Stavanger-festivalen snuser på internasjonale artister

Det er september og posttraumatisk festivalstress-syndrom har slått inn for fullt. Nå begynner arrangørene planleggingen for 2018.

Publisert:
Mablis-lineupen de siste to årene har vært preget av norske og lokale artister. Festivalarrangør Ketil Hvindenbråten røper at festivalen ser på mulighetene for å få internasjonale navn til Vålandskogen.

– Vi ser på muligheten for internasjonale artister på programmet, sier Mablis-arrangør Ketil Hvindenbråten til Byas.

Høsten er her og festivalsommeren er over.

I Stavanger er «de to store» - Mablis og Utopia - unnagjort.

Mens du blar gjennom bildene på telefonen av en dansende Sigrid i Vålandskogen, eller spiller av den ekstremt uskarpe videoen av Guetta-konserten med grautsprengt lyd, jobbes det i kulissene for å planlegge neste års festivaler allerede.

Følg Byas.no på Facebook!

Inter-tja-sjonalt

Mablis ser nå på artister utenfor landegrensene, men Hvidenbråten er kjapp med å legge til at det ikke nødvendigvis skal jaktes internasjonalt storkaliber til Vålandskogen allerede neste år.

LES OGSÅ:

– Det kan fort hende at det blir i 2019 eller 2020. Vi vil ha kvalitet i programmet vårt, og da spiller det ingen rolle om artisten er norsk, svensk eller amerikansk, sier han.

Hvem er det festivalen snuser på? Nei, det kan ikke Hvindenbråten si noe om. Er det først snakk om konkrete navn, så skal artistene være booka og klare.

Til Mablis 2018 den 8. og 9. juni, er det foreløpig ingen artister som er det.

Xavier Rudd fra Australia spilte under Mablis i 2017, og er foreløpig den eneste internasjonale artisten som har spilt under festivalen. Dersom en ny internasjonal artist blir klar for festivalen, blir det trolig større navn enn dette.

Ikke superstjerner

– Vi booker ikke de aller største artistene foreløpig. Vi sikter oss inn på de som folk snakker om, som er up and coming, i tillegg vil det være noe lokalt, sier han.

I fjor var det rundt 1000 mennesker innom festivalen til dagen, i år steg dette tallet til 1500.

Håpet er en festival med 8000 til 10.000 publikummere innen fire år.

– Vi har et ønske om å være blant de største vestlandsfestivalene innenfor segmentet pop og rock. Det er det vi jobber mot, men det er ikke viktigst å få flest mulig publikummere. Det viktigste er at det blir en bra festival for de som besøker oss, sier Hvindenbråten.

– Større og bedre

Da headlineren Matoma gikk av scenen lørdag 2. september, fikk publikum bekreftet at det blir en ny Utopia-festival neste år.

Pop- og EDM-festivalen ved Konserthuset samlet 12.000 publikummere fredag og lørdag.

– Stikkordene våre for neste år er større og bedre, sier festivalsjef Espen Yung Svendsen.

– Hva blir annerledes neste år?

– Vi fikk kritikk for dårlig toalettplassering fredag, dette fikset vi til lørdagen. Do er viktig, folk skal ikke stå i lange køer for å gå på do eller for å komme fram i baren. Her skal vi bli bedre til neste år, sier Svendsen.

Utopia ble arrangert for første gang 1. og 2. september. Neste års festival er satt til 24. og 25. august.

Millioner i sving

I motsetning til Mablis, har ikke Utopia et mål om å bli Vestlandets største festival innenfor sitt segment.

Svendsen forklarer at Stavanger er en ung festivalby, derfor gjelder det først å lage en grunnmur slik at festivalen kan holde det gående lenge.

– Det gjelder å følge med på trendene, bygge opp tillit og forankring. Da får vi en festival som vi kan være stolte av om 15 til 20 år, sier Svendsen.

Årets budsjett lå på rundt 13 millioner kroner. I 2018 vil det være like mange millioner i sving, om ikke mer.

– Det er en hard kamp om artistene, festivalnorge er i vinden. Store, internasjonale stjerner tar kanskje én til to jobber i Norge, og da er det ikke bare å knipse med fingrene. Alt handler om penger og tilgjengelighet, sier Svendsen.

Og nei, heller ikke han kan røpe noe om neste års lineup...

Publisert:

Festivalsjefen: – Utopia 2018 blir «større og enda bedre»

Etter to vellykka dager i konserthusamfiet kommer Utopia tilbake i 2018, «større og enda bedre», ifølge festivalsjef Espen Yung Svendsen.

Oppdatert:
  • Leif Tore Lindø