De tror sake kan bli like stort som sushi i Norge

Hvis du klarer å selge rå fisk til nordmenn, bør alkohol være bare barnematen. Det håper i hvert fall Lani og Mabel.

SAKEDUO: Hørt om musserende sake? Nei? Helt topp, ifølge Mabel Moya (t.v) og Lani Cantor Vatland. FOTO: Ivar Vasstveit

\- Ting endrer seg fort. Da jeg kom hit for ti år siden var det nesten ingenting japansk å se, med unntak av noen få sushi-sjapper, sier Lani Cantor Vatland (32).

Egentlig er Lani halvt amerikansk og halvt japansk, men siden tidlig på 2000-tallet har hun bodd i Stavanger.

\- Men så tok jo sushien for alvor av. Hvem hadde trodd at fredagstacoen skulle bli erstattet av sushi, liksom? Nå tror vi sake blir det neste store fra Japan. Vi skal i hvert fall gjøre vårt beste for at det blir slik.

- Hvis en klarer å selge rå fisk til det norske folk, da bør alkohol være rene barnematen?

\- Ha, ha. Ja!

**LES OGSÅ:

LES MER:

Råsterk innsats fra Sabi i sushi-VM

FANCY: Så staselig kan sake serveres. I rød kopp. FOTO: NTB Scanpix

Skal ikke shottes!

Så en kjapp oppfriskning for de som ikke har praktisert japansk på en stund. Når vi vestlige snakker om sake, tenker vi på den tradisjonelle, japanske risbaserte drikken alle som reiser til Japan før eller senere får servert. Bryggemetoden er ikke ulik den for øl, og alkoholprosenten kan krype opp til 22, ifølge Lani.

Saken skal drikkes sakte.

Ikke verst. Smaken? Litt risaktig, kanskje?

- Sake kommer selvfølgelig i mange forskjellige former, men fellesnevneren er en mild smak. Det skal ikke smake sterkt av ris. I tillegg er det en ting som er viktig...

- Å?

- Ja, sake skal ikke shottes. Saken skal stå og godgjøre seg mens du drikker den. Saken skal drikkes sakte.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Denne juletradisjonen er like bankers som julaften

FORENINGEN: Lani (til venstre) og Mabel er fascinert av det meste som kommer fra Japan. Nå vil de spre sake til nordmenn. FOTO: Ivar Vasstveit

Ikke kun for sushi

Det er ikke uten grunn Lani forteller om sakeinteressen sin. Hun vil gjerne at flere skal få øynene opp for favorittdrikken hennes, og sammen med blant andre Mabel Moya (37) har Lani startet opp foreningen The Norwegian Sake Association. Et blodseriøst hobbyprosjekt som er fritidsbasert inntil videre.

Målet?

- Fortelle folk at sake er godt til så mye mer enn bare sushi. Egentlig kan du bruke den til alt mulig annet. For eksempel i cocktails, eller som musserende, sier Lani.

Sake er godt til så mye mer enn bare sushi.

\- Og så er jo håpet at vi kan skape grunnlaget for et handelssamarbeid mellom Japan og Norge. Vi vil få flere til å importere sake til Norge, og vi vil prøve å hjelpe til med å spre norsk sake (Ja, vi har én! Fra Nøgne Ø, journ.anm) til det japanske markedet, fortsetter Mabel, som om en måneds tid reiser på researchtur til nettopp Japan.

Der skal hun blant annet kartlegge og snakke med produsentene, og lodde stemningen for samarbeid mot det norske markedet.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Ida jakter etter jenter

SAKEDRIKKER: Om sake er del av den daglige dietten hos president Obama er usikkert, men her drikker han i hvert fall en slant. FOTO: Reuters/Joshua Roberts

Satser på sakefestival

I mellomtiden jobber foreningen med et stort mål vi i Stavanger og Sandnes-området kan se fruktene av allerede neste år.

En sakefestival!

- Fortsatt er vi på planleggingsstadiet, men tanken er å lage en festival ganske lik den årlige vinfesten. Vi ønsker å hente en rekke sake-produsenter til Stavanger, og la de presentere hva de holder på med hos flere restauranter gjennom en uke. Alt blir gjort i sammenheng med menyer som passer til saken, sier Mabel.

- Dato?

\- Nei, det kan vi ikke si enda.

- Ok! Forresten. Hvem må saken slå knockout på, for å komme inn i markedet. Er det ølen, eller vinen?

\- Vinen!

SATSER: Går alt etter planen arrangerer disse to sake-festival. FOTO: Ivar Vasstveit

**LES OGSÅ:

LES MER:

Satser på boble-te: - Kaffe er det nok av!

Publisert:

En av Japans beste sushi-kokker kommer til Sandnes

– Man skal ikke dyppe risen i soyasausen, og ikke bruke pinner, sier den verdenskjente kokken.