Her vil de servere brennevin, men kommunen sier nei

Utestedet Hygge ønsker å endre bevillingen, men fikk nylig avslag for andre gang. Nå varsler innehaverne en ny runde med kommunen.

Publisert:
Hygge har flere ganger forsøkt å endre skjenkebevillingen.

– Jeg synes selvsagt at det er dumt at vi har fått nok et nei, men nå får vi ta en ekstra kikk på de lover og regler som gjelder, sier daglig leder ved Hygge, Kristine De Souza Ekeland.

I formannskapet torsdag forrige uke satte politikerne nok en gang foten ned for sterkere drikkevarer enn 22 prosent for utestedet i Steinkargata i Stavanger.

Hygge har det siste året hatt et ønske om å selge brennevin til gjestene, men med dagens bevilling har ikke utestedet lov til dette.

– Vi har ikke sjanse til å drive noe i ukedagene dersom vi ikke får servere det gjestene vil ha, sier medeier Steffen Rege.

Kristine De Souza Ekeland og Steffen Rege driver Hygge i Steinkargata i Stavanger. Her da de to skulle åpne utestedet sommeren 2017.

Søkte og søkte

De to startet opp Hygge i juni 2017. Siden den gang har utestedet hatt lov til å servere øl, vin og sterkvin. Aldersgrensen har vært 18 år.

I april 2018 søkte utestedet om nattklubbevilling på hverdager (søndag til torsdag), med rett til å skjenke alkoholgruppe 3 som inkluderer brennevin. Da skulle aldersgrensen heves til 20 år og åpningstidene utvides til 03.00.

Samtidig ønsket utestedet å ha alminnelig bevilling fredag og lørdag, med aldersgrense 18 år og åpningstider til 01.30.

Søknaden ble avslått av formannskapet 4. oktober.

«Det vil være i strid med Stavanger kommunes prinsipp og gjeldende praksis som går ut på at en bevillingshaver må velge mellom å enten ha nattklubbevilling eller alminnelig bevilling», sto det i brevet fra kommunen.

I november sendte Hygge inn en ny søknad til kommunen. I søknaden skrev utestedet at de ønsket å skjenke brennevin fra søndag til torsdag, men ha alminnelig bevilling fredag og lørdag.

Du lurer kanskje på hva som er forskjellen? De søkte ikke om nattklubbevilling, men ønsket å drive stedet som en vanlig pub.

Men torsdag forrige uke kom formannskapet fram til samme konklusjon som sist og søknaden ble avslått.

– Men vi mener denne saken er avslått på feil grunnlag, sier Rege.

Strider mot etablert praksis

I skjenkeretningslinjene i Stavanger kommune står det nemlig at det kun er krav om aldersbegrensning fra klokka 21.00 til skjenkeslutt fredag og lørdag.

For utesteder som skjenker øl og vin, er aldersgrensen 18 år. For utesteder som selger brennevin, er aldersgrensen 20 år.

– Men vi ønsker å skjenke brennevin på hverdager. I skjenkeretningslinjene er det ingen spesifiserte aldersbegrensninger på hverdager, sier Rege, som da ikke ser problemer med å kombinere øl-, vin- og brennevinssalg til ulike dager, så lenge skjenkeretningslinjene blir fulgt.

LES OGSÅ:

Rådmann Per Kristian Vareide mente derimot at forslaget gikk imot kommunens prinsipper og etablerte praksis.

Rådmannen pekte på at det kunne føre til utfordringer for kommunen å kontrollere utestedet.

«Bevillingsrettigheter, konsept og aldersgrenser vil bli svært uoversiktlig for både skjenkekontrollen og politiet», skrev rådmannen og mente søknaden måtte avslås fordi:

«Bevillingshaver må velge mellom brennevinsbevilling og bevilling for øl og vin».

Gir seg ikke

Nå bretter både Rege og Ekeland opp ermene for å gå i gang med en ny søknad. De er fast bestemt på at de ønsker sterkere drikkevarer i hyllene.

– Nå har vi strakt ut en hånd og sendt en mail til rådmannen, så får vi se hva neste steg blir, men vi håper å få til en god dialog på hva vi kan gjøre for å realisere dette, sier Ekeland.

– Blir Hygge et sted med 20-års aldersgrense til slutt?

– Det er et vanskelig spørsmål. Vi ønsker å ha et tilbud for de som er 18 i helgene, mer det kan jeg ikke svare på nå, sier Ekeland.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Nå åpner Lush dørene i Stavanger

LES MER:

Mohammed Basefer: – Jo mørkere vitsen er, jo bedre!

LES MER:

Snart får du egen mensen-emoji

LES MER:

Søstrene Grene gjenåpner butikken etter eierskifte

Publisert:

Old Irish Pub får ikke drive nattklubb, men kan skjenke alkohol om de vil

To uker før den ulovlige innkvarteringen ble avdekket, innvilget Stavanger kommune skjenkebevilling til Mulligans Irish Pub.

Publisert: