Starter ny ølfestival i Sandnes

Hils på Sur & Bitter, Sandnes' første ølfestival!

Stian Bru (til høyre) er festivalsjef for Sur & Bitter. Anders Netland er med på laget.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

– Det er absolutt på tide at Sandnes får sin egen ølfestival, såpass må det være. Vi er jo Norges sjuende største by, sier Stian Bru.

Han er fersk festivalsjef for den nye ølfestivalen Sur & Bitter, som åpner dørene til sin første utgave fredag 8. og lørdag 9. april hos KinoKino i Sandnes.

– Og så er jo lokalene i KinoKino som skapt for øldrikking. Her burde det nesten vært ølfestival hver dag!

Følg Byas.no på Facebook!

Sur vind i ølverdenen

Som festivalnavnet mer enn hinter til er det spesielt to øltyper Sur & Bitter sikter seg inn på; sure og bitre øl.

Sure øl er i vinden i ølverdenen for tiden, mens bitre øl - som IPA - har vært populære en stund.

– Hvorfor kun surt og bittert?

– På den måten vet folk hva de går til når de kommer på festivalen. Samtidig håper vi at søkelyset på sure og bitre øl kan gjøre folk ekstra nysgjerrige, sier kunst- og kulturhussjef Anders Netland, som også er med på Sur & Bitter-laget.

Faktisk var det først under What's Brewing jeg begynte å like sure øl.

– Selv om det er en gammel tradisjon som spesielt belgierne har drevet på med i hundrevis av år, er surøl noe som trender veldig om dagen. Det er en fascinerende retning, med mange nyanser. Noen er typiske fruktøl, med alt fra bringebær til kirsebær, mens andre er mørke og krevende. Noen er til og med så syrlige at det er slitsomt, fortsetter Netland og ler.

– Mens IPA-en på sin side er blitt et slags mikrobryggerisymbol. Jeg er ganske sikker på at alle som prøver vil finne en IPA de liker, uansett hvilken ølsmak de måtte ha, sier festivalsjef Bru.

20-30 bryggerier, 550 kvadratmeter

Så litt logistikk.

Sur & Bitter skal foregå over 550 kvadratmeter fordelt på to etasjer. Der skal et tjuetalls nasjonale og internasjonale bryggerier vise fram bryggene sine til 500 besøkende per dag.

Foreløpig er bryggeri-navnene hemmelige.

Selv om det er en gammel tradisjon som spesielt belgierne har drevet på med i hundrevis av år, er surøl noe som trender veldig om dagen.

Med billetten følger det en smaksglass og fem bonger, men det betyr ikke nødvendigvis at det er bom stopp der. Ønsker du flere bonger, er det mulig å fatt i.

– Vi skal ikke være vanskelige på akkurat det, ler Bru.

Festivaloppsettet blir relativt lett gjenkjennelig for de som har vært innom andre ølfestivaler før.

Bryggeriene har stands, publikum vandrer rundt og tester, smaker, smatter og slurper, og så blir det arrangert konkurranser. Både hjemmebrygger-konkurranse og publikumspris. I tillegg skal bryggeriene selv stemme på sine favoritter (uten at de får lov å stemme på seg selv). Det gleder festivalsjefen seg til.

Noe å tygge på stiller Bru & co også med, fra lokale matleverandører. På lørdagen blir det ølrelaterte foredag, og Melkebaren stiller med både vorspiel og nachspiel.

Les også

Kanadiere og øl laget av penger og Grandiosa mest pop under Whats Brewing Kanadiere og øl laget av penger og Grandiosa mest pop under Whats Brewing .

Vil ikke kræsje med What's Brewing

At ølfestivaler er populært har vi erfart de siste to årene, med What's Brewing på Tou Scene i oktober.

Den interessen håper Sur & Bitter-gutta å dra nytte av til sin egen festival.

– Vi synes What's Brewing er en fantastisk festival. Derfor har vi lagt vår festival til april, slik at vi ikke går i veien for de. Men vi er uansett sikre på at det er nok ølinteresse i området til at det er plass til oss begge, sier Bru.

Jeg er ganske sikker på at alle som prøver vil finne en IPA de liker

– Faktisk var det først under What's Brewing jeg begynte å like sure øl. Tidligere har jeg slitt litt med det sure, og egentlig vært en IPA-mann. Men under festivalen fant jeg flere som jeg virkelig ble fortrolig med.

– Blir dette mer enn en engangsforseelse?

– Forhåpentligvis! Vi har selvfølgelig litt is i magen, men vi håper at vi er heldige og flesker til med suksess første gang, slik at vi kan fortsette neste år.

Mer fra Byas.no:

Publisert: