Slik blir nye Folken

Grønne vegger. Lilla gulv. Tørkede vaniljeblader på veggen. Yes! Du hørte riktig.

Publisert:
KOBBER: Rasmus Hanssen fra Blikkteknikk slår kobberen fast på søylene i Storsalen. Kobberen har fått seg noen runder under bilen for å få den riktige «slitte» Folken-feelen.

Det blir kombinasjonen som møter deg når Folken åpner dørene igjen i august, etter en sommer med oppussing.

\- Kontrast. Det var det vi ville ha. Tenk deg, du går inn i baren i første etasje, og fortsetter opp i trappa med alle de gamle rockeplakatene. Det er klart du ser for deg at du kommer inn i en typisk gammel og mørk konsertsal, og så kommer du inn til noe helt annet, sier Folkens konsertbooker Jesper Brodersen fornøyd.

- Grønn og lilla. Du er ikke redd for at alle de gamle rockerne skal snu i døra?

\- Neida. For alle som oppholder seg her på dagtid mens det er lyst er salen blitt mye finere, men for den vanlige konsertgjenger vil salen se mørk ut uansett. Det er ingen fare!

**LES OGSÅ:

LES MER:

Alex vil fylle tomme butikklokaler med kunst og kultur

OPPLYST: Når malingen skal på plass, gjelder det å ha godt lys. Storsalen på Folken er nå blitt lysegrønn.

Art deco møter Jimi Hendrix

I år er Folken-bygget 90 år gammelt. Årevis med konserter, trampeklapp og ymse variasjoner av dans har gjort sitt. Slitasjen på bygget har vært merkbar, og studentersamfunnet har ønsket seg en oppshining lenge. I løpet av sommeren får de unnagjort en hel del, i en oppussingsrunde som er støttet med 100.000 kroner hver av henholdsvis Universitetet i Stavanger, Sparebankstiftelsen og Stavanger kommune.

KREATIV SJEF: Henrik Eikanger i HM Malerservice står for fargevalgene under oppussingen av Storsalen.

I første omgang er det gulv, vegger og den slags som får pustet nytt liv i seg. Mens gulvet skal slipes ned, er veggene nå nymalte, søylene har fått på seg kobberdrakt og baren har fått ny tapet, laget av tørkede vaniljeblader. Bak det estetiske står Henrik Eikanger, som er kreativ leder i HM malerservice.

**LES OGSÅ:

LES MER:

«Hvis du er kvinne, bør du ikke ha hår andre steder enn på hodet og øyenbryn/øyenvipper»

... og så la jeg til noen touch av fargene du finner på gamle Jimi Hendrix-platecover.

- Fordi Folken også blir brukt til helt andre typer arrangementer enn rockekonserter, var det viktig å ta hensyn til at fargene skal fungere i flere sammenhenger, sier han.

\- Bygget ble satt opp i 1925. Den gang var art deco begynt å komme på banen, med sterke farger og stiliserte motiver. Den historien tok jeg utgangspunkt i da jeg valgte fargene, og så la jeg til noen touch av fargene du finner på gamle Jimi Hendrix-platecover, fortsetter Eikanger, som selv har gått på Folken i alle år.

VANILJE: Tapet laget av tørkede vaniljeblader er kommet bak baren. For å skape dybde, ifølge maler Henrik Eikanger.

Vanilje for dybde

Han framhever konsertene med norske rockere som Dumdum Boys, Motorpsycho og Raga Rockers når han skal velge sine egne favoritter op gjennom årene. Og solokonsertene med Led Zeppelineren Robert Plant. Men nok om det, tilbake til faget.

Den lysbryteren har vi lett etter helt siden jeg kom hit for fire år siden!

- Den grønne fargen gir en myk opplevelse for øynene, og så har vi frisket opp baren. Før var det svart mot svart, du kunne nesten ikke se baren. Nå har vi satt opp en tapet av tørkede vaniljeblader som gir dybde i rommet, sier Eikanger.

- Mykt, med vanilje. Du blir ikke skeptisk bookingsjef Brodersen?

\- Forrige gang HM jobbet for oss, var da vi pusset opp i første etasje. Den gang ble jeg litt skeptisk da jeg så forslaget deres, men jeg ble riktig fornøyd med resultatet. Vi stoler hundre prosent på arbeidet som gjøres.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Nå skal Stavanger-kunstneren bak disse stille ut i USA

Fem zillioner dollar i taket

Underveis i oppussingen har det også dukket opp noen overraskelser. Fra taket kom det ramlende ned flere millioner dollar i Turboneger-valuta, staselig laget med Thomas «Happy-Tom» Seltzer på 5 zillioner dollar-lappen, og glitter. I tillegg oppdaget en av elektrikerne lysbryteren til taklyset, til bookingsjef Jesper Brodersens store glede.

\- Helt fantastisk! Den lysbryteren har vi lett etter helt siden jeg kom hit for fire år siden!

12. september feires forresten oppussingen med festkonsert, hvor deler av inntektene går til oppussings-prosjektet. Blant artistene som skal spille er Slutface og Popface.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Michael Kors kommer til Stavanger

CASH: En fem zillioner dollar-seddel i Turboneger-valuta. En hel haug av de kom dalende ned fra taket i forbindelse med oppussingen.
Publisert:

Folken pusser opp Akvariet for 2 millioner kroner

Det har lenge vært en drøm å pusse opp underetasjen i studentersamfunnet. Nå er håndverkerne endelig i gang.

Oppdatert: