– Jeg tror alle vet om noen som har brukt cannabis

Denne uka har politiet kampanje for narkotikafrie skoler.

Publisert:
F.v.: Matilde Krumm (16), Sandra Johansen (16), Sebastian Nordbø (16), Karoline Tollefsrud (16) og Silje Hagen (16). Foto: Lena Rustan Fidjestad

Forebyggende avdeling i kristiansandspolitiet fronter den landsdekkende kampanjen, som går under navnet «Bry deg», på flere videregående skoler. I Kristiansand besøkte Agder-politiet Kristiansand Katedralskole Gimle i lunsjen onsdag, mens de på torsdag skal til Tangen. Hensikten er å forebygge at ungdom begynner med narkotika.

– Jeg tror alle vet om andre som har brukt, eller bruker cannabis (journ. anm. samlebetegnelse på hasj og marihuana). Det føles som om det blir mer og mer bruk av narkotika blant unge. Noen begynner så tidlig som på ungdomsskolen, forteller Silje, som er elev ved KKG.

Hun tror informasjonskampanjen ikke vil ha den helt store effekten, siden dem som som har lyst til å bruke cannabis, vil gjøre det uansett. Hun mener brukerne mest sannsynligvis også vet om konsekvensene før de begynner å bruke narkotika.

_**LES MER:

LES MER:

39 utesteder sier nei til narkotika

img_9242 Betjentene fra Agder politidistrikt informerte elevene fra scenen i lunsjpausen. Foto: Lena Rustan Fidjestad

– Folk satt og røykte åpenlyst

Karoline bodde i Spania i en periode, og forteller at det var en helt annen holdning til cannabis der.

– Der satt folk og røykte det åpenlyst i parkene, uten at politiet brydde seg. Uansett hvor jeg gikk, så fikk jeg tilbud om det. Jeg sa selv nei, men vet om flere som prøvde, forteller hun.

politi Agder-politiet stiller denne uka på stands på videregående skoler i landsdelen. Her representert av politibetjent Carl Danielsen, politibetjent Dilshad Kestey og avsnittsleder ved forebyggende avsnitt ved Kristiansand politistasjon, Hans Martin Skovly. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Flere får psykoser og blir lettere avhengige

– De siste 10-15-årene har det blitt sterkere innhold av virkestoffet Tetrahydrocannabinol (THC) i hasjen i Norge. Stoffet cannabidiol (CBD) som gjør at du ikke blir så avhengig av stoffet, blir fjernet. Dermed får flere som røyker cannabis psykoser og blir lettere avhengige, forteller politibetjent ved ungdomspatruljen ved forebyggende avsnitt i Kristiansand, Carl Danielsen, til KKG-elevene.

Den sisteUngdata-undersøkelsen, som ble gjennomført i Norge, viser at 11 prosent på landsbasis har prøvd eller bruker cannabis. I Agder ligger dette tallet på 6 prosent.

– Likevel ser vi en markant økning fra ungdomsskolen til videregående, i forhold til hvor mange som prøver det. Fokuset med kampanjen er at vi ikke ønsker narkotika på skolen. Cannabisbruk er noe vi stadig jobber for å holde nede, blant annet med systematisk jobbing og samarbeid med skolene, sier Danielsen.

– I en periode brukte noen syntetisk, men det er helt ut nå, siden ungdommene er usikre på hva de får i seg.

img_9225 Carl Danielsen informerer Keyhan Estanegzai og Andreas Ramsland Flatvoll. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Syntetisk er ut

Han forteller at det er lite bruk av andre stoffer blant ungdommen.

– I en periode brukte noen syntetisk, men det er helt ut nå, siden ungdommene er usikre på hva de får i seg, fortsetter Danielsen.

Nå har politiet også fått alternative straffemetoder, som ungdomsoppfølging og ungdomsstraff som kan idømmes av retten. Flere steder i landet har det vært ransaking av skoler, med hunder. Dette har ikke skjedd i Kristiansand.

– Det hender at elever blir pågrepet og fulgt opp. Vi opplever ikke at det er problemer med salg av cannabis på skolene, ettersom de unge som selger ofte faller ut av skolen, men ser at det er en del elever som bruker det, forteller Danielsen.

_**VIKTIG SAK:

LES MER:

Jon (30) var med i nynazistgjeng. – På et punkt ble det for voldsomt

Rektor Knut Aasen KKG. Foto: Lena Rustan Fidjestad Rektor ved KKG, Knut Aasen. Foto: Lena Rustan Fidjestad

– Virker som om bruk av cannabis går i bølger

Rektor ved KKG, Knut Aasen, mener skolen sjeldent får med seg at elevene bruker narkotika. Han synes derfor at det er veldig positivt at både skolen og kommunen har fokus på temaet.

– Det er få situasjoner hvor vi blir oppmerksomme på bruk. Likevel er skolen ofte involvert i ungdomskontrakter. På KKG er vi veldig opptatt av å bidra til bevisstgjøring og holdninger rundt narkotika, forteller han.

Som tidligere rektor ved Kvadraturen skolesenter, har han lang erfaring med videregående-elever, og har fulgt tematikken over tid.

– Jeg har ikke en klar statistikk på det, men for meg virker det som hvor mange som bruker cannabis går litt i bølger. Det kan dreie seg om det er aktive selgere som har tilknytning til skolemiljøene, så det er veldig viktig å være oppmerksomme på dem som selger stoff.

– Man hører jo om at det er narkotika i byen, men det er ikke noe jeg vet noe særlig om.

img_9251 Kasper Christensen (16), Benjamin Skraastad (17) og Thomas Jørgensen (17). Foto: Lena Rustan Fidjestad

– Kommer an på miljø

Kasper, Benjamin og Thomas tror tilgangen til cannabis kommer an på hvilket miljø man er i.

– Jeg er ikke i et miljø hvor sånt skjer, siden jeg driver med idrett. Man hører jo om at det er narkotika i byen, men det er ikke noe jeg vet noe særlig om, forteller Thomas.

Guttene er enige om at en slik kampanje kan være en tankevekker for dem kanskje vurderer å bruke cannabis.

_**LEST DENNE?

LES MER:

– En sjåfør jeg satt på med hadde fotlenke, en annen hadde ikke lappen

img_9233 Keyhan Estanegzai (16), Arnt Åge Pettersen (16), Calvin Singenda (16), Emil Zurawski (16) og Andreas Ramsland Flatvoll (16). Foto: Lena Rustan Fidjestad

Har hørt rykter

Førsteårs-elevene Keyhan, Calvin, Emil og Andreas har heller ikke hørt noe særlig om cannabisbruken blant unge.

– Jeg ble spurt en gang i Nybyen, av en fremmed som kom bort til meg, men ellers har jeg ikke hørt noe, forteller Andreas.

Keyhan og Emil har hørt rykter om videregående-elever som røyker cannabis, men ikke i stor grad.

– Vi har ikke gått her så lenge, så jeg tror kanskje vi får vite mer etterhvert, mener Keyhan.

_**VIKTIG SAK:

LES MER:

– Det kom som et lyn fra klar himmel at pappa tok livet sitt

Publisert:

Monsen sniffet fram narkotika under Utopia

Hunden Monsen og hundefører Leiv Kjetil Grimsrud var fredag på jakt etter narkotika på Utopia-festivalen.

Oppdatert: