Jessikka fikk drapstrusler etter at hun avslørte falske nyheter i Russland

– Jeg ble umiddelbart et mål for falske nyheter selv, forteller den Jessikka Aro, som fikk livet snudd på hodet etter at hun publiserte en artikkel om falske nyheter.

Publisert:
Den finske gravejournalisten Jessikka Aro har blitt truet på livet etter sine avsløringer, men hun nekter å gi seg.

– Jeg ble oppringt fra et ukjent nummer, og alt jeg hørte var lyden av skudd. Dette var bare begynnelsen, forteller Aro.

De første dagene etter artikkelen om falske nyheter ble publisert i Finland, opplevde hun forskjellige former for organisert trakassering. Siden da har det fortsatt. Likevel nekter hun å gi seg.

Er du interessert i temaet? Fredag kveld kan du se henne snakke om «internettkrigen og trollfabrikken» på Kverulantkatedralen i Stavanger.

Følg Byas.no på Facebook!

Falske nyheter

Det hele startet i september 2014, forklarer Aro.

Hun hadde lagt merke til hvordan Russlands president Vladimir Putins regime kontrollerte de tradisjonelle mediene i Russland. I tillegg ble det spredd falske nyheter gjennom de sosiale mediene av Putin-fans: såkalte «trolls».

Den finske gravejournalisten oppsøkte adressen i St. Petersburg hvor russiske Internett-troll jobbet på skift for å spre desinformasjon og propaganda på sosiale medier.

Etter at artikkelen hennes ble publisert, ble hun selv et offer for falske nyheter.

Fikk meldinger fra sin avdøde far

– En gruppe ble opprettet på Facebook for å spre falske nyheter om meg, og en kampanje ble til for å spre hat-propaganda mot meg. Noen hadde også sett på min familiebakgrunn og funnet ut at min far hadde vært død i nærmere tjue år.

Plutselig fikk Aro tekstmeldinger fra noen som utga seg for å være hennes avdøde far. Vedkommende latet som han fortsatt levde. Etter denne hendelsen ble hun oppfordret til å gi seg. Det gjorde hun ikke.

– Etter hvert publiserte jeg flere artikler om «trolls» og hvordan de produserte de falske nyhetene, forteller Aro.

Det var da truslene tok en ny vending.

Kødder ikke med Russland

En finsk «fake news»-nettside begynte å spre rykter om at Aro var spion for USA og NATO, at hun var lobbyist og hadde store psykiske lidelser. De gravde også opp hendelser fra hennes fortid.

– De fant en femten år gammel sak hvor jeg hadde fått bot for besittelse at narkotiske stoffer i ungdomstiden. Dermed startet de rykter om at jeg var en stor «drug-dealer».

Kjent teknikk

Hun forklarer at dette er en vanlig teknikk spredere av falske nyheter ofte benytter seg av.

– De prøver å få deg til å se ut som du ikke er en troverdig kilde til informasjon. De prøver å få det til å virke som du er uegnet til å gjøre jobben din.

Aro mener grunnen til dette er at Russland vil avverge at det blir en offentlig debatt hvor de blir kritisert.

– Folk som ytrer sine meninger, kunnskaper, gjør research eller holder på med aktivisme mot Russland eller om Russland blir lett mål slik som meg, sier hun.

NRK ba etter et intervju med Aro i 2016 den russiske ambassaden i Oslo om å kommentere påstandene.

Russland benekter beskyldningene og i et lengre svar skriver ambassaden blant annet at:

«I stedet for å jakte på russiske "nettroll" foreslår vi å rette oppmerksomheten mot virkelig presserende internasjonale problemer.»

– For noen er det en jobb å være ekkel

Tross trusler og trakassering angrer ikke Aro på at hun startet sin etterforskning for fire år siden. Hun lar seg heller ikke stoppe selv om de såkalte «trollene» prøver å gjøre livet hennes vanskelig.

– Som journalist kan man ikke la følelsene sine manipulere eller diktere. Jeg har naturligvis hatt en ubehagelig følelse på grunn av alt dette, men jobben min er å være en profesjonell journalist. For noen er det en jobb å være ekkel. Noen av de som sprer falske nyheter får faktisk betalt for å gjøre det. Så det er deres jobb, også har jeg min. Og det er en stor forskjell på de to jobbene, sier Aro og legger til:

– Det var et stort behov for informasjon om akkurat dette, og en journalists jobb er å bringe informasjon ut til folk, det vil jeg fortsette med.

Publisert:

Slik vurderer du informasjon om krigen i Ukraina

Det flommer over av nyheter om Russlands invasjon av Ukraina. I krisesituasjoner kan det være ekstra vanskelig å vite hva som er sant og ikke. Her får du noen gode tips.

Publisert:
  • Faktisk.no