Aktuelt

Eva (28): – Gi faen i å se på magen min!

Hvorfor er folk så sykelig opptatte av å vite om man er gravid?

Publisert:
  • Eva Myklebust
Eva Myklebust er lei spørsmål om hun skal ha barn snart. Det blogger hun om på KRSby.

Jeg er 28 år, har samboer og fast jobb, hus og bil. Det lyser med andre ord «klar for barn» av meg. Titt og ofte får jeg spørsmål i kantina. «Hva med dere da, skal dere ha barn snart?»

«Nei, jeg er ikke gravid,» svarer jeg. Men jeg tenker «Gi faen i å se på magen min!»

Dette er spørsmål som alle kvinner mellom 20 og 40 og som er i et fast forhold tydeligvis får. I det siste har jeg stilt meg spørsmålet:

Er dette noe egentlig noe noen andre i det hele tatt har noe med? Tenker folk i det hele tatt på om dette er noe som kanskje ikke passer seg å diskutere i de mange kantinene på norske arbeidsplasser.

For det første. Det er ikke alle som kan få barn. Omtrent ti prosent av alle voksne opplever periodevis eller vedvarende infertilitet. Det er en stor sorg for den som ønsker seg barn, og som ikke kan få. Da kan det nok kjennes som et ekstra stikk når man til stadighet blir spurt om man ikke skal ha barn snart.

Det er ikke alle som vil kringkaste til hele kontoret «Nei, jeg kan ikke få barn», og så videre svare på alle spørsmålene om kunstig befruktning og adopsjon. Dette er private og såre tema. Er du familie, eller en nær venn, er det selvfølgelig naturlig å snakke om familieplanlegging, men det er ikke alltid like naturlig å snakke om dette med kolleger og bekjente.

Det er ikke alle som vil kringkaste til hele kontoret «Nei, jeg kan ikke få barn», og så videre svare på alle spørsmålene om kunstig befruktning og adopsjon. Dette er private og såre tema.

Ikke alle blir gravid på første forsøk. Det kan være sårt. Foto: Fotolia. Ikke alle blir gravid på første forsøk. Det kan være sårt. Foto: Fotolia.

For det andre. Det er ikke alle som blir gravide på første forsøk. Det kan ta tid, og dette kan også være et sårt tema. Da kan spørsmål om man skal ha barn være ganske vonde. Det er en grunn til at man ikke sier til venner og bekjente at man er gravid før det har gått tre måneder.

Ett av fem svangerskap ender med spontanabort, og 97 prosent av alle spontanaborter skjer i løpet av første trimester. Noen ganger kan dette oppleves som veldig tøft for mor og far. Det nærmer seg tre måneder, og man gleder seg til å fortelle det til familie og venner. Så skjer det. Man mister barnet. Det er en stor sorg, ikke bare for mor som har kjent det på kroppen, men også for far. Det kan være godt å snakke, gjerne med sine nærmeste, men ikke med alle.

Det nærmer seg tre måneder, og man gleder seg til å fortelle det til familie og venner. Så skjer det. Man mister barnet. Det er en stor sorg, ikke bare for mor som har kjent det på kroppen, men også for far. Det kan være godt å snakke, gjerne med sine nærmeste, men ikke med alle.

For det tredje: Igjen, det er en grunn til at man venter i tre måneder før man sier at man er gravid. Respekter det. Kvinner i «barneklar» alder blir overvåket nøye på jobb og i sosiale lag. «Du er kvalm ja – er du gravid?» «Drikker du ikke vin til maten – er du gravid?» «Dere har kjøpt stasjonsvogn ja – er du gravid?» Vet du hva, dette har du ingenting med, og du kan sette kvinnen i en vanskelig situasjon ved å stille disse spørsmålene.

Ikke tving frem svar før hun er klar til å fortelle det selv. Det er heller ikke din jobb å være den første som sprer den store nyheten» HUN MÅ VÆRE GRAVID! HUN DRAKK IKKE VIN I BRYLLUPET!!» Derfor – tenk før du spør – og drit i å være en sladrekjerring.

Dropper hun vinglasset? Nei, det er ikke greit å spekulere i om hun er gravid. Foto: Fotolia. Dropper hun vinglasset? Nei, det er ikke greit å spekulere i om hun er gravid. Foto: Fotolia.

For det fjerde: En fjær blir lett til ti høns. Når man er i «barneklar» alder begynner det lett å gå usanne rykter om at man er gravid. Gjør deg selv en tjeneste, og ikke hør på disse ryktene. Og ikke spør om en kvinne er gravid – enten om du har hørt et rykte, eller bare lurer siden hun har lagt på seg litt. En venninne av meg opplevde i sommer å bli spurt om hun var gravid. Hun var på stranden. I bikini.

En gammel bekjent kom bort til henne, tok henne på magen og sa: «Gratulerer!». Venninnen min var ikke gravid. Det er kanskje unødvendig å si at dette gikk hardt ut over selvtilliten hennes. Slike eksempler florerer det av.

For det femte: Selv om man er i riktig alder for å få barn, er det ikke sikkert at dette er noe man ønsker. Sier man det høyt, blir man gjerne møtt med kommentarer som «Hvordan kan du si det? Barn er den største gaven du kan få her i livet. Det må være noe galt med deg.»

Man skal slippe å forsvare sine valg bare fordi man velger annerledes. I dag virker det som om slike valg sjelden møtes med aksept. Slik skal det ikke være i 2015.

«Det mener du ikke. Bare vent noen år. «Hvem skal ta vare på deg når du blir gammel?». Greit, for de fleste vil det være naturlig å få barn. Men ikke for alle. Man skal slippe å forsvare sine valg bare fordi man velger annerledes. I dag virker det som om slike valg sjelden møtes med aksept. Slik skal det ikke være i 2015.

Hvorfor bryr vi oss så innmari om magen? Foto: Fotolia. Hvorfor bryr vi oss så innmari om kvinners mage? Foto: Fotolia.

Hvorfor er vi egentlig så sykelig opptatte av kvinners mage og fertilitet? Hvorfor hvisker og tisker vi om kvinner med en gang de legger på seg litt, ikke drikker alkohol, eller er sykmeldte i en periode? Hvorfor i all verden setter vi kvinner i en vanskelig situasjon ved å stille spørsmål som de kanskje ikke vil svare på?

Kan vi ikke bare droppe det, og la dem fortelle de gode nyhetene når de er klare for det?

Publisert:

For seks år siden fikk Mia (28) beskjeden: Du kan ikke få barn

Mia og hennes daværende ektemann hadde «alt», og skulle endelig stifte familie. Etter ett år med prøving skjønte de at livet ikke kom til å bli som forventet.

Publisert: