Raphael har spist Norges giftigste fisk rå
I over ett år har Pedersen spist seg gjennom 29 ulike fiskearter. Norges giftigste fisk, fjesingen, ble nummer 30 i rekken.
– Jeg vet ikke om andre som har spist denne fisken rå, sier Pedersen.
Fjesingen kan fint spises stekt, men rå er den litt farlig. Det er nemlig gift i den.
– All fisk kan spises hvis du varmebehandler den, men vi var litt spente på hvordan det ville gå med den rå fjesingen.
Med seg på laget har han kokk Øyvind Næsheim, som til daglig er kokk på Alex Sushi. Han er med andre ord i trygge hender, i hvert fall når det kommer til smaken.
Egen risiko
På Havforskningsinstituttet kunne de ikke si hva som ville skje når han spiste den rå fisken.
Pedersen har spist flere fisker ingen har spist før ham.
– En forsker ved Havforskningsinstituttet mente det var spennende at vi ville prøve, men han kunne ikke fortelle om hva konsekvensene eventuelt ville bli.
For å forberede seg på å spise den giftige fisken, har Pedersen og kompisen Øystein Davidsen spist litt og litt. I utgangspunktet er det halepartiet som er tryggest å spise, da det er lengst ifra giftkjertelen, men det holdt ikke for Pedersen.
– Jeg ville prøve hele fileten.
– Meget skeptisk
Han innrømmer at han var nervøs da de skulle spise fisken.
– Jeg var meget skeptisk.
Han hadde folk i «beredskap» i tilfelle det skulle gå galt. Han har foreløpig ikke merket noe unormalt, sier han.
Her spiser Pedersen fisken:
Fjesingen hadde en kompis fisket for ham, og finnes, «uoverraskende» nok, ikke i butikken.
– Egentlig hadde jeg gitt opp å fiske den, for den hadde ikke vært tilstede i år, men så ringte en kompis og sa han hadde fått tak i fire stykk. Så da ble det likevel.
Anbefales ikke
Selv om at det gikk bra med Pedersen da han spiste rå fjesing, er det ikke noe han anbefaler andre.
– Den er bedre stekt, men hvis du vil prøve det i sushi, foreslår jeg at du spiser halepartiet.
I utgangspunktet skulle fjesingen være slutten på prosjektet «Kan det spises», men han har allerede en fisk nummer 31 planlagt. Etter det, kan det derimot være over.
– Da går vi over til et nytt prosjekt i samme gate, sier han, uten at han vil avsløre noe mer.
Smakt over 80 ulike fiskearter
Selv om Pedersen har smakt over 80 fiskearter, er det ikke alt han har skrevet om.
– Noen smaker for likt til at jeg nevner det.
Pedersen synes det er vanskelig å sette en liste over de beste fiskeartene han har spist, men nevner at disse rager høyt:
- Blåkjeft. Den får du ikke kjøpt i butikken, så den må du fiske selv. Den finnes på dypt vann, sier Pedersen.
- Havabbor. - Denne finnes i oppdrettsversjon som du kan kjøpe, og den er kjempegod, sier Pedersen.
- Lysing. Den kan du både kjøpe og fiske selv på hundre meters dyp.
- Blåstål. Den kan du fiske fra kaien på sommerhalvåret, for eksempel fra Grasholmen, som Pedersen mener er en av Norges beste kaier til fisking.
- Tunge (Sjøtunge). Dette er en Rolls Royce av en fisk, mener Pedersen. Den kan både kjøpes og fiskes.
Beskrivelse av dem kan du finne på bloggen hans.
Familien er med
Pedersens kone, Marianne Håland Pedersen, er vanligvis ikke redd for at fiskesmakingen til mannen skal gå galt. Hun synes det er spennende at han holder på.
– Så gjør jo det at vi får smakt mye mer forskjellig fisk.
Sønnen William (3) synes også det er kjekt med fisk, selv om at ikke alt er like godt. Favoritten er skolest.
MER FRA BYAS:
Nå skal grå p-plasser igjen forvandles til grønne parker
Magnus (22) har vært med på Idol tre ganger. Nå satser han alt på The Voice
Kvinnegruppa Ottar anmelder sugardating-nettside
Anmeldelse av Sandnes Sushi: Helt ok, men ikke mer
Sandnes Sushi finner verken opp kruttet eller hjulet, men funker helt greit for påfyll av mat.
- AV: Harald Birkevold
Relaterte artikler
- AKTUELTPedersgata blir enveiskjørt: – Små endringer kan få store konsekvenser4 ÅR SIDEN
- AKTUELTHva er #byasbeste takeaway? Her er de nominerte!6 ÅR SIDEN
- AKTUELTGio driver restaurant hjemme i stua på Hundvåg5 ÅR SIDEN
- AKTUELT24 spisesteder som åpnet i Stavanger i året som gikk3 ÅR SIDEN
- LIVSSTIL– Det er ikke vanskelig å spise vegansk i Kristiansand5 ÅR SIDEN
- LIVSSTILFlytte hjemmefra for første gang? Dette må du kunne6 ÅR SIDEN