Aktuelt

– Urettferdig at bare jenter får vaksinen gratis

HPV-vaksine kan også beskytte gutter mot kreft. Men i dag er det bare jenter som får den gratis.

Publisert:
  • Ask Kramm Simensen, Vetle Sliper og Amanda Amdal / Nadia Serine Jemli
BESKYTTER: HPV-vaksinen beskytter ikke bare mot kreftformer som rammer kvinner.

Fra november 2016 ble kvinner født i 1991 eller seinere tilbudt gratis HPV-vaksine, som beskytter mot livmorhalskreft. Siden 2009 har også jenter i 7. klasse fått tilbud om vaksinen.

LES MER:

- Stavanger tom for vaksine mot livmorhalskreft - har satt 500 doser på én uke

Men det du gjerne ikke visste, er at den også kan beskytte mot andre kreftformer - som også kan ramme gutter.

Følg Byas.no på Facebook!

- Få tilgang til gode rabatter og fordeler i Stavanger og Sandnes - helt gratis. Bli med i Byas Kompis!

Rammer også andre steder

Hittil er det bare kvinner som får vaksinen gratis, selv om gutter også er i faresonen for HPV-relatert kreft. Årlig er det rundt 300 tilfeller av HPV-relatert kreft som oppstår andre steder enn i livmorhalsen, ifølge forskere ved Kreftregisteret. Det kan være områder som vagina, penis, anus og svelg.

– Er menn opplyst om at de er i faresonen for HPV-relatert kreft?

– Det varierer nok veldig, noen er klar over det, men ikke alle. Det er nok heller ikke alle kvinner som kjenner til sammenhengen mellom HPV og kreft, sier kommunikasjonsrådgiver i Kreftregisteret, Elisabeth Jakobsen, til Krsby.

LES MER:

- Klinikker reklamerer ulovlig for botox i Stavanger

URETTFERDIG: Hvis også gutter kan beskyttes mot kreft ved å ta HPV-vaksine, bør også de få tilbudet, mener Henning Rasmussen.

– Urettferdig

Men når jenter får HPV-vaksine gratis, må gutter betale selv. HPV-vaksinen består av tre doser som gis i løpet av 6-12 måneder, og koster til sammen i underkant av 4000 kroner, ifølge Folkehelseinstituttet.

Hvis det stemmer at vaksinen kan forebygge mot krefttyper som også kan ramme menn, bør også gutter få samme tilbud, mener Henning Rasmussen som Byas treffer utenfor Sølvberget i Stavanger.

– Det er urettferdig at jentene skal få vaksinen gratis når det allikevel gjelder kreft. Guttene bør få det samme tilbudet, sier han.

Folkehelseinstituttet er enig - og har sendt en anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet om gratis HPV-vaksine til gutter. I anbefalingen til departementet er konklusjonen at det er ønskelig å tilby vaksinen også til gutter ved 12 års alder.

– Til syvende og sist blir det et politisk spørsmål, ettersom det må et politisk vedtak til for å eventuelt innføre kjønnsnøytral vaksinasjon, sier Jakobsen.

LES MER:

- Ellen (25) fra Stavanger har skrevet bok om kvinners underliv

TIL JENTER: Alle jenter født i 1991 eller senere har fått tilbud om gratis HPV-vaksine.

Vinn-vinn?

Foreløpig er ikke beskyttelsen mot kreft i penis og svelg tilstrekkelig utforsket, men HPV-vaksinen beskytter mot forstadier i vagina, livmorhals, vulva og anus.

– Det er imidlertid ingenting som tilsier at HPV-vaksinen ikke skulle virke mot disse kreftformene også – men det er ikke helt enkelt å undersøke dette vitenskapelig, blant annet fordi kreft i svelg tar lengre tid å utvikle enn for eksempel livmorhalskreft, forteller overlege og leder for HPV-seksjonen i Kreftregisteret, Mari Nygård, til Kreftregisteret.no.

Hun påpeker også en vinn-vinn effekt:

– Ved å gi gutter HPV-vaksine kunne vi forebygget mange av de HPV-relaterte krefttilfellene som også menn rammes av – i tillegg til at vi kunne bremset forekomsten av livmorhalskreft enda mer, ved at spredningen av HPV-smitte via gutter da ville blitt begrenset kraftig.

LES MER:

- Se video: Gir gratis kurs i selvforsvar til 150 kvinner: Her er triksene som er gode å kunne

Publisert:
  1. Helse

Gutter får ikke gratis HPV-vaksine: – Det høres direkte urettferdig ut

Gutter kan også få HPV-relatert kreft, men det er kun jenter som får gratis vaksine.

Publisert:
  • Nadia Serine Jemli