

– Det er ikke et tema folk snakker om under middagen. Jeg håper at dette kan føre til at folk forstår hvordan gatebarn i Manila har det. Jeg vil at folk skal vite hva som skjer, slik at de ikke kan ignorere det, forteller hun åpenhjertig.

Cechell Oftedal syntes det var fint å dra tilbake til Manila, selv om at det også var veldig sterkt. – Det hjelper å snakke om det, sier hun.

Forsto ikke at folk klaget på regnvær

For Oftedal var kontrasten stor da hun kom til Norge. I Norge kunne folk kaste maten sin fordi de ikke var sultne, eller fordi det var feil pålegg. For Oftedal, var det første gang hun hadde faste måltider.

I oppveksten hadde Oftedal verken dusj eller toalett, og fikk bare vasket seg da det regnet. For henne var det derfor litt rart når folk klagde over nettopp det - at det regner.

Hun respekterer derimot at noen ikke liker at det regner.

– Jeg synes det er fint, jeg.

LES MER:

Cechell Oftedal (28) fra Stavanger kan bli årets modigste kvinne

LES MER:

Sov på papp og måtte lete i søpla for å overleve. Nå har barndommen til Stavanger-jenta blitt dokumentarfilm

– Livet er både stygt og fint

Oftedal ville lære seg norsk så fort som mulig, og lærte seg norsk i løpet av et år. Det angrer hun på i dag.

– Da forsto jeg alt det stygge de andre sa til meg, forteller hun.

Oftedal ble mobbet - både på ungdomsskolen og videregående.

– Hvordan går det med deg i dag?

– Det går veldig fint. Alle har opplevd noe stygt og noe fint i livet sitt, det er sånn det er.

– Terapi

Oftedal beskriver innspillingen som en slags form for terapi.

– Det ble som gratis psykolog-timer. Jeg fikk svar på ting jeg har lurt på siden barndommen. Det er tungt, trist og skummelt, men det hjelper å snakke om det, sier hun.

Oftedal var tidligere butikksjef på Bikbok på Sørlandssenteret i Kristiansand. Nå har hun sluttet der for å ta en bachelor i markedsføring og ledelse.

Hun har nemlig startet sin egen organisasjon, Heart4Kids, som jobber med å hjelpe gatebarna i Manila. Målet hennes er at hun skal kunne leve av å drifte organisasjonen en dag. Derfor har hun begynt på en utdannelse som forhåpentligvis gir henne kompetanse til å gjøre nettopp det.

Drømte om at filmen skulle på kino

Filmen Drømmeland har hovedpersonen sett mange ganger. Hun har aldri sett den alene, men med folk - og blir like rørt hver gang.

Hun håper at folk vil se filmen på kino.

– Det var en tanke eller en drøm jeg hadde, om at filmen en gang skulle vises på kino. Det er veldig rart og veldig fint, sier hun.

Publisert:

Cechell og Atle vil invitere ensomme til julefeiring: – Å gi litt tid er det letteste man kan gjøre

For mange kjennes juletida ut som en magisk høytid med familien, men flere kjenner også på det motsatte. Atle (31) og Cechell (30) åpner derfor dørene 1. juledag til personer som føler seg ensomme.

Publisert: