Aktuelt

Raphael har spist Norges giftigste fisk rå

I over ett år har Pedersen spist seg gjennom 29 ulike fiskearter. Norges giftigste fisk, fjesingen, ble nummer 30 i rekken.

Oppdatert:
  • Ingebjørg Iversen
Raphael Pedersen pleier ikke å være redd for å prøve nye fiskearter, men var litt nervøs for å prøve fjesingen. - Jeg var meget skeptisk, sier han.

– Jeg vet ikke om andre som har spist denne fisken rå, sier Pedersen.

Fjesingen kan fint spises stekt, men rå er den litt farlig. Det er nemlig gift i den.

– All fisk kan spises hvis du varmebehandler den, men vi var litt spente på hvordan det ville gå med den rå fjesingen.

Med seg på laget har han kokk Øyvind Næsheim, som til daglig er kokk på Alex Sushi. Han er med andre ord i trygge hender, i hvert fall når det kommer til smaken.

Følg Byas.no på Facebook!

  • Få tilgang til gode rabatter og fordeler - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!
I natt var Pedersen på fisketur, og fikk blant annet svartkutling med seg hjem.

Egen risiko

På Havforskningsinstituttet kunne de ikke si hva som ville skje når han spiste den rå fisken.

Pedersen har spist flere fisker ingen har spist før ham.

– En forsker ved Havforskningsinstituttet mente det var spennende at vi ville prøve, men han kunne ikke fortelle om hva konsekvensene eventuelt ville bli.

For å forberede seg på å spise den giftige fisken, har Pedersen og kompisen Øystein Davidsen spist litt og litt. I utgangspunktet er det halepartiet som er tryggest å spise, da det er lengst ifra giftkjertelen, men det holdt ikke for Pedersen.

– Jeg ville prøve hele fileten.

– Meget skeptisk

Han innrømmer at han var nervøs da de skulle spise fisken.

– Jeg var meget skeptisk.

Han hadde folk i «beredskap» i tilfelle det skulle gå galt. Han har foreløpig ikke merket noe unormalt, sier han.

Her spiser Pedersen fisken:

Fjesingen hadde en kompis fisket for ham, og finnes, «uoverraskende» nok, ikke i butikken.

– Egentlig hadde jeg gitt opp å fiske den, for den hadde ikke vært tilstede i år, men så ringte en kompis og sa han hadde fått tak i fire stykk. Så da ble det likevel.

Grunnen til at Pedersen startet med prosjektet, var å utvide utvalget av fisk man kan bruke i matlaging. Byas snakket med ham da han satte i gang prosjektet i fjor.

Raphael Pedersen tok andreplassen på Nordsjøfestivalen.

Anbefales ikke

Selv om at det gikk bra med Pedersen da han spiste rå fjesing, er det ikke noe han anbefaler andre.

– Den er bedre stekt, men hvis du vil prøve det i sushi, foreslår jeg at du spiser halepartiet.

I utgangspunktet skulle fjesingen være slutten på prosjektet «Kan det spises», men han har allerede en fisk nummer 31 planlagt. Etter det, kan det derimot være over.

– Da går vi over til et nytt prosjekt i samme gate, sier han, uten at han vil avsløre noe mer.

Ulker ble tidligere kalt fattigmannshummer på grunn av smaken, som er litt hummeraktig.

Smakt over 80 ulike fiskearter

Selv om Pedersen har smakt over 80 fiskearter, er det ikke alt han har skrevet om.

– Noen smaker for likt til at jeg nevner det.

Pedersen synes det er vanskelig å sette en liste over de beste fiskeartene han har spist, men nevner at disse rager høyt:

  • Blåkjeft. Den får du ikke kjøpt i butikken, så den må du fiske selv. Den finnes på dypt vann, sier Pedersen.
  • Havabbor. - Denne finnes i oppdrettsversjon som du kan kjøpe, og den er kjempegod, sier Pedersen.
  • Lysing. Den kan du både kjøpe og fiske selv på hundre meters dyp.
  • Blåstål. Den kan du fiske fra kaien på sommerhalvåret, for eksempel fra Grasholmen, som Pedersen mener er en av Norges beste kaier til fisking.
  • Tunge (Sjøtunge). Dette er en Rolls Royce av en fisk, mener Pedersen. Den kan både kjøpes og fiskes.

Beskrivelse av dem kan du finne på bloggen hans.

Raphael Pedersen og sønnen William (3) liker fisk godt. Selv om at William ikke liker alt, syntes han at stekt fjesing var godt. Ellers er skolest en favorittfisk.

Familien er med

Pedersens kone, Marianne Håland Pedersen, er vanligvis ikke redd for at fiskesmakingen til mannen skal gå galt. Hun synes det er spennende at han holder på.

– Så gjør jo det at vi får smakt mye mer forskjellig fisk.

Sønnen William (3) synes også det er kjekt med fisk, selv om at ikke alt er like godt. Favoritten er skolest.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Nå skal grå p-plasser igjen forvandles til grønne parker

LES MER:

Magnus (22) har vært med på Idol tre ganger. Nå satser han alt på The Voice

LES MER:

Kvinnegruppa Ottar anmelder sugardating-nettside

Publisert:
Oppdatert:
  1. Restaurant
  2. Havforskningsinstituttet
  3. Beredskap
  4. Fritidsfiske

Anmeldelse av Sandnes Sushi: Helt ok, men ikke mer

Sandnes Sushi finner verken opp kruttet eller hjulet, men funker helt greit for påfyll av mat.

Publisert:
  • AV: Harald Birkevold

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Pedersgata blir enveiskjørt: – Små endringer kan få store konsekvenser
    3 ÅR SIDEN
  2. AKTUELT
    Hva er #byasbeste takeaway? Her er de nominerte!
    5 ÅR SIDEN
  3. AKTUELT
    Gio driver restaurant hjemme i stua på Hundvåg
    4 ÅR SIDEN
  4. AKTUELT
    24 spisesteder som åpnet i Stavanger i året som gikk
    3 ÅR SIDEN
  5. LIVSSTIL
    – Det er ikke vanskelig å spise vegansk i Kristiansand
    4 ÅR SIDEN
  6. LIVSSTIL
    Flytte hjemmefra for første gang? Dette må du kunne
    5 ÅR SIDEN