Aktuelt

- Det er i hvert fall bedre å hete Whitney Love enn Whitney Hate!

Det er ikke enkelt å være sur når etternavnet ditt betyr kjærlighet. Møt 35-åringen bak Mathallen Stavanger.

Publisert:
 • Ivar Vasstveit
ØST: Whitney Love åpner snart dørene til Mathallen. Like ved graffitien du kan se i det midterste vinduet.

\- Vet du hva?

- Nei.

\- Egentlig er jeg ganske introvert. Hjemme og sånn. Jeg liker ikke å være fremst, være midtpunktet. Jeg liker meg i bakgrunnen jeg.

- Du virker ikke slik?

\- Nei det er sant, og heldigvis går det veldig bra. I tillegg er jeg omringet av folk i det daglige som er veldig frampå. Sånne «Kom her og se på oss og hva vi gjør!»-folk. Jeg har veldig godt av det.

SPISELIG: Whitney Love serverer ordfører Christine Sagen Helgø, og partikameratene hennes Morten Landråk Asbjørnsen (til venstre) og John Petter Hernes under Den spiselige byfest tidligere i sommer.

Hat eller elsk?

Så litt oppklaring. Hvorfor er det overraskende for oss at Whitney Love (35) er introvert? Jo, fordi hun tilsynelatende absolutt ikke er det.

Om bare noen uker (om vi hadde fått et pizzastykke for hver gang vi har skrevet de ordene hadde vi vært veldig mette nå! journ.anm) åpner Mathallen Stavanger på Storhaug i Stavanger øst dørene, og den blide og imøtekommende amerikaneren med den smittende latteren og etternavnet som betyr kjærlighet er daglig leder.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Snart åpner de dørene til Mathallen

Det er bedre å hete Whitney Love enn Whitney Hate i hvert fall!

Det slår oss ikke som et vanskelig prosjekt for noen å holde samtalen gående med henne, enten temaet er nyplukkede tomater eller nyplukkede epler.

For det er mat det handler om for Love, helt siden hun var liten.

\- Jeg kommer fra en familie hvor mat er en enormt viktig del av alt vi foretar oss i hverdagen. Besteforeldrene mine hadde ni barn. De hadde ikke så mye penger, og de kunne ikke gjøre så mye. Men de kunne fiske og jakte, gjøre ting som er gratis vet du, og de kunne lage mat. Faktisk er jeg den dårligste i familien til å lage mat! Kan du tro det?

**LES OGSÅ:

LES MER:

Hvem blir først? Mathallen eller ØST?

BLID: Ifølge seg selv er hun introvert. Slik virker det ikke. Whitney Love har en sprudlende framtoning.

Kan du være sur med et sånt navn?

Tja, nei. Driver du en mathall bør du ha peiling på mat. Ikke bare ingredienser, men også hvordan de tilberedes. Uansett. Neste punkt på lista.

Noen ting er så opplagte at de må spørres om. For eksempel navn.

- Du har ikke mye anledning til å være sur når du heter Love?

\- Det er bedre å hete Whitney Love enn Whitney Hate i hvert fall! Ha, ha! Nei, det er et gammelt familienavn. Jeg er bare en i en lang rekke av Love-er. Men jeg føler meg ikke forpliktet til å være full av kjærlighet.

- Nei?

\- Men jeg føler meg forpliktet til å være positiv. Og forpliktet til ikke å vise hvor trøtt jeg er.

- Er det mye arbeid om dagen?

\- Ja, men samtidig er det på ingen måte synd på meg. Mathallen er et lidenskapsprosjekt for meg. Hvis noen spurte meg for noen år siden hva jeg drømte om å gjøre nå, så var det dette. At det er mye arbeid er bare naturlig like før vi åpner. Og så er jeg heldig som er omringet av andre som også tror på dette prosjektet.

Jeg føler meg forpliktet til å være positiv. Og forpliktet til ikke å vise hvor trøtt jeg er.

- Hva er viktigst for Mathallen?

\- Vel, det er veldig mye som er viktig. Men en av tingene er å vise at det er økonomi i å selge lokale produkter. At vi kan overleve, selv om vi ikke er en del av en stor lavpriskjede.

**LES OGSÅ:

LES MER:

En nybegynners guide til ølbrygging

LES MER:

Marie Christin (29) elsker Sandnes. Derfor har hun gauken tatovert på rumpa

BOK: Whitney Love var lenge en aktiv matblogger. Det resulterte i boken _Thanks for the Food - The Culinary Adventures of an American in Norway_.

Var egentlig på vei til Oslo

Vi har allerede slått fast at Whitney er fra USA, nærmere bestemt Arizona. Men hvordan i alle dager havnet hun i Stavanger? Veien var lang og kronglete, og inneholdt både studieår i England og opphold i både Østerrike og Tyskland, før hun traff kjærleiken i en nordmann. Sammen flyttet de til Norge i 2007.

Det var ikke som om jeg sluttet å være begeistret for Stavanger.

Så sprakk kjærleiken, men Whitney ble værende i Stavanger og jobbet som finansanalytiker, med en matblogg på si. Helt til hun egentlig skulle flytte til Oslo.

\- Det var ikke som om jeg sluttet å være begeistret for Stavanger. Kjæresten bodde i Oslo, jeg her. Av praktiske hensyn var det greit å flytte. Men så ringte Nils-Henrik Stokke og spurte om jeg ville være med å lage Mathallen. Jeg takket fint nei, og fortsatte å gjøre meg klar til å flytte. Etter noen måneder og en del telefoner fram og tilbake klarte han å overbevise meg om at dette var noe jeg skulle gjøre, og jeg ble værende. I tillegg sa kjæresten seg villig til å flytte hit. Så da ble jeg værende likevel, sier Whitney.

HALLEN: Sånn det så ut før alle flyttet inn i den.

WHAT? Spareribs med kniv og gaffel

Selv om hun flyttet hit i 2007, var det første Norges-besøket i 2006. Det var varmt.

\- Det var en hetebølge eller noe sånn. Varmerekord tror jeg. Jeg sa «Å helledussen dette går bra». «Bare vent, du!», svarte kjæresten min. Du kan gjette hvem som hadde rett. Ha, ha!

\- Da vi flyttet hit på ordentlig og jeg oppdaget hvordan været egentlig er her. Da tenkte jeg: «What did I get myself into this time?!».

**LES OGSÅ:

LES MER:

Ølbaren ØST serverer muligens vanlig pilsner, men det blir i så tilfelle i pissoaret!

DUO: Whitney sammen med Nils-Henrik Stokke. Mannen som gjennom mye mas og mange telefoner klarte å overtale Whitney om å bli med.

- Fordi du flyttet hit i voksen alder ser du kanskje Stavanger med litt andre øyne enn de som er vokst opp her. Hva ser du?

\- Hm. Folk har så lett for å glemme at det foregår mye mer her enn bare olje. Ja, det er oljeindustri her, og ja det er naturlig at det er den som opptar folk, men det er så enkelt å glemme alt det andre. Stavanger er så fredelig. Folk har åpne sinn og er vennlige. Det er så mange som lager fantastiske råvarer her. Og det gleder jeg meg til å vise.

Det er så rart å se nordmenn spise spareribs med kniv og gaffel.

- Hva savner du?

\- Den amerikanske selvsikkerheten og optimismen på egne vegne, kanskje. Selv om det langt i fra alltid går bra har folk en voldsom tro på at akkurat de kommer til å klare det. At akkurat de kommer til å gjennomføre den amerikanske drømmen. Sånn er jeg og. Ha, ha! Og maten. Det må jeg innrømme.

- Ditt siste måltid ville vært?

\- Amerikansk BBQ. Med spareribs og potetsalat. Jeg ville garantert spist spareribs.

- Og de spiser du med hendene?

\- Ja! Det er så rart å se nordmenn spise spareribs med kniv og gaffel. Jeg ville aldri gjort det. Du skal bruke fingrene!

**LES OGSÅ:

LES MER:

- På en lørdag går det fort 2000 naan

STENGT: Foreløpig er ikke dørene til Mathallen åpnet enda. Men det nærmer seg!
Publisert:
 1. Stavanger
 2. Gründere

Snart åpner de dørene til Mathallen

Datoen er ikke helt spikret enda. Det er imidlertid innholdet.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Her er 10 lokale jenter som har imponert oss det siste halvåret
  7 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Byens blideste thaisørlending flytter på seg
  7 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Mari lever drømmelivet som modell i Cape Town
  7 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Guide: Disse Stavanger-restaurantene bør du holde deg unna ifølge anmelderne
  6 ÅR SIDEN
 5. KULTUR
  – Jeg jobber i oppmerksomhetsbransjen, men liker egentlig ikke oppmerksomhet
  11 MÅNEDER SIDEN
 6. AKTUELT
  Espen (34) jobbet som slakter i 15 år. I dag er han vegetarianer. Her kan du bli litt bedre kjent med Tou Scenes nye musikksjef
  5 ÅR SIDEN