Aktuelt

Hodejeger: – Har du ikke orden på det så har du dritet deg ut

Det var mange gode tips å få da karrieresenteret på UiA inviterte til fiktive jobbintervjuer. KRSby var til stede og snappet med seg de beste!

Publisert:
  • Kristoffer Arnesen

Hodejeger Bjørn Åstveit intervjuer Jonas Stoltz til en fiktiv sommerjobb i DnB. Foto: Kristoffer Arnesen

– Vi ønsker å gi et realistisk bilde av et jobbintervju, og gi studentene en sjanse til å få tilbakemeldingene de ellers aldri ville fått, forklarer Erna Synnøve Kjensjord fra karrieresenteret.

Torsdag fikk åtte heldige studenter fra UiA muligheten til å gjøre et fiktivt jobbintervju med forskjellige bemanningsbyråer. To studenter var inne på et møterom sammen med en rekrutterer. En var arbeidssøker, mens den andre observerte.

Da intervjuene var ferdige fikk de tilbakemeldinger fra rekrutterer på hvordan de leverte. På denne måten skulle de få verdifull erfaring med et jobbintervju når de en gang skal ut i arbeidslivet.

De tre jentene fra UiA følte de hadde lært enormt mye etter de fiktive intervjuene. Fra venstre: Marte B. Drageset, Amna Drace og Maiken Græsli De tre jentene fra UiA følte de hadde lært enormt mye etter de fiktive intervjuene. Fra venstre: Marte B. Drageset, Amna Drace og Maiken Græsli

- LES OGSÅ: Jobbsøknad: Do’s and don’t’s

- LES OGSÅ: Slik gjør du deg aktiv for arbeidsmarkedet i studietiden

– Unik mulighet

– Jeg synes det var utrolig spennende. Jeg var veldig nervøs fordi jeg har veldig lite erfaring med jobbintervju, men det var veldig behagelig stemning, og vi fikk gode tilbakemeldinger, sier Marte B. Drageset.

Hun studerer statsvitenskap på UiA og var meget fornøyd med opplegget.

– Jeg har lært enormt mye, og intervjuene var veldig realistiske.

– Det er en unik mulighet når vi har så kompetente mennesker som gir deg en kommentar tilbake med en gang. Det får man ikke i et ordentlig intervju, forklarer klassevenninne Amna Drace.

Det var hyggelig å bli spurt om å få være med, sa Bjørn Åstveit. Her intervjuet han Jonas Stoltz om en "sommerjobb i DnB". Det var hyggelig å bli spurt om å få være med, sa Bjørn Åstveit. Her intervjuer han Jonas Stoltz om en «sommerjobb i DnB».

- LES OGSÅ: Jobbsøknad: Do’s and don’t’s

- LES OGSÅ: Slik gjør du deg aktiv for arbeidsmarkedet i studietiden

Still forberedt!

Bemanningsbyråene som deltok var Hodejeger Åstveit, Manpower, NAV Rekruttering og Trainee Sør.

– Vi synes det er veldig okey å bidra i en setting som det her, fordi vi har veldig lang erfaring. Vi opplever utrolig mange som går i de vanlige fellene, og da er det veldig fint å kunne være her og gi disse unge folkene noen tips, forklarer Bjørn Åstveit.

Og den vanligste feilen er kanskje ikke så overraskende at man ikke stiller godt nok forberedt.

– Man kan ikke sitte og surre rundt de enkle spørsmålene knyttet til egen personlighet og egenskaper. Ha det klart, og ta gjerne med noen stikkord på en lapp. Hvis en ikke har orden på det så har du dritet deg ut, sier Åstveit.

Intervjuerne hadde mange gode tips å komme med til fremtidige jobbsøkere. Fr. v.: Irene Erland fra NAV rekruttering, Ingunn Irgemo fra Manpower, Anna Gunningberg fra Trainee Sør og Bjørn Åstveit fra Hodejeger Åstveit. Intervjuerne hadde mange gode tips å komme med til fremtidige jobbsøkere. Fr. v.: Irene Erland fra NAV rekruttering, Ingunn Irgemo fra Manpower, Anna Gunningberg fra Trainee Sør, Bjørn Åstveit fra Hodejeger Åstveit og Lars Grunnar Stokke fra NAV rekruttering.

- LES OGSÅ: Jobbsøknad: Do’s and don’t’s

- LES OGSÅ: Slik gjør du deg aktiv for arbeidsmarkedet i studietiden

Her er de beste tipsene før et jobbintervju:

- Ha med egen CV, og ta med originaler av attester, vitnemål, og ellers alt av skrytepapirer.

- Ikke lag en felles søknad til alle. Bruk tid på søknaden, og prøv å bruk de samme ordene som står i annonsen du søker på.

- Still spørsmål. Sett deg inn i jobben før du går på intervju, og still intervjuer noen spørsmål. Da viser du motivasjon.

- Søker du jobb i mindre firmaer så sjekk økonomien til firmaet.

- Klapp igjen når du føler du har fått sagt det du ville si. Det er ikke positivt å prate for mye.

- Sitt frampå stolen. Ha en god holdning som viser at du er på hugget.

- Kle deg i forhold til jobben du søker på. Finn en mellomting mellom dress og utvaska t-skjorte.

- Smil mye. Fremstå som en blid og hyggelig person. Det er veldig basic, men utrolig mange glemmer det.

- Vær ærlig.

- Svar på spørsmålene. Noen svarer på alt annet, og da er man ute å kjører.

- Følg opp etterpå. Hvis du ikke fikk jobben spør om en tilbakemelding. Hvorfor ble det ikke deg? Får du et godt svar kan du bruke det til å korrigere deg til neste gang.

Publisert:

Ny søkerrekord til UiA

Totalt 6664 håpefulle har søkt på UiA som sitt førstevalg til neste skoleår.

Publisert: