Aktuelt

Edvard fra Honningbarna reiste til Nord-Korea

– Dagen før vi dro fikk vi vite at Trump skulle sende en armada, men det var jo bare tull, sier vokalisten.

Publisert:
 • Magnus Nødland Skogedal
Her er Edvard og hans nord-koreanske guide. Alle bilder: Privat

Ingenting er som påsketur, men istedenfor å ta turen til fjellet reiste Edvard Valberg fra Honningbarna på tur til Nord-Korea i påska.

– Nord-Korea er verdens mest eksotiske og fremmede land å reise til. Jeg er fasinert av at det fortsatt er plass i verden til å være grunnleggende annerledes og da falt dessverre påske-Granca litt ned på lista. En kan tross alt få blå og rosa drinker i Pyongyang også, sier han til KRSby.

Her foran to statuer av landets tidligere ledere, Kim Il-sung og Kim Jong-il.

– Som en charterferie

Hans tur til det lukkede landet skjedde samtidig med 105-årsdagen til Kim Il-sung, som er Kim Jong-uns bestefar og evig president av landet. Det ble markert med store arrangementer og militærparader.

– Det er slik at en ikke kan reise dit når en vil, men melder seg på konkrete turer. Denne turen var i forbindelse med 105-årsdagen til Kim Il-sung, og vi fikk med oss den store militærparaden. Vi reiste ut og inn med fly fra Beijing, og hadde 12–14 timer med program hver dag. Vi ble tatt med til flere steder som guidene ønsket vi skulle se, og de tilpasset også programmet etter ting vi selv ønsket. Det høres absurd ut, men å reise til Nord-Korea er egentlig som en charterferie. Men man kan ikke gå noe sted uten guidene, og man får bare snakke med dem. Om det er på grunn av at vi ikke fikk lov eller interessen blant koreanerne var liten er jeg ikke sikker på, sier han.

Her med reisefølge foran et maleri av landets tidligere ledere.

– Det er mange ting man hører om Nord-Korea som ikke stemmer, selv om mye også kan gjøre det.

Strenge fotoregler

Vokalisten bodde på hotell i hovedstaden Pyongyang hele oppholdet, og fikk besøkt flere steder i og rundt hovedstaden.

– Det var ofte lett å glemme at jeg var i Nord-Korea, men av og til fikk vi påminnelser på at ikke alt var som vi var vant til andre steder. Fotoreglene var for eksempel ganske strenge, og det gikk på hvor man kunne ta bilde, når man kunne ta og hvordan. Da vi var på metroen i Pyongyang for å ta bilder tok det faktisk bare en halvtime fra vi hadde vært der til en kvinne i reisegruppa mi ble fortalt at hun måtte slette et bilde. Grunnen var at myndighetene hadde blitt kontaktet av ei som ikke likte at hun ble tatt bilde av. Det er imponerende, men åpenbart litt skremmende at de klarer å spore opp hvem som tok bildet på en halvtime.

LES MER:

Janne og Omar solgte alt de eide og dro på tur på ubestemt tid. Hvordan gikk det egentlig?

– En kan tross alt få blå og rosa drinker i Pyongyang også, sier Edvard.

– Det finnes mange historier om hvordan det er i Nord-Korea. Ble du noe klokere på landet?

– Det er mange ting man hører om Nord-Korea som ikke stemmer, selv om mye også kan gjøre det. Det er enkelt å gjøre narr av landet, de gjør det kanskje ikke særlig vanskelig heller, og det er jo myter som at alle må ha samme sveis som Kim Jong-un, eller at de mente de hadde funnet en enhjørning, som selvsagt ikke stemmer. Det er lett å ty til vitser og myter når man ikke kjenner til stedet, men jeg opplevde det som verdifullt å kunne se ting med mine egne øyne. Det var så pass mye å ta inn at jeg enda ikke helt har greid å fordøye hva som faktisk skjedde, sier Edvard.

Turen foregikk i påska, med fly tur/retur Beijing.

Å stå og se på nordkoreanske tanks som kjører forbi med soldater som vinker til meg, imens bakken rister, gjorde virkelig inntrykk.

Trump sendte «armada»

Nord-Korea har vært mye i fokus den siste tiden, og fra amerikansk side har det blitt varslet om mulige militære konsekvenser. Mye av dette skjedde like rundt avreisetida til Edvard.

– Dagen før vi dro fikk vi vite at Trump skulle sende en armada, men det var jo bare tull. Selv om det virket dramatisk ville jeg jo gjennomføre turen, og vi sjekket mye med Utenriksdepartementet og leste nyheter som ikke svartmalte situasjonen så mye. Vi ble betrygget av det vi fikk høre, og det gikk jo helt greit.

Under militærparaden i hovedstaden fikk ikke vokalisten være inne på selve plassen hvor paraden foregikk, men han fikk se paraden kjøre forbi etterpå.

– Jeg har en viss eventyrånd, og har befunnet meg i situasjoner før hvor jeg spør meg selv hva faen jeg holder på med. Å stå og se på nordkoreanske tanks som kjører forbi med soldater som vinker til meg, imens bakken rister, gjorde virkelig inntrykk.

LES MER:

Stine (26) tok ulønnet permisjon for å hjelpe i Uganda

Her er Edvard foran et nordkoreansk helikopter.

– Dra ned og se selv

Han oppfordrer folk til å reise til landet selv, for å få sine egne erfaringer.

– Vi er på en måte opplært til at Nord-Korea er ondskapen selv, men jeg opplevde ikke det. De viser så klart fram det de har lyst til å vise fram, men kommunikasjonen virket ærlig, samtidig som at alle visste at det fantes regler å spille etter. Jeg opplevde at hvis jeg ga respekt fikk jeg respekt tilbake, akkurat som i andre land, og man oppfører seg jo når man er på besøk. Guiden vår fortalte at du ikke kan fucke opp i Nord-Korea med mindre du prøver, men hvis du prøver fucker du virkelig opp. Vel er reglene strenge, men de er enkle å spille etter. Dra ned og se selv, sier han.

Publisert:
 1. Honningbarna
 2. Nord-Korea
 3. Reise

Jørn (29) er den yngste i Norge som har besøkt alle verdens land: Her er hans aller beste reisetips.

Fra en strengt guidet tur i Nord-Korea til frihetsfølelsen under den åpne himmelen på strendene i Seychellene. Jørn Bjørn Augestad (29) har fullført en «bucket list» de fleste bare kan drømme om.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Dette er landene nordmenn frarådes å reise til, men Jørn (29) har vært i alle sammen
  3 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Bli med Vilde Dragseth til Nepal: – Det var hjerteskjærende historier
  5 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Slik ble Sabeltann Steve Aokis gave til Palmesus
  5 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  UiS-student Elise (21) risikerer å ikke komme inn på master på grunn av utvekslingsopphold
  5 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Janne og Omar solgte alt de eide og dro på tur. Hvordan gikk det egentlig?
  5 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Opplever stadig juks med ungdomsbilletter
  5 ÅR SIDEN