Hvorfor rammes festivalene så hardt av koronakrisen?
Over hele landet kjemper landets festivaler for å holde hodet over vann. Dette er årsaken til at situasjonen ikke bare er vanskelig, men kritisk.
I helga slo kultur- og likestillingsminister Abid Raja inn den siste spikeren i kista.
På en pressekonferanse lørdag opplyste han at kultur- og idrettsarrangement med over 500 deltakere blir forbudt frem til 1. september.
Festivalsommeren er over før den i det hele tatt hadde begynt.
Flytter på pengene
Alle skjønner at festivalene taper penger grunn av avlyste arrangementer, men hvorfor er situasjonen så kritisk?
Har ikke festivalene krav på refusjon for varer og tjenester som ikke blir levert, på lik linje som forbrukere har rett til å få pengene tilbake for billetten til et avlyst arrangement?
Jo, men regnestykket er litt mer komplisert enn som så.
– Planleggingsfasen starter et år i forveien. Årets utgave begynte vi å planlegge allerede våren 2019, forklarer festivalsjef i Utopia, Espen Yung Svendsen.
Dette betyr to parallelle kostnadsløp. Mesteparten av utgiftene går til festivalen som arrangeres samme år, samtidig som det brukes penger på å planlegge neste års happening.
Det flyttes på penger for å få regnestykket til å gå opp. En sponsorpakke kan for eksempel dekke deler av en artistregning, at de ansatte får lønn og at husleia blir betalt.
Festivalene er som regel nødt til å bruke mer penger enn de tjener. Planen er å få alt - og gjerne mer - tilbake i løpet av to sommerdager.
Men når festivalen ikke blir noe av, mangler det en god slump penger for å få regnestykket til å gå opp.
Slik blir regnestykket
Utopia har et budsjett på nærmere 16 millioner kroner. Ifølge festivalsjefen fordeler utgifter og inntekter seg slik:
Inntekter:
- Billettsalg, 65 prosent.
- Sponsorer, 30 prosent.
- Støtte, 5 prosent.
Utgifter:
- Artister, 50 prosent.
- Infrastruktur, 25 prosent.
- Drift, 25 prosent.
– Artistene kommer jo ikke. Hva skjer med disse pengene?
– Her slår force majeure inn. Dette betyr at dersom artistene er booket før det skjer noe uforutsett som vi ikke har kontroll over - i dette tilfellet en pandemi - har vi rett til å få pengene igjen, sier Svendsen.
Et lite plaster på såret, men ikke nok til å stoppe blødningen.
De mest innbringende månedene for Utopia er perioden mai til august. Svendsen opplyser at festivalen får 70 prosent av inntektene sine i løpet av disse fire månedene.
Den mest innbringende posten er billettinntekter. Inntekter Utopia festivalen nå må se langt etter og attpåtil refundere dersom kundene krever det. Sponsorinntekter som ikke er landet faller bort.
Når du da i tillegg har forskuddsbetalt løpende utgifter og regninger til underleverandører i god tro om å få pengene igjen senere på sommeren, sier det seg selv at røde tall vil vise seg på bunnlinja.
– Å drive festival er som å løpe intervaller. Du jobber hele tiden for å hente inn utgiftene, men nå kan vi ikke hente inn noe som helst. Det er brutalt, sier Svendsen.
Større arrangementer gikk i vasken: Russen venter nå på enda en avgjørelse
Kan bli alternative løsninger for årets Fadderfestival
Krever kompensasjon
Norske Konsertarrangører har 420 medlemmer, 160 av disse er musikkfestivaler spredt over hele landet.
Mandag sendte organisasjonen et brev til Kulturdepartementet hvor det står at det haster å få på plass nye krisetiltak for kunst- og kultursektoren.
– Når myndighetene pålegger oss å stenge, så forventer vi også at myndighetene holder oss flytende, sier daglig leder Tone Østerdal.
Hun mener festivalene må nevnes i samme åndedrag som fornøyelsesparker og skisentre: En sesongbasert virksomhet som har krav på kompensasjon.
– Dette er nødvendig for at festivalene skal få dekket utgiftene som de har gjennom hele året, sier Østerdal.
– Hvordan blir festivalsommeren 2021?
– Jeg håper virkelig vi får en normal festivalsesong neste år, men det er vanskelig å si. Alt avhenger av hvordan vi håndterer viruset og hvordan kompensasjonsordningen blir. Akkurat nå vet vi ikke når festivalene kan begynne å tjene penger igjen, sier hun.
Forventet utsolgt festival
Utopia skulle i år blitt arrangert i Bjergstedparken for første gang. Dette økte publikumskapasiteten fra 9500 til 12.000 gjester.
Ifølge Svendsen gikk det mot et utsolgt Utopia. Festivalen har dermed justert budsjettene underveis og brukt pengene deretter. Dette bedrer ikke på den økonomiske situasjonen.
– De økonomiske konsekvensene er at vi i verste fall ikke har penger til å drifte selskapet. At vi ikke har råd til å ha folk i jobb, sier Svendsen.
Tidligere i april ble det kjent at Mablis-festivalen også måtte avlyse. Da gjaldt arrangementforbudet fram til 15. juni.
– Vi kommer til å jobbe knallhardt for Mablis sin fremtid, skrev festivalen i en pressemelding.
Etter at statsråd Raja utvidet forbudet i helga, sendte Utopia ut en pressemelding hvor festivalen understreket at det jobbes mot en ny festival i 2021.
Men for at det skal bli en realitet, trenger festivalen friske midler.
– Vi må få en klekkelig kompensasjon. Hvor mye er for tidlig å si, men det er det som må til for at vi skal klare å holde hodet over vannet. Hvis ikke må jeg begynne å jobbe frivillig igjen, sier Svendsen.
Utopia planlegger tidenes comeback og Landstreffet er utsolgt, men hva skjer med Mablis?
– Vi er ikke klare for å gå ut med noe ennå.
Relaterte artikler
- KULTURUtopia-festivalen havner på museum: – Dette er stort3 ÅR SIDEN
- AKTUELTEspen Yung Svendsen vant Byas-prisen: – Sykt gøy!3 ÅR SIDEN
- KULTUR– Vi kommer til å jobbe knallhardt for Mablis sin fremtid3 ÅR SIDEN
- AKTUELTAvlysning, utsettelse og oppdeling: Slik er ståa for de lokale festivalene4 ÅR SIDEN
- KULTURRekordsalg for Utopia1 ÅR SIDEN
- KULTURUtopia røper første headliner til 20213 ÅR SIDEN