– I begynnelsen holdt pengene, men da levde jeg på så å si ingenting

Studenter og studentorganisasjonen synes beløpet fra Lånekassen er for lavt. Hvordan er det egentlig å leve under fattigdomsgrensa?

Ida Malene Jacobsen savner å unne seg ting som student.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

De fleste studenter vet hvor sårt man lengter etter den 15. hver måned. Selv om det ikke er snakk om mange kronene, er det det de aller fleste studenter har å leve for.

Studenter lever under fattigdomsgrensen

I 2016 får man som fulltidsstudent 103.950 kroner i lån og stipend i løpet av et studieår. Til sammenligning er lavinntektsgrensen, eller fattigdomsgrensen, her i landet på 196.000 kroner etter skatt.

Les også

– Studenter kan ikke leve på studiestøtte alene

Leder i studentorganisasjonen i Agder, Kai Steffen Østensen, er ikke fornøyd med beløpet, og tror det kan ha dystre konsekvenser at studenter sliter med å få det til å gå rundt.

Kai Steffen Østensen, leder i Studentorganisasjonen i Agder. Foto: Magnus Nødland Skogedal Kai Steffen Østensen, leder i Studentorganisasjonen i Agder. Foto: Magnus Nødland Skogedal

– Å alltid være på etterslep privat påvirker også prestasjonene i utdanningen, og kvaliteten på arbeidet du leverer blir som oftest dårlig. De kan risikere å havne i den sorte sirkel – hvor det å skulle utdanne seg blir en byrde fremfor den menneskelige utviklingen samfunnet trenger, sier han.

Les også

**_Telenor: – Veldig mange ringer for å sjekke dataforbruket_**

Vi snakket med to studenter, en med deltidsjobb- og en uten, for å høre hvordan de klarer å leve med så lite penger.

Ida Malene Jacobsen:

Ida Malene Jacobsen savner å unne seg ting som student. Ida Malene Jacobsen.

På skolen fra 9 til 22

Ida er nettopp ferdig med en bachelor i produktdesign som hun tok ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun betalte nesten 4000 for å bo i en studentbolig på 16 kvadrat.

– Studiet mitt innebar at jeg gjerne var på skolen fra 09 til 22 hver dag, og det var både jobben og fritiden min. I stedet for å ha en deltidsjobb sparte jeg alle pengene jeg fikk fra sommerjobben min, sier hun.

Jacobsen lånte penger av foreldrene sine kun én gang, og merket godt at pengene fra Lånekassen var i minste laget.

– I begynnelsen holdt pengene, men da levde jeg på så å si ingenting. De siste årene var det vanskeligere fordi jeg var lei av å spise nudler og brødskiver til frokost, lunsj og middag hver dag, forteller hun.

– Bare oss studenter som vet hvor hardt det er å være student

– Det er bare oss studenter som vet hvor hardt det er å være student, og hvor mye tid og krefter vi legger i det. Jeg skulle gjerne ønsket å spise litt mer ordentlig mat, og å kunne dra på kino og ta en onsdagspils uten at hele budsjettet blir ødelagt, sier Jacobsen.

Les også

Økt inntak ved UiA gjør at flere står uten studentbolig

Hannah Wærenskjold:

Hannah Wærenskjold jobber for å kunne leve greit som student. Hannah Wærenskjold jobber for å kunne leve greit som student.

Avhengig av deltidsjobb

Hannah studerer ved Norges idrettshøgskole i Oslo og betaler 4500 i måneden for studentboligen sin. Hun er avhengig av deltidsjobben sin som svømmeinstruktør og badevakt for å kunne overleve som student.

– Jeg jobber mye, og har derfor et godt budsjett. Nå klarer jeg å spare litt, men det hadde ikke gått hvis ikke jeg hadde jobbet ved siden av studier.

Hun synes også beløpet fra Lånekassen er for lite.

– Når man tenker på at vi er fulltidsstudenter, så er beløpet for lavt. Når studiehverdagen i prinsippet varer fra 8-16 skal man jo egentlig gå hjem for å kunne lese eller hvile, men de fleste jeg kjenner må da gå videre på jobb, sier Wærenskjold.

Les også

Slik holder studielånet ut måneden

Kritisk til at studenter ikke blir tatt mer på alvor

STA-lederen er klar på at det ikke bør være nødvendig med deltidsjobb for å klare seg som student.

– Det er alvorlig at studenter må være avhengige av en deltidsjobb eller foreldre for at endene skal møtes. Studentorganisasjonen er kritisk til at studenter ikke blir tatt mer på alvor. Heldigvis har regjeringen sammen med Krf og Venstre økt studiestøtten. Vi er med andre ord på riktig vei, avslutter Østensen.

Publisert: