Kristne ungdommer brukte «Skam» for å forklare skam og skyld

– Skyld er når du har gjort noe galt, mens skam er når du føler at det er deg det er noe galt med, får de kristne ungdommene høre på seminaret om «Skam».

Publisert:
Elise Aabrekk og Sigrid Lise Lindseth hører på seminarlederen fortelle at skam er følelsen av uverdighet.

– Det er mye fravær av nåde i «Skam». Først i fjerde sesong får Sana nåde og får være med på russebussen, etter å ha gjort mye dumme ting, sier Alexis Lundh, som jobber i Tro & Medier.

Han holder seminar på årets UL, et kristent ungdomstreff i Kongeparken, og snakker om hva skam egentlig er, og er også innom nåde og tilgivelse.

Følg Byas.no på Facebook!

– Vær sårbar

Bamsesalen i Kongeparken er fylt opp, det er tydelig at serien er et tema som engasjerer.

I seminaret etterpå, om mediemisjon i krigsområder, kom det nemlig bare ni stykker.

Det blir vist et klipp hvor Noora forteller William om familien sin. Ærlig og brutalt sier hun at de aldri er til stede og at de ikke bryr seg om henne.

– Du behøver ikke å skamme deg over familien din. Hvis vi leser hva som har skjedd i familiene i bibelen - oi, oi oi, sier Lundh og høster latter fra salen.

Alexis Lundh forteller de unge om skyld og skam.

Han forklarer at det er forskjell på å føle skyld og å føle skam. Når du føler skam er du noe galt, når du føler skyld har du gjort noe galt.

– For å unngå den destruktive skamfølelsen, er det viktig å tillate seg å være sårbar, utdyper Lundh.

Han viser også scenen hvor Eva ber Ingrid om tilgivelse for at hun «stjal» kjæresten hennes, og hvor hun viser at hun føler skam ved å si «Jeg liker ikke lenger meg selv som person». Ingrid viser imidlertid ingen nåde.

Lundh viser til evangeliet, hvor Jesus skal ha henvendt seg til mennesker med mye skam.

– Det er tydelig hvordan Jesus konfronterte roten til det som ga grobunn for skam og utfordret til å ta et oppgjør med det, derfra kommer ordene omvendelse, bekjennelse, anger og nåde som en konsekvens av våre valg, sier Lundh.

17-åringene Ingrid Helene Moen, Anna Marie Giskeødegård og Åsta Marie Myren noterer flittig.

Isak + Even = sant?

Homofilitemaet og Isaks sesong nevnes også så vidt, Lundh viser klippet hvor Isak sender melding til sin kristne mor og forteller at han er homofil.

Seminarlederen sier det er interessant, og ber deltakerne legge merke til at NRK bruker bibelen som referansepunkt når Isak skriver «Jeg vet at du tror på Gud, men (...)».

På spørsmål om han kan utdype dette, skriver Lundh i en e-post til Aftenbladet:

– Bibelen er tydelig på dette spørsmålet, men vi som kirke er utydelige. I spørsmål om rett og galt eller synd eller ikke synd har bibelen hatt en enorm innvirkning på vår kultur og NRK tar dette med i tredje sesong. Min tro på Gud har konsekvenser for hvordan jeg lever livet mitt og hvordan jeg tenker om mange store spørsmål. Rettesnoren er bibelen og det kan, som i dette spørsmålet være i konflikt med hva og hvordan samfunnet rundt meg tenker, skriver Lundh.

Josefine Garnes (18) kjente seg mye igjen i seminaret om «Skam».

Har følt skam og uverdighet

En av de som ble inspirert på seminaret var Josefine Garnes (18). Hun synes det var både bra og aktuelt.

– Jeg kjente meg igjen selv, har selv følt på skam knyttet til flere tematikker, som seksualitet for eksempel, og at man ikke føler seg verdig nok, sier Garnes.

18-åringen syntes Lundh ufarliggjorde de vanskelige temaene. Skal hun velge en favorittkarakter i serien, så blir det jente-Chris.

– Hun har mot til å si i fra og stiller opp for vennene sine, sier hun.

LES OGSÅ:

LES MER:

Muslimske Iqra (16): – Jeg føler meg veldig lik karakteren Sana

LES MER:

Nå kan du studere Skam

LES MER:

«Skam»-Sana til Madlaleiren: – Nå må jeg kanskje oppdatere meg litt

LES MER:

Slik blir den amerikanske versjonen av «Skam»

Publisert:

Muslimske Iqra (16): – Jeg føler meg veldig lik karakteren Sana

Religion, nettmobbing, vennskap og forbudt kjærlighet er blant tematikken i fjerde sesong av den populære NRK-serien «Skam». – Vi kjenner oss veldig igjen i karakterene, sier jentegjeng på Hinna ungdomsskole.

Publisert: