«Skam» får mani-skryt: - Jeg fikk en vond følelse i meg

Etter fredagens «Skam»-episode har nettet kokt over av historier fra mange med egne mani-erfaringer. Magnus Storm (27) er blant dem som hyller tematikken i NRK-programmet. OBS! Spoiler.

Magnus Storm og SKAM-karakter Even, spilt av Henrik Holm.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Fredag avslørte Sonja at SKAM-karakter Even, spilt av Henrik Holm, er manisk.

Tidligere i år møtte KRSby Magnus som selv har hatt samme diagnose.

Han kjenner seg igjen i mye av det Even går gjennom i serien, og synes det er bra at SKAM løfter tematikken.

Følg Byas.no på Facebook!

– Jeg så faktisk episoden i går, og jeg synes mani var veldig godt framstilt. De har gjort researchen sin. Da det kom til det punktet hvor han ikke klarte å legge seg til å sove, men bare gikk rastløs fram og tilbake, så fikk jeg en vond følelse i magen. Jeg kjente meg selv veldig godt igjen, forteller Magnus til KRSby.

Les også

* Når sola forsvinner, må du være ekstra oppmerksom på helsa

Les også

* - Livet gikk i tusen knas. Det sa totalt stopp. Jeg slo av lyset, slo av mobilen, slo av alt

– Man har ikke det samme filteret

Magnus synes særlig det er bra at karakteren Even er en selvsikker og sosial type, og at han virker «sane» inntil bristepunktet, hvor han løper naken ut i vinterkulden.

Les også

* «Skam» får pris for sin evne til å engasjere et ungt nordisk publikum

– Når man er manisk har man ikke det samme filteret som andre, for eksempel når han snakker med dama i skranka på hotellet og er veldig frampå. Vanlige symptomer er at man er kontaktskapende, sosial, spinner seg opp, vil ha fortgang i ting og ikke klarer å holde seg i ro når man er «høy».

– Manglende impulskontroll er også typisk – som at Even spontant vil sjekke inn på en suite på hotellet, og at han snakker om å gifte seg og fort planlegger langt fram i tid, forklarer Magnus videre.

På kafeen Frk Larsen i Kristiansand, opplevde Magnus første tegn på psykose  for to år siden.

– Man tenker at han er på amfetamin

Magnus sier videre at man i episoden kan se at Isak (Tarjei Sandvik Moe) reagerer undrende på Evens oppførsel, uten å helt forstå det som foregår. Det er en ganske vanlig reaksjon.

– Man tenker jo først at han er på amfetamin, eller speed. Sånn er det faktisk i virkeligheten også – at folk tror man har tatt noe når man er manisk. Det er ofte den første konfrontasjonen man får. En som har vært manisk før, får en veldig sånn aha-opplevelse når det kommer fram at Even har dette. Litt sånn «Now it all makes sense». Det gir ikke mening før han klikker.

Kan gå over i psykose

Når noen er i mani, kan det gå over i psykose hvis man ikke får hjelp i tide. Det skjedde med Magnus. Omgivelsene har også ulike måter å takle en manisk person på.

Les også

* Ny Facebook-funksjon skal forebygge selvmord

Les også

* Sliter høstmørket på humør og energi? Her er 10 ekspertråd!

– Jeg la merke til det han sa, om at Sonja er så irriterende fordi hun leser ham så bra. Hun har endt opp med å skyve ham bort, selv om hun forsøker å hjelpe ham, og bryr seg. For en som er manisk, som ikke har vært lagt inn tidligere, kan det virke negativt å bli konfrontert med hva man går gjennom. Det beste er om omgivelsene absorberer det du sier, slik at du ikke spinner deg mer opp.

Tredje sesong av SKAM handler om Isak sin legning, og hans forhold til Even.

Spent på neste episode

Om noe skulle vært annerledes i serien, så skulle Magnus ønske at seerne fikk se det som skjedde fra Evens perspektiv.

– Jeg er spent på hva som skjer i neste episode, om vi får et dypere innblikk i hva det dreier seg om, eller om de stopper her, og mani blir et nytt «skjellsord». Jeg håper det kommer en mer forklarende scene.

Andre populære serier som har løftet fram bipolar lidelse tidligere er blant annet Shameless og Homeland. Sistnevnte serie kjenner også Magnus seg veldig godt igjen i.

Les også

* Her er danskenes SKAM-ordbok

Les også

* Hvor mange poeng klarer du i FlappyNoora?

Kjennetegnes av forvrengte ideer om verden

Barne- og ungdomspsykiater, samt avdelingssjef ved Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP), Karl Erik Karlsen, sa til KRSby i høst at man ved mani vanligvis får vrangforestillinger.

– Ved bipolar lidelse kan man ved mani få forestillinger om seg selv som Messias, verdensleder, eller en annen storartet person, forklarte psykiateren.

Mani kan, som Magnus forteller, gå over i psykose. Mennesker er, ifølge Karlsen, i stand til å utvikle psykotiske symptomer, uavhengig av hvem vi er, og hvor robuste vi er.

For noen ligger sykdommer til grunn – med schizofreni og bipolar lidelse type en som de vanligste. Triggere for psykose kan være psykisk sykdom i seg selv, mangel på søvn, og antakeligvis en genetisk disposisjon i bunnen.

– Utløsende faktor kan være krise i livet, alvorlig krenkelse, samlivsbrudd og andre problemer. I en psykose har personer forvrengte sanseinntrykk, og ideer om verden, i forhold til hvordan mennesker vanligvis ser den. Noen hører stemmer, som av og til er skremmende og befalende.

Mer fra Byas:

Publisert: