NorSIS advarer mot julesvindel på nett – kommer med fem tips

De nye koronatiltakene og forhøyet risiko for nettsvindel gjør at det er ekstra god grunn til å være på vakt mot datakriminelle, advarer NorSIS.

Publisert:
  • NTB
Har du blitt bedt om å hente en pakke i det siste? Sjekk nøye hvem som er avsender. Dette er nemlig én av flere svindelmetoder kriminelle prøver seg på denne jula.

De neste ukene frykter de at det vil bli en øking i forsøk på vaksinesvindel, og også mer epost- og SMS-svindel.

Ikke bare på arbeidsplassen, men også hjemme gjør en ny, usikker situasjon det sannsynlig at kriminelle vil benytte julen til å nettsvindel nordmenn, advarer administrerende direktør Lars-Henrik Gundersen i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

– Det er nettopp når verden oppleves som usikker og annerledes at kriminelle slår til. Derfor er det all grunn til å be nordmenn være ekstra bevisste på denne risikoen de neste ukene, sier han.

Når en større del av julehandelen foregår på nett, åpner det opp nye muligheter for kriminelle, forklarer administrerende direktør Lars-Henrik Gundersen i NorSIS.

Trekker fram netthandel som risikofaktor

NorSIS peker på eksempler som falske tekstmeldinger for å hente pakker på posten, Helsenorges advarsel nylig om falske eposter fra dem og Nasjonal kommunikasjonsmyndighets advarsel mot et massive dataangrep mot nordmenns mobiltelefoner.

LES MER:

De yngste og eldste mest utsatt for nettsvindel

LES MER:

4 av 10 unge vurderer brukte julegaver i år: Her er sikkerhetssjefens tips for å unngå svindel

Den pågående julehandelen har på grunn av koronatiltakene skjedd i større grad på nett. Det har også åpnet for nye muligheter for de kriminelle.

Fem tips

Her er tipsene fra NorSIS for å unngå å bli svindlet:

  • Vær på vakt mot henvendelser på epost, SMS eller telefon som spiller på tillit, frykt eller fristelser.
  • Svindelforsøk kjennetegnes ofte ved at de ber deg gjøre noe, og at det haster med å gjøre det.
  • Vær på vakt mot å oppgi kortinformasjon og personopplysninger i bytte mot noe annet.
  • Ingen seriøse aktører der du har konto eller innlogging, vil sende deg en lenke som de ber deg om å klikke på for å komme inn på profilen din.
  • Har du mistanke om at eposten du har mottatt er falsk, sjekk at avsenderadressen er riktig stavet. Sjekk også eventuelle lenker ved å holde musepekeren over.
Publisert:

Slik vurderer du informasjon om krigen i Ukraina

Det flommer over av nyheter om Russlands invasjon av Ukraina. I krisesituasjoner kan det være ekstra vanskelig å vite hva som er sant og ikke. Her får du noen gode tips.

Publisert:
  • Faktisk.no