Har Tinder tatt knekken på romantikken?

Med dating-apper som Tinder får vi kjærligheten rett i lommen – bokstavelig talt. Men er det egentlig en bra ting?

Oppdatert:
Når journalist Ragnhild Sofie Selstø logger seg på Tinder, blir hun en person hun skammer seg over.

For et par uker siden lastet jeg ned Tinder for n-te gang. Og i går slettet jeg Tinder for n-te gang. Jeg får det liksom ikke helt til å funke; Jeg sveiper til høyre og jeg sveiper til venstre, men sitter uansett igjen med en uggen følelse.

App’en tilbyr et hav av muligheter, men valgene blir tatt på et overfladisk grunnlag. Folk blir som produkt jeg skal velge, basert på oppstilte bilder, yrke, utseende og interesser. Det er ikke sånn kjærlighet funker, tenker jeg.

Det ender med at når jeg logger på Tinder, blir jeg en person jeg skammer meg over. Jeg blir kynisk og dømmende, og henger meg opp i ting, som for eksempel bildene personen velger å fronte seg selv med (tror han virkelig det er det er tiltrekkende?); hvilke klær han har på seg (eller ikke har på seg) og hvordan han poserer (selfie i speilet på badet, seriøst?)

Til og med hvordan han åpner samtalen blir satt under lupen. «Hei» blir for kjedelig, «wazzap» blir for teit, og «javel, inne på Tinder en lørdagskveld?» blir liksom litt for … jovialt.

Dette er ikke akkurat min idé av et godt utgangspunkt for blomstrende kjærlighet. Men er egentlig Tinder så uromantisk?

Altfor mange fisker i havet

La oss først ta den obligatoriske turen innom ordboken for å finne ut hva romantikk egentlig betyr.

Romantikk er en eventyrlig, spennende og stemningsfull kjærlighet. Det tar deg ut av de monotone, dagligdagse rutinene. Det er noe som får deg til å føle viktig, spesiell og elsket.

Det er noe som skal bringe to mennesker tettere sammen.

Men er det ikke akkurat det Tinder gjør da, bringer folk sammen?  Tinder er en hel database av single menn og kvinner som får en plattform til å finne hverandre på. Er ikke det romantisk?  

Tinder har til dels skyld i et kjærlighets-paradoks, mener sosiolog Helene Aarseth. Kjærligheten får en større inntreden i livet vårt – du har den bokstavelig talt i lommen, men på samme tid blir den flyktig;

– Det er som om du er en backpacker i en by som er helt fantastisk, og du liker deg der. Men så får du vite at det bare er en to-timers busstur til neste plass, som i tillegg til å være kostnadsfritt, også kan være enda bedre. Da kreves det selvdisiplin for å ikke hoppe på neste buss, forteller hun til Universitas.

Dersom en date ikke tar deg med storm, kan det være fristende å gå videre til neste mann i stedet for å sette av tid til å bli ordentlig kjent. Det gir ikke akkurat romantiske signal om at personen er viktig eller spesiell.

Uformell romantikk

Tinder er også en plattform hvor du kan kontakte folk i en uformell setting. Hvor mange har vel ikke kjent på ubehageligheten med å gå opp til en ukjent person og slå av en prat? Tinder senker terskelen og gjør jobben mye enklere.

Til gjengjeld blir kanskje Tinder litt for uformell. Meldinger som «Fin rumpe?», eller «Hei, hvordan går det? Så, du ligger underst?», eller rett og slett et bilde av en erigert penis stikkende ut av buksesmekken er hverken eventyrlig, spennende eller stemningsfullt spør du meg.

Romantikk er også en svært idealisert form for kjærlighet. Det er en Hollywood-, rosa-, te- og stearinlys type kjærlighet. Ingen forhold, selv ikke de som starter med at to personer kikker på den samme boken i en bokhandel og blir med ett stormende forelsket – opplever sånn kjærlighet hele tida. Selv de har krangler, kjedelige kvelder og middelmådige ligg.

Hvorfor skal vi da forvente storslått romantikk av Tinder?

– Folk blir som produkt

Romantisk eller ei, dating-apper er populært. Bare i løpet av én dag blir det sveipet 1,6 milliarder ganger på Tinder, hvorav 26 millioner av dem ender med en match.

Men hvis du tar en nøyere kikk på disse tallene, er de kanskje ikke er så romantiske likevel. Faktisk er det bare 0,16 prosent av sveipene som blir matchet. Og hvor mange av matchene ender egentlig opp med et møte IRL (in real life, journ.anm)?

– Selv om dating-apper er populært, betyr ikke det at de er bra for romantikken. Dating-apper gjør alt i vår søken etter kjærlighet, uromantisk, mener den amerikanske forfatteren og sosiolog, Eric Klinenberg.

Moderne dating

Ei som derimot har troen på blomstrende romantikk på dating-apper, er biologisk antropolog Helen Fisher.

Siden tidenes morgen har folk vært på utkikk etter kjærligheten. Å møte noen på en dating-app er bare en ny, moderne måte å gjøre det på, mener hun.

– Romantikk og kjærlighet er som sult og tørst; det er en del av driven vår, en del av hjernestrukturen. Det kan ikke teknologi endre på.  

– Dessuten er ikke Tinder og lignende apper er dating-apper. De er introduksjons-apper, argumenterer hun.

Kanskje Tinder har tatt knekken på romantikken. Kanskje ikke. Men man kan jo også stille spørsmålet,

Og så?

Folk finner likevel kjærligheten via mobilen. Tinder er kanskje som resten av livet; Det blir til det du gjør det til.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Så mye informasjon gir du fra deg når du dater på nett

LES MER:

QUIZ: Hvor romantisk er du?

LES MER:

Ann-Kristin (26) hadde egentlig gitt opp Tinder, men så dukket Nils Henrik opp på skjermen

LES MER:

Fra meldinger på tekst-TV til datingapper: Slik har utviklingen vært

Publisert:
Oppdatert:

Lei av de klassiske datingappene? Her er noen andre du kan teste ut!

Datingappene Tinder og Happn er ikke for alle. Her er noen alternative apper du kan prøve.

Publisert: