- Det fine med bildet er at folkene rundt ikke reagerer

Hva ville du tatt bilde av, om du skulle dokumentert hvordan unge i dag har det?

HELT VANLIG: Det fine med bildet er at det er ingen som reagerer, sier fotografen Ingrid E. Larssen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

\- Bildet er av en elev på skolen. Hun går sånn kledd hver dag. Hun stod der, og jeg ville fange øyeblikket. Det fine med bildet er at folkene rundt ikke reagerer. De ser en annen vei og tenker ikke mer over situasjonen. Alt er som normalt, sier Ingrid Eskedal Larssen.

\- Det er bare en ny dag på skolen.

Følg Byas.no på Facebook!

Ingen selfies er lov!

Utstillingsdelen av dokumentarfotoprosjektet Project Sea Change har inntil nylig hengt på veggene i biblioteket i Stavanger.

Bilder fra land på kryss og tvers av Europa, tatt av en rekke prisbelønte fotografer. Tema? Hvordan har ungdommen i Europa det i dag? Og hvordan påvirkes de unge av den økonomiske krisen?

I hver by utstillingen henges opp utføres det også workshops, hvor unge inviteres til å lage sin egen Sea Change-bok, på to(!) dager.

Oppgaven? Å vise det sosiale livet rundt omkring i byen, og på skolen. Med én regel: «Ingen selfies».

I Stavanger var det Ingrid Eskedal Larssen og de 20 klassevennene hennes ved fotolinja på Solborg Folkehøgskole som deltok.

Du føler at du trenger deg inn på folk.

Og det var i den forbindelsen bildet til Ingrid dukket opp, med den selvforklarende tittelen «Bum». Det som bare var et vanlig øyeblikk fra en vanlig dag på skolen.

Men bildet ble veldig bra.

- Mange tok bilder av folk de aldri hadde møtt før. Jeg vet de synes det er skummelt å ta kontakt med ukjente, det er en terskel for oss alle. Men jeg er imponert over innsatsen, sier Sea Change-fotograf Marie von Krogh, som var en av fire hjelpere under workshoppen, og som i tillegg er mentor for Solborg-elevene.

\- Samtidig vet vi at unge tar mer bilder enn noen gang. Men det er stort sett bilder av seg selv, og folk de kjenner. Utfordringen er å ta bilder av andre.

Les også

Glad i å ta bilder? Dette er fotoappene som gjør hele forskjellen for Elise Hodnefjell

.**

FOTOKLASSEN: Denne gjengen fra Solborg folkehøgskole laget sin egen Sea Change-bok på bare to dager. I ingen spesiell rekkefølge: Kamilla Elise Kjellevold, Helena Spilde Vaksdal, Cecilie Susanne Ruiz Rondeel, Marie Katrin Vikne, Thea Marie Brekke, Anne-Margrethe Forbord, Gudrun Kristin Torgersen, Ingrid Eskedal Larssen, Camilla Alexandra Lie, Maria Nilsen, Andrea Steen Hernes, Invild Marie Ihler Jansberg, Sondre Bjåland, Anja Helene Brenna, Ragnhild Hasselgård Morland, Hanne Marie Lenth Solbø, Stine Marie Knutli, Mats Nilsen, Jannik Kronemeyer og lærer Geir Egil Ertzgaard.

Flere av de beste bildene

Til sammen tok elevene mange tusen bilder fra forskjellige miljøer i Stavanger og Sandnes, hvor noen selvfølgelig var bedre enn andre. De beste ble altså en til en bok.

Her er et utvalg av bildene:

ORGANISASJONEN: - Jeg så det skulle være et bli kjent-møte med AUF på Metropolis i Stavanger. Det var så mange folk der. Noen var imøtekommende, andre ikke. Men de hadde det så gøy. De holdt på med mange leker, og så snakket de jo litt om AUF også.
**De engasjerte**: - Lidenskap, drømmer og vennskap var sentrale elementer da nye og gamle medlemmer av AUF møttes på Metropolis.
ET ØYEBLIKK: Det var så mange folk, og så mange bilder å ta. Samtidig var lyset vanskelig, fordi det var inne. Jeg endte opp med å velge ut de skarpe som jeg likte best.
Fra internatet på Solvoll. Et bilde somminner mye om de en gjerne ser fra asylmottak, hvor asylsøkere ligger på en seng og ser ut vinduet. Men det er det ikke. Det er bare en helt vanlig dag på internatet. - Jeg skulle bare ta bilder av det fantastiske livet mitt, ler Kamilla Kjellevold. - Hun venter på middag!
**Bum**: - Det fine med bildet er at folkene rundt ikke reagerer. De ser en annen vei og tenker ikke mer over shortsen. Alt er som normalt. Det er bare nok en dag på skolen.
**No boys allowed:** - Det er litt rart at når man ser for seg en skater ser en for seg en gutt, og ikke en jente. Men jeg oppdaget _Girl skate_ på Facebook og gikk til Stavanger skatehall med kameraet mitt. De var så imøtekommende og greie. Og alle hadde alle tennene i orden.
**Onsdagsklubben**: - De var tøffe, men de var ogs veldig imøtekommende og glade for å bli tatt bilde av.
**Fra House of Dance i Sandnes**. - Min oppgave var å se nærmere på klær og utseende. Jeg visste at hip hop-dansere ofte kler seg på en ganske spesiell måte, og det gjorde de. I tillegg var de veldig vante med å bli tatt bilder av. Bak i bildet sitter en person bare der, uten å foreta seg noe, mens en annen danser. Og så dukker skyggen med hatten opp. Hvem er det? Litt sånn storebror ser deg, kanskje?
STREKK: - Hvor mange mennesker er egentlig dette?
**Min bedre halvdel:** - Jeg fant nærmeste rideskole og spurte om jeg kunne ta bilder av de som holdt på der. De var så imøtekommende, og var veldig interesserte i å kunne vise fram hva de holdt på med. Jeg fikk være med på alt det de gjorde i stallen. Jenta omtaler hesten som sin bedre havldel, og det gjenspeiles i bildet. Med halve jentas ansikt, og halve hestens ansikt.
**Tusenbein**. Dette bildet tatt av Anja Brenna vant pris for beste bilde under workshoppen. - Jeg skulle egentlig bare ta bilde av føttene hennes. Skovalget var så morsomt. Så oppdaget jeg alle beina som bare fortsetter og fortsetter.

**Hørt om 25 år gamle Karoline Aspaas Kvinnesland? Til daglig studerer hun i Stavanger, og

Les også

nylig vant hun ShapeUp-jenta 2015

!**

Publisert: