Eksperter enige om tryggest utdanningsvalg

Søndag er det søknadsfrist for høyere utdanning. De tryggeste yrkesretningene er helse, teknologi og IT, fagbrev og lærer, ifølge eksperter.

Publisert:
Søknadsfristen hos Samordna opptak er nå på søndag. (illustrasjonsfoto. Personene på bildet har ingenting med saken å gjøre)

– Det lureste er å finne noe du har interesse for, men som også gir gode jobbmuligheter, sier seniorrådgiver og arbeidsmarkedsekspert i Nav, Johannes Sørbø til Aftenposten.

Ekspertene er enige om fire forskjellige utdanningsretninger som det tryggeste valget. Forsker Victoria Sparrman hos Statistisk sentralbyrå (SSB) sier sykepleiere og vernepleiere står spesielt sterkt innenfor helse.

– Vi får alltid rapporter om stor mangel på sykepleiere. Etterspørselen vil øke når andelen eldre blir større de neste årene, bekrefter Sørbø.

Sparrman sier også at de tjenesteytende næringene vokser kraftig.

– Det gjør at mekaniske fag og bygg- og anleggsfag vil ha mye større etterspørsel enn det finnes folk. IT-studenter vil også etterspørres mer enn gjennomsnittet, sier hun.

Følg Byas.no på Instagram!

Bygg, elektro og industri som gjelder

Kompetansedirektør i NHO og utdanningsforsker Are Turmo sier at om man velger ingeniøryrket, er det bygg-, elektro- og industrifag som gjelder.

– Fagarbeidere innenfor de samme områdene er også sterkt etterspurt, sier han. Sørbø bekrefter at å gå yrkesfag og ta fagbrev er et godt alternativ.

Til slutt er ekspertene enstemmige i at også læreryrket er et trygt valg.

– Innenfor pedagogiske fag vil mange gå av med pensjon i årene som kommer. Derfor vil det være et stort behov for å dekke dette, sier Sparrman.

MER FRA BYAS:

LES MER:

«Du kan ikke sette livet på pause, jobbe med noe du hater i tre år, for så å kose deg med høy inntekt etterpå»

LES MER:

Nettmøte: Ekspertene svarte på spørsmål om høyere utdanning

LES MER:

Sjansen er stor for at du kommer inn på disse studiene - uansett karaktersnitt

LES MER:

Jennie (23) fra Hillevåg om livet om designstudent: – Du må elske det du driver med

Publisert:

Skal friste menn til å bli sykepleiere

Menn får nå tilleggspoeng hvis de søker sykepleierstudiet ved Universitetet i Agder. Studentene Vetle Brunvatne (23), Mats Cromann (23) og Stefan Avila (24) håper dette kan bidra til at flere menn søker.

Oppdatert: