Aktuelt

Åpner ny vintagebutikk i Kirkegata

Lørdag åpner vintagebutikken «Kollektivet». Innehaverne fører klær fra 50-tallet og eksklusive håndplukkede interiørartikler – noe de mener Kristiansand sentrum trenger.

Oppdatert:
  • Damares Stenbakk
Lørdag åpner butikken i Kirkegata 17. Alle bilder: Damares Stenbakk

– Folk kaster alt for mye i dag, derfor tar vi avstand fra masseproduksjon og ønsker at ting skal bli brukt på nytt. Husk at det som er skrot for noen, er en skatt for andre, sier Jane Rabbersvik, en av deltakerne av den nyåpnede butikken.

Butikkdriverne Jane Rabbersvik (øverst t.v), Kine Halland, Merethe Ulvnes, Jessica Romberg, Mette Dreessen og Ingrid Himberg (ytterst t.h).

Innehaverne beskriver butikken som et minimarked med økologisk tankegang, der alt er håndplukket eller produsert lokalt på Sørlandet.

– Her er det et mangfold av ulike ting fra 13 ulike små bedrifter. Dette blir et slags minimarked innad i en butikk midt i byen, forteller fotograf og driver, Ingrid Himberg.

LES MER:

Palmesus legger ut flere billetter

LES MER:

Vrimlehallen skal få 200 nye sitteplasser og kafé

Jessica Romberg, en av driverne av den nyåpnede nisjebutikken, ønsker å gi kundene en følelse av sjarmerende København når man entrer «Kollektivet».

– Byen trenger oss

Den nyåpnede butikken fører sjeldne vintageklær og interiørartikler, i tillegg til håndlagde kopper og smykker. Driverne har også flere års erfaring med butikkdrift, og mener det trengs spennende kafeer og nisjebutikker i sentrum.

Målet er å gi en følelse av København når man entrer butikken.

– Dette er jo en fantastisk levende del av byen, der folk har tid til å kikke, sier driver Mette Dreessen.

Himdberg er profesjonell fotograf og eier av ‘Silkesalongen’, og Dreessen eier vintagebutikken ‘Brocante.no’. Begge ønsket å eksponere varene sine i sentrum sammen i den nyåpnede butikken.
LES MER:

Kjedelig hjemme? Disse 10 interiønyhetene koster under 500 kroner

LES MER:

– Jeg blander alle slags stiler, farger og plagg som Jan Thomas mest sannsynlig ikke ville likt

– Også tror vi at byen trenger oss. Vi har jo Sørlandsparken, men det selve byen kan tilby er de små lokale forretningene som kan lokke folk inn til Kristiansand. Det trengs kule kafeer og kule butikker, sier Jessica Romberg.

– Tror dere at Kristiansand vil ha vintage?

– Ja! Det er mange bruktbutikker som selger kopper og diverse, men her er det kule håndplukkede design blandet med hverandre, fra klær til smykker, der alt er laget eller funnet lokalt, presiserer deleier Kine Halland til KRSby.

Nøye og eksklusivt håndplukket

– Hva skiller dere ut sammenliknet med andre nisjebutikker her i Markens?

– Det er nok det store mangfoldet fra de de ulike bedriftene, sier Himberg smilende.

Romberg er lidenskapelig opptatt av vintage og eier et lite foretak kalt «Grandmas wardrobe», der hun håndplukker gamle plagg og syr om vintageklær på forespørsel.

– Alt her er nøye håndplukket. Jeg kjøper for eksempel kun inn plagg fra 1930 til 1959, noe jeg har lang erfaring med. Istad fikk jeg inn en kåpe fra 1942, som ble funnet på et loft her i Kristiansand der eier knapt hadde brukt den, så den er unik, forklarer vintage-entusiast og driver Jessica Romberg.

– Og hvorfor har dere navngitt butikken akkurat ‘kollektivet’?

– Det er på grunn av delingsprinsippet som ligger bak. Det at du skal slippe å satse hus og hjem for å drive en butikk. Vi går kollektivt sammen om denne butikken, der vi deler på alle utgifter og arbeidskraft. Alle driver litt ensomme jobber, da er det godt å være her for å være sammen med andre likesinnede, avslutter Mette Dreessen.

Publisert:
Oppdatert:
  1. Kvadraturen

Slik sparer du penger på klær

Her er både ekspertenes og folkets tips til hvordan man kan fornye garderoben på mest mulig økonomisk vis.

Publisert: