Aktuelt

Nå starter byggingen av 160 nye studentboliger på Ullandhaug

Onsdag formiddag kom UiS og SiS et lite stykke nærmere målet om et større studentmiljø på over 5000 leiligheter.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) og ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø (H), markerte starten på byggingen av 160 nye studentboliger med hvert sitt spadestikk. FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø satte like etter klokka 11 to spader i jorda oppe på Ullandhaug.

Spadestikkene markerer starten på byggingen av tre blokker som skal huse 160 studentboliger, rundt 100 meter unna Kjølv Egelands Hus. Etter planen skal boligene stå innflytningsklare ved studiestart neste år.

– Nå kan dere bare fortsette å grave, kom det fra Venstre-politiker Jan Erik Søndeland like etter at spadestikkene var tatt, til stor latter fra alle fremmøtte.

 • Følg Byas på Facebook!

Lokal- og studentpolitikere, den øverste ledelsen i SiS og UiS, samt byggherre og media var blant de fremmøtte onsdag formiddag. FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Et eget studentmiljø

Både ministeren og ordføreren smilte fra øre til øre. De la begge stor vekt på hvor hvor mye 160 nye boliger betyr for byen, studentene, men også miljøet de skal være en del av.

– Nå får enda flere studenter en rimelig plass å bo. Det skal ikke være slik at dårlig råd skal hindre folk fra å ta høyere utdanning, sa Nybø i talen før spadestikk-ritualet ble gjennomført.

– Gode studentboliger gir god velferd, nevnte ordføreren i sin tale.

Studentsamskipnaden i Stavanger har nemlig et langsiktig mål om hele 5000 studentboliger, enten på eller i nærheten av campus på Ullandhaug.

Drømmen er et pulserende studentmiljø, hvor studentene har det de trenger på campus. Mange tilbud finnes allerede, som døgnåpent bibliotek, en studentbar, treningssenter og SiS’ egen barnehage.

Flere tilskudd er mulig, men her må også studentene brette opp ermene.

– Mye av ansvaret hviler på studentene, lag og organisasjoner. Vi som politikere kan ikke stå her og si hva de skal bry seg om. Dersom vi skal få til et attraktivt miljø på campus, kan studentene selv ta initiativ, så er det vår jobb å legge til rette så godt vi kan.

Disse parkeringsplassene må vike til fordel for de nye studentboligene på Ullandhaug. FOTO: Pål Christensen

Få boliger, mange studenter

Et attraktivt miljø på campus starter i første omgang med et sted å bo. Per i dag har Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) 1647 studentboliger fordelt på over 13.000 studenter. Kun 12,3 prosent av studenter tilknyttet SiS har i dag muligheten til å få seg studentbolig.

Det er langt unna Norsk Studentorganisasjons mål om en dekningsgrad på 20 prosent.

Både ministeren og ordføreren signerte spadene som ble brukt. Spadene hadde også påskriften «Studentens beste», som er SiS’ slagord. FOTO: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

Likevel er etterspørselen etter studentboliger ikke like stor som den en gang var. Fallet i oljeprisen førte til at det private leiemarkedet ble billigere. I dag er det rundt 200 personer som står på venteliste hos SiS, noe som er en nedgang siden i fjor.

– Etterspørselen etter slike boliger går selvsagt i bølger, men med flere studentboliger kan UiS også ta imot flere utenlandske studenter, sier ordføreren.

– Det er fortsatt slik at det private markedet er studentenes viktigste marked for å finne seg et sted å bo. Likevel vil flere studentboliger være med på å styrke studentbyen og studentmiljøet, sier Nybø.

Publisert:

Oppdatert:

 1. Bolig
 2. Norsk studentorganisasjon
 3. Studentliv
 4. Stavanger

Litt over én studentbolig per 10 studenter i Stavanger

Antall studenter i Norge har doblet seg de siste ti årene. Over landet mangler det fremdeles over 14.000 boliger for å nå studentboligmålet.

Relaterte artikler

 1. AKTUELT

  Kantinen har mettet studenter og ansatte i 47 år, men nå kan det gå mot slutten

  4 MÅNEDER SIDEN
 2. AKTUELT

  Statsbudsjettet for deg som er ung: Ny tollgrense på klær, NRK-skatt og 11 måneders studiestøtte

  8 MÅNEDER SIDEN
 3. AKTUELT

  Sigurd (20) tjener opptil 14.000 kroner i måneden på FIFA-tips

  7 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT

  Nye regler for studielån innføres i høst

  8 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT

  Dette ser studentene fram til på Fadderfestivalen

  8 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT

  Få drar på utveksling: UiS ligger under landsgjennomsnittet

  3 MÅNEDER SIDEN