Forbereder seg til kraftprøven: Tar med 900 poser tørrmat og får skifte undertøy én gang i uka

Om to dager går startskuddet for Talisker Whisky Atlantic Challenge, verdens tøffeste rokonkurranse.

Oppdatert:

På en bursdagsfest luftet Øyvind Osjord fra Stavanger den noe absurde ideen til en kompis:

«Har du lyst til å ro over Atlanterhavet?»

Det var to år siden. Nå er det bare to dager til det faktisk braker løs.

– Spiriten er veldig god. Nå går vi gjennom de siste forberedelsene, blant annet har vi innført forbud om å gå på do med lukket dør, sier Osjord og humrer.

1000 poser mat

Fra 12. desember må de fire medlemmene på laget «RowForLife» være forberedt på alt fra illeluktende toalettbesøk, dårlig vær, lite søvn og flere tøffe åretak.

900 pakker tørrmat, i tillegg til 100 våtrasjoner, er med på ferden over verdenshavet. Her er «bagasjen» plassert på kaien for inspeksjon.

Reisen er på hele 5000 kilometer og strekker seg fra øya La Gomera vest for Tenerife til Britisk Antigua i Karibia.

Med i bagasjen er blant annet 900 poser tørrmat, 100 våtrasjoner, en maskin som hjelper dem med å gjøre om saltvann til ferskvann, to radioer, to satellittelefoner og kun det ytterst nødvendige av klær og hygieneartikler.

– Vi begrenser oss til én bokser og én t-skjorte i uka. Det kommer nok til å lukte ganske stramt etter hvert, sier Osjord og ler.

Gjengen i «RowForLife» på plass på La Gomera. I midten Øyvind Osjord og Nikolai Herman Skeie Wiencke fra Stavanger. Til venstre Tommy Sørmoen fra Jessheim og til høyre Aksel Nikolai Mathiesen fra Fredrikstad.

870 timer i en robåt

Kvartetten ankom La Gomera den 30. november. De siste to ukene før avreise blir brukt til pakking, kursing og mangfoldige inspeksjoner.

– Det er veldig streng kustus på hva du skal gjøre og når du skal gjøre det. Mesteparten av tiden går til pakking av utstyr, med påfølgende inspeksjoner, slik at arrangøren er sikker på at vi har med det vi skal, forteller Osjord.

I forkant av reisen har gjengen i «RowForLife» trent rundt 140 til 150 timer i robåten som skal ta dem over Atlanterhavet. Selv håper roerne å sette ny norsk rekord på overfarten. Da må de komme i mål etter 870 timer, som tilsvarer 36 dager.

– Ifølge værvarselet kan det bli en ekstremt utfordrende start. Dersom vi kommer oss gjennom stormen, så kan vi klare det, sier Osjord.

Publisert:
Oppdatert:

Krysset Atlanterhavet i robåt: – Når du ser bølger høye som fjell komme mot deg, så føler du deg ganske liten

Etter 40 dager, 6 timer og 41 minutter kunne vennegjengen endelig sette beina på land.

Oppdatert: