Denne kaféen lar deg kjenne hvordan det er å ha MS

Uleselig meny. Mykt gulv. Tunge stoler. Sammen med kaffe gir denne kaféen deg en smakebit på hvordan en med MS opplever hverdagen.

Oppdatert:
MS-bussen skal lære folk om sykdommen Multippel sklerose. Fredag 24.mai sto den i Stavanger.

– Da jeg kom inn kjentes det ubehagelig å gå over gulvet, føttene sank ned, sier Tor Pedersen om den spesielle kaféen som dukket opp i Stavanger sentrum fredag.

MS-bussen er en rullende kafé som gir mennesker som ikke har Multippel sklerose (MS) en mulighet til å oppleve symptomer ved sykdommen.

Kjenner symptomene på kroppen

På MS-kaféen kan menyen plutselig bli vanskelig å lese, bokstavene danser og blir utydelig, siden MS kan ramme synet. Gulvet er vanskelig å bevege seg på, siden MS påvirker balansen og kan gi svekkelser i bein og armer. Sukkerposene til kaffen er pakket inn i plastfolie og tung å åpne, kaffekoppen vanskelig å holde i, siden MS kan føre til at følelsen i huden blir svekket og hendene fungerer dårlig.

– Mange som kommer inn her merker raskt at balansen blir dårligere. Folk lurer på hvorfor gulvet er så mykt og vanskelig å gå på. Folk som besøker bussen får informasjon om hva MS er og hvordan sykdommen påvirker kroppen. Jeg synes tiltaket er flott, sier Torunn Skår, nestleder i Rogalands MS-forening. Hun har selv MS.

MS er en kronisk betennelsessykdom som angriper sentralnervesystemet, altså hjerne og ryggmarg. Sykdommen kan utvikle seg forskjellig, og mange lever også aktive og gode liv med MS. Rundt 12 000 mennesker i Norge er rammet.

God respons

I forbindelse med verdens MS-dag 30. mai er MS-bussen på en ukes kunnskapsturné i flere byer i Norge. Bussen har allerede vært i Oslo og i  Kristiansand. Etter Stavanger drar den videre til Haugesund og til Bergen.

Bussen har også vært på rundreise i Polen og Irland, og skal videre til Finland etter Norgesbesøket.

Pelle Aarsbog og Patrick McKenna lager kaffe til alle som vil smake. Skiltet i bakgrunnen skal illudere hvordan synet kan svekkes for folk med MS.

– Vi har hatt en veldig god respons alle stedene vi har vært. Det er kommet mange folk som på forhånd ikke hadde kunnskap om MS er eller hvordan sykdommen påvirker hverdagen til dem som er rammet. Denne kaféen opplyser og illustrerer det, sier Caroline Lauritzen fra Roche. Legemiddelfirmaet Roche samarbeider med MS-foreningen om turneen.

Slutt på misforståelser

Den rullende kaféen fått navnet MSforstått kafé. Navnet spiller på at sykdommen har skjulte symptomer, og at folk med MS derfor ofte blir misforstått.

I Stavanger har folk med funksjonsnedsettelser som MS fått problemer når de vil oppsøke utesteder fordi dørvakter og andre tror de er påvirket av alkohol.

Den rullende kaféen ønsker å engasjere mennesker med MS og pårørende til å dele tanker om sykdommen med andre.

– Jeg syntes det var ubehagelig å bevege meg over et slikt gulv. Jeg var ikke klar over at en med MS kan ha så store vanskeligheter med balansen. Det er fantastisk med et slik tiltak som gir innsikt i sykdommen, sier Tor Pedersen som besøkte kaféen.

Sissel Hansen (med ryggen til), Terje Fenne, Ivar S. Johannessen, Tor Pedersen og Anne Stangebye smaker på kaffen og kjenner hvordan stolene er tunge og gulvet gynger.

Caroline Lauritzen har vært med MS-bussen til flere byer. Hun ser at gjester blir overrasket over hvordan MS- symptomene arter seg. Besøket kan også være en øyeåpner for de som står MS-folk nær.

– Folk med MS har selv tatt med familie og venner til kaféen. For eksempel har familiemedlemmer blitt overrasket over hvordan en med MS opplever det som skjer pås tv-skjermen i stuen likt som de opplever menyen her, sier Caroline Lauritzen.

Lite kunnskap

En undersøkelse som har blitt gjort av YouGov på vegne av MS-forbundet og Roche viser at nesten 90 prosent av nordmenn har ingen eller liten kunnskap om sykdommen. Svært få vet at MS er en hjernesykdom. I stedet tror nesten 80 prosent av nordmenn at det er en muskelsykdom.

– Kaféen skaper et godt bilde av hvordan en vanlig tur innom en vanlig kafé kan oppleves for en med MS, sier Torunn Skår.

Publisert:
Oppdatert:

Dette er russeknutene for 2019

Allerede fredag denne uken skal russen døpes i Rogaland, og med det er russetiden i gang.