Slik forbereder utestedene seg på 17.mai

Stort sett er det lite dagfyll, full trøkk og veldig god stemning på utestedene på Skagenkaien på nasjonaldagen. - En av de beste dagene på jobb, mener en bartender.

Publisert:
Vladimir Gontsa liker bedre nasjonaldagen nå, enn da han hadde sin første arbeidsdag 17. mai. - Det var helt forferdelig.

– Da er folk happy, happy, happy! Det har skjedd at dørvaktene har stoppet for fulle folk i ett-tiden på 17.mai, men egentlig er det lite fyll den dagen, sier bartender Andreas Djønne-Stuve på Backstage.

Daglig leder Daniel Svela skal ut og kjøpe is, flagg, kaker og smågodt til morgendagen. Da stiller han og de andre i baren i dress.

– Jeg tør ikke gå i bunaden, jeg er redd for at knappene detter av. Det er så travelt.

– Vi springer jo ræva av oss, sier kollegaen.

På Backstage byr Andreas Djønne-Stuve og Daniel Svela på is, flagg og kaker, i tillegg til smågodt til ungene.

Pause under «Ja, vi elsker»

Det gjør de også på utestedene like ved. Også på Beverly er det som regel bånn gass fra kl. 10 på 17. mai.

– Alle er så blide og fornøyde. Her spiller vi den perfekte musikken, med norske slagere, sier bartender Øyvind Sørensen.

Når nasjonalsangen spilles, reiser alle kundene seg.

– Da får vi som jobber her endelig en liten pause, sier Sørensen.

Det blir trolig fullt trøkk for Øyvind Sørensen på Beverly på 17. mai.

Også i år tror han på stinn brakke med finværet som har meldt.

– I tillegg til sol er det meldt litt vind. Det passer perfekt; vind er bra for flaggene når vi skal gå med FC Show (Beverly sitt fotballag!) i folketoget.

– Perfekt utebransjevær

På Dickens pleier det være så mye folk på 17. mai at øl alltid serveres i plastglass.

– Det er supertravelt, men veldig kjekt. Og ikke mye fulle folk på dagtid, sier bartender Maria Karaliute.

Hun tror været som er meldt er perfekt for utestedene.

– Blir det for varmt, blir folk late og blir sittende lenge og drikke vann.

Ødelagte bunader

På Hansen Hjørnet skiller 17. mai seg en del ut fra vanlige lørdager.

– Lørdager kan bli ganske bajas, men jeg kan ikke huske at noen 17. mai har vært sånn. Folk blir ikke synlig beruset før utpå ettermiddagen, sier skiftleder Vladimir Gontsa.

Likevel har det de 9 nasjonaldagene han har jobbet på utestedet vært episoder hvor bunader er blitt ødelagt.

– Du kan tenke deg når det er stappfullt, og bordene kan vingle litt, er det lett å søle rødvin på skjorta. De tar det greit der og da, men angrer nok litt dagen etter, sier han.

– Vi har en del 17.mai-klær liggende her dagen etter, he-he.

Mange glemmer også bunadssjal eller -vesker, og blir ifølge Gontsa superglade når de får det tilbake.

– Vi har en del 17.mai-klær liggende her dagen etter, he-he.

Flere flagg skal på plass før det blir 17.mai-feiring på Hansen Hjørnet, lover Vladimir Gontsa.

Hadde første arbeidsdag 17.mai

Det blir DJ, flagg, is, pølser og trolig full gang også på Hansen Hjørnet.

– Vi flytter også glassveggen litt, sånn at uteserveringen blir utvidet, sier Gontsa.

Hans første arbeidsdag var faktisk nettopp 17. mai, for mange år siden.

– Det var helt forferdelig! Jeg hadde aldri jobbet i utebransjen før, aldri servert noen. Så jobbet jeg i 18 timer i utebaren som var her før. Etterpå tenkte jeg «Hva skjedde i dag, egentlig!?». Det var fancy.

Han husker også godt da det for fire år siden var iskaldt.

– Likevel stod folk ute og skalv med proseccoglass i hendene. Til og med hvis det regner, flytter alle seg inn under markisene, sier Gontsa.

Han synes 17. mai er en av de beste dagene å være på jobb.

– Det er fullt av folk i bunad, og alle er i bursdagshumør. Det kunne ikke vært bedre!

Mer om 17. mai:

Champagnefrokost er for de barnløse

17 ting du kanskje ikke visste om 17. mai

Prøv en av disse enkle frisyrene på nasjonaldagen

Publisert:

Slik kommer uteserveringen i Vågen til å se ut en stund til

Flere aktører i Vågen ønsker å inngå samarbeid for å kunne åpne uteserveringene igjen. Kommunen kan derimot ikke se bort fra nasjonale vedtak.

Oppdatert: