Aktuelt

– Kan jeg ta bachelor i ernæring hvis jeg er veganer?

Ekspertene fra UiA fikk mange spørsmål å bryne seg på. Sjekk ut svarene på spørsmålene her!

Oppdatert:
  • Magnus Nødland Skogedal
Geir Kløkstad og Mette Venheim fra UiA svarer på det du lurer på om studier. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Onsdag fra 18-20 arrangerte UiA og KRSby et nettmøte med studieveiledere, studenter, karriereveiledere og folk fra opptakskontoret, for å gi best mulig svar på det folk lurer på.

LES MER:

Onsdag svarer UiA-ekspertene på dine spørsmål

Les spørsmål og svar nedenfor!

«Hvis man bare vil et ett eller flere enkeltemner, hvor og når søker man? Kan man få støtte hos Lånekassen hvis man tar enkeltemner? Hvor mange må man i så fall ta?»

– Hei:) Du kan søke om enkeltemner her: Enkeltemner og privatist. Lista for enkeltemner til høsten kommer i juli og det åpnes for å søke fra 1.-25 august. Jeg anbefaler at du tar kontakt med Lånekassen for spørmål om lån og stipend angående enkeltemner. Hilsen Nertila Stringa, studierådgiver.

«Om man velger og kommer inn på ernæring bachelor, vil det være et problem om man selv har valgt å være veganer?»

– Hei, som veganer må du regne med å måtte tilberede mat du ikke selv spiser, men vi krever ikke at du smaker på maten 🙂 mvh Geir

«Hvilke forbedringer kan vi se på UiA til neste semester?»

**– Hei:) UiA er en stor utdanningsorganisasjon med mange ansatte, avdelinger og funksjoner. Vi tar våre kvalitetssikringssystemer på alvor og derfor er vi i kontinuerlig endring og forbedring særlig i forhold til studietilbudene våre. En ting som studenter kommer til å merke til fra høsten av er

LES MER:

en oppussing av Vrimlehallen

, servicetorget og biblioteket i Kristiansand. Det kommer til å bli et kjempeløft. Hilsen Nertila Stringa, studierådgiver.**

«Hvis man ikke kommer inn på førstevalget. Stiller man da likt på andre valget med de som har ditt andre valg på førsteplass?»

– Hei. Det er poengsummen på søkerne som avgjør hvem som får tilbud om plass, uavhengig av om du har ønsket på din første eller andreprioritet. Mvh Mette, opptak.

«Hvordan er mulighetene for å få jobb om man tar bachelor i Samfunnsplanlegging og kommunikasjon?»

Hei! Det er alltid vanskelig å forusi hva som vil skje i fremtidens arbeidsmarked. Vi har nettopp gjennomført en større Kandidatundersøkelse for UiAs kandidater i perioden 2013-2016. Det viser at 9 av 10 av kandidatene som har avsluttet sine studier er i arbeid.

Det som er viktig å tenke på er det ikke er kun studiene som avgjør om du får jobb, men en rekke andre ting spiller inn. Jobb godt med studiene, engasjer deg i studietiden, bli med i studentforeningen, ta et verv, ta en deltidsjobb – Studier og fagkunnskap i kombinasjon med engasjement i studietiden og dine personlig egenskaper – vil hjelpe deg på veien til å få relevant jobb. Lykke til med studievalget! Vennlig hilsen Lars Anders

«Er det noen ca. antagelser på hvor mye snittet på sykepleien (grimstad og Kristiansand) kommer til å øke?»

– Nei, det vet vi ikke før søknadsfristen er ute og vi har fått vitnemål fra alle søkerne. Mvh Mette, opptak.

«Hei! Jeg står mellom å søke på sosialt arbeid eller vernepleier. Hvilke av disse to studiene er lurest å velge med tanke på jobbmuligheter? Og hvilke er best å velge seg best dersom en ønsker å jobbe innen skolesektoren?»

– Hei! Dette blir vanskelig å svare konkret på, da det er skolene selv som avgjør hvilken kompetanse de ønsker/ser etter til de ulike stillingene. Ta gjerne kontakt med flere skoler du kjenner til for å høre litt om hva de ser etter.

Men min anbefaling vil være å lese deg nøye opp på studiebeskrivelsene og velge det du er mest interessert i. Ta også gjerne kontakt medstudieveiledere på de aktuelle studiene for mer informasjon.

«Hvordan skaffer jeg meg studentbolig? Og er de ok å bo i?»

– Hei. Du kan gå på sia.no og søke om bolig. Vi har ulike studentbolig etter studentens behov. Våre boliger har som regel høy standard og er lokalisert veldig nærme skolen.

«Har studert årsstudium historie på UiB. Kan jeg fortsette på bachelorprogrammet hos dere?»

– Hei. Ja, det kan du, men du må søke deg inn i første klasse (gjennom samordna opptak) og søke innpassing for det du har tatt ved UiB etter at du har fått opptak. Mvh Mette, opptak.

«Går sisteåret på videregående, men har ikke peiling på hva jeg vil studere. HJELP!»

– Hei! Siden det er kort frist så kan en måte å «utsette» valget litt på, være å finne 10 studier som du anser aktuelle, og sette opp disse på søknaden din hos Samordna opptak. Du kan omprioritere helt frem til 1. juli og i mellomtiden kan du kontakte studieveileder for å diskuterer hva som kan være mest aktuelt å sette øverst.

Bare husk at alle aktuelle studier du kan tenke deg, er med innen 15. april. Gå inn på følgende lenke for oversikt over våre veiledere. Utdanning.no er også en fin startside for å få inspirasjon og oversikt. Lykke til med studievalget. Vennlig hilsen Jofrid.

«Det snakkes mye om robotene, smarte maskiner og algoritmer som overtar stadig flere manuelle arbeidsplasser. Hva skal jeg studere for å ha en jobb i fremtiden?»

– Hei! Da tar du en bachelor i data i Grimstad og mastergrad i IKT med fordypning i kunstig intelligens 🙂 mvh Geir fra ingeniørutdanningen.

«Bør jeg søke studentbolig før eller etter at jeg har fått bekreftet studieplass?»

– Hei! Det er anbefalt at du søker bolig med en gang, da køen kan være lang. Dersom du ikke får studieplass, kan du takke nei til boligtilbudet.

«Har lyst å bli sykepleier gjennom uia, er studiet best i Kristiansand eller Grimstad?»

– Hei, sykepleierstudiet er det samme i begge byene. Fasilitetene er litt bedre på Campus Grimstad, men disse benyttes også av studentene i Kristiansand. Karaktersnittet for å komme inn har vanligvis vært litt lavere i Grimstad. mvh Jofrid og Geir.

«Hvis man bare vil et ett eller flere enkeltemner, hvor og når søker man? Kan man få støtte hos Lånekassen hvis man tar enkeltemner? Hvor mange må man i så fall ta?»

– Hei:) Du kan søke om enkeltemner på denne lenka. Lista for enkeltemner til høsten kommer i juli og det åpnes for å søke fra 1.-25 august. Jeg anbefaler at du tar kontakt med Lånekassen for spørmål om lån og stipend angående enkeltemner. Hilsen Nertila Stringa, studierådgiver.

«Hvordan søker jeg meg inn neste semester når jeg vil bruke poengene jeg får fra årsstudiumet dette semesteret?»

– Hei. Tenker du å søke om innpassing fra årsstudium til bachelorstudium gjør du dette innen 1. mars. Hvis du tenker å søke et nytt grunnstudium laster du opp karakterutskriften fra årsstudiet på søknaden din. Mvh Mette, opptak.

«Kan jeg bruke datamaskin på eksamen?»

– Hei:) De fleste eksamener er digitale og da må du ha med egen datamaskin. Ellers må datamaskinen ligge hjemme dersom eksamen ikke er digital. Hilsen Nertila Stringa, studierådgiver.

«Kan jeg bli psykiater på UiA?»

– Hei! Du kan ikke bli psykiater, men du kan ta master i psykisk helsearbeid. Se mer om dette studiet her. For å komme inn på denne masteren må du ha bachelor i sykepleie, vernepleie eller sosialt arbeid (andre studier kan også kvalifisere). For å bli psykiater må du først studere medisin, så det bli en lengre utdanning. Lykke til med studievalget! Vennlig hilsen Jofrid.

«Hvilke studier kan jeg ta hvis jeg ønsker å jobbe med byggningssaker i kommunen? Godkjenne forskjellige byggesaker til beboerne?»

– Hei! Da må du studere bachelor i Byggdesign (byggingeniør) i Grimstad. mvh Geir.

«Får alle mulighet å reise på utveksling avhengig av hvilke studie man tar?»

– Hei! Alle bachelor- og masterstudier skal ha mulighet for utveksling i løpet av studietiden. Mvh Geir.

«Hvordan organiserer du pengene dine?»

– Hei! Som økonomistudent kan jeg for min egen del si at det er budsjett som gjelder. Det er fullt mulig å leve godt på bare lån og stipend fra Lånekassen, men det krever at du har en disiplinert pengebruk. Et enkelt budsjett setter du opp på 5 min og det er et godt hjelpemiddel for å organisere pengene dine. Lykke til! Mvh Tobias.

«Hvorfor er det så vanskelig å komme inn på Musikkonservatoriet?»

– Hei. Dette er populære studier med få studieplasser. Man må gjennom opptaksprøver for å komme inn. Du finner mer informasjon om opptak til musikkstudier på UiA her. Mvh Tonje og Geir.

«Hei. Jeg vet ikke om jeg skal velge spes.ped eller pedagogikk. Hva er forskjellen? Jeg har lyst til å jobbe med rådgivning ved videregående skoler etter hvert. Både psykisk og karrierevalg.»

– Hei! Dersom du ønsker å jobbe som rådgiver i videregående skole. bør du satse på en lektorutdanning. Deretter kan du ta tilleggsutdanning i karriererådgivning. Du kan også ta tilleggsutdanning i spesialpedagogikk dersom du ønsker å jobbe med elever med spesielle behov. Pedagogikk kan også gi deg kompetanse til å jobbe med rådgiving, men gjerne i andre sammenhenger. Mvh Jofrid.

«Hvordan er mulighetene for å få jobb om man tar bachelor i ernæring?»

– Hei! Noen studier er det ikke så lett å få relevant jobb etter endt bachelorgrad. Det som kan være en mulighet i løpet av studietiden er at du kan ha oppgavesamarbeid med en bedrift/organisasjon og på den måten komme i kontakt med arbeidslivet innenfor dette fagområdet.

Sånne typer retninger krever at du er proaktiv og er flink til å beskrive din kompetanse for aktuelle arbeidsgivere. Dette får du hjelp til av Karrieresenteret i løpet av studietiden. Husk at arbeidsgivere ikke bare ser etter fagkompetanse, men også hvem du er som person.

«Når må man søke dersom man skal søke om stipend dersom man ikke kan jobbe ved siden av studiene?»

– Hei! Så snart du er tatt opp på et studium kan du søke om støtte i Lånekassen. Se mer på lanekassen.no. Lykke til med studievalget! Vennlig hilsen Lars Anders.

«Hva er mulighetene etter en bachelor i sosiologi?»

– Hei! Jobbmuligheter innen dette fagområdet kan være innen offentlig forvaltning og privat næringsliv, ledelse og administrasjon, utredningsarbeid, organisasjonsutvikling, konsulentvirksomhet, informasjonsarbeid, forskning, markedsundersøkelser, markedsføring og reklame, undervisning og journalistikk.

Du har også mange muligheter for å ta master, og øke mulighetene og spekteret for jobber. På UiA er det syv mastertilbud som bachelor i sosiologi kan kvalifisere for. Du finner oversikt over dette under «Videre studier» via denne lenken. Mvh Øyvind.

«Er det mulig å få tilrettelagt eksamener så man slipper muntlig og heller har skriftlig eksamen? – Og er det mulig å få lov til å gjøre gruppeoppgaver individuelt? Dokumentert med legeerklæring.»

– Hei:) De fleste emner på bachelornivå har gruppearbeid, gruppeinnleveringer og gruppepresentasjoner og vi prøver å ta hensyn til studenter som har legeerklæring men det er ikke alltid mulig å tilrettelegge både på grunn av studiets oppbygging og ressurser. Når det er sagt, vil dette være avhengig av hvilke studier og emner du tar, og om omfanget av tilretteleggingen. Det er forskjell på å tilrettelegge for et emne og en helt bachelor.

Den endelige eksamen er som regel skriftlig men emner har ofte muntlige presentasjoner som krav for å gå opp til eksamen. Ofte er også muntlige presentasjonen en del av kompetansen du skal bygge deg opp i løpet av studiet. Jeg anbefaler derfor at du velger et studie der å utvikle muntlige ferdigheter er ikke sentralt for studiet, som for eksempel i markedsføringsstudiet. Det er lurt også å ta kontakt med studiekonsulenten din så tidlig som mulig i studieåret dersom du har behov for tilrettelegging. Hilsen Nertila Stringa, studierådgiver.

«Kan man søke opptak på jusstudiet med realkompetanse?»

– Hei. I utgangspunktet anbefaler vi å ta generell studiekompetanse hvis du ønsker å ta studere. Det er vanskelig å få opptak på grunnlag av realkompetanse, men det er mulig å søke på alle studier med realkompetanse. Kravet er at du er minst 25 år, har minst 5 års yrkespraksis det minst 3 av årene er relevant praksis. I tillegg er det krav om dokumenterte kunnskaper i norsk og engelsk. Les mer om realkompetanse her. Mvh Mette, opptak.

«Kan man gå videre på sexologi etter en bachelor i sosiologi?»

– Hei! Dette er vi rett og slett litt usikre på, så vi anbefaler deg å sende en mail til opptak@uia.no, så du får et sikkert svar. Det er mange helse- og sosialfaglige studier (og også en del andre studier) som kvalifiserer til dette studiet, men sosiologi er et samfunnsvitenskapelig studium som ikke er eksplisitt nevnt som kvalifiserende, så vi må be deg ta kontakt direkte så vi kan undersøke det nærmere! De generelle opptakskravene finner du for øvrig her.

«Har dere noen kule årsstudium for en som ikke vet helt hva hun vil bli enda?»

– Det kan du være sikker på! Hvis vi skal nevne tre fra «toppen av hodet» som du kan få bruk for nesten uansett hva du senere velger å bli, blir det Ernæring, mat og kultur (lære å lage god og sunn mat), Friluftsliv (opplevelser i naturen) og Filosofi (lære kritisk tekning). Du finner hele lista på denne linken. Mvh Øivind og Jofrid.

«Hvis man ønsker å ta en PhD. Må den skrives på engelsk?»

– Hei. Vanligvis skrives avhandlingene på engelsk, men det kommer litt an på hvilket fagområde du vil ta en ph.d innenfor. Skriver man på engelsk blir resultatene tilgjengelig for et større internasjonalt forskermiljø. Mvh Geir.

«Hei. Jeg har lyst til å studere markedsføring og lurer litt på hvordan studiemiljøet der er? Har de en linjeforening som er godt etablert?»

– Hei! Markedsføringsstudentene er veldig organiserte og har en linjeforening som heter Emporium. Jeg kjenner flere markedsføringsstudenter som er veldig stolte av linjeforeningen og godt fornøyd med studiet. De har egne faddere på studiestart og de tar godt vare på nye studenter.

De organiserer turer, faglige og sosiale arrangementer. Som studierådgiver for studentene i markedsføring og ledelse opplever jeg at studentene har et sterkt samhold og veldig godt miljø. Når det er sagt, er dette også avhengig av hvor engasjert man er og hvor mye man by på seg selv. Hilsen studierådgiver Nertila og Tobias, student.

«Studentmiljø er viktig for meg når jeg skal velge skole. Hvorfor er Kristiansand en bra studentby?»

– Heisann! Kristiansand er en god studentby av flere grunner. For det første er det et veldig godt studentmiljø på campus. Alle studieretningene holder til under samme tak, noe som skaper et godt mangfold og variert miljø på selve campus. I tillegg finnes det også en rekke linjeforeninger som jobber aktivt for å hele tiden forbedre det faglige og sosiale miljøet innad på de enkelte studiene.

For det andre utgjør studentene ca 10% av befolkningen i Kristiansand, noe som fører til at blant annet mange spisesteder, utesteder og butikker har egne tilbud rettet mot studenter. Til slutt vil jeg nevne at leiemarkedet i Kristiansand også er veldig studentvennlig. Både i regi av Studentsamskipnaden og på det private markedet er det et godt utvalg av boliger til gode priser. Hvis du ikke tror meg får du komme og oppleve det selv! Mvh Tobias.

«Er ferdig med vgs til sommeren, men har ikke peiling på hva jeg vil bli. Hva gjør jeg? Tar en pause, eller risikerer å ta feil studievalg?»

– Hei! Først og fremst: Det er veldig vanlig å ikke vite hva man skal bli når man er ferdig på vgs. Det gjør ikke noe. I løpet av studietiden vil du gradvis få inspirasjon og tanker om hvilke jobber som finnes, og hva du selv kan tenke deg. De fleste vet heller ikke hvem de skal gifte seg med når de går ut av vgs, men de fleste kommer likevel til å finne noen. Ta utgangspunkt i det du vet om deg selv og/eller hva du vil ha:

Hva er du interessert i eller god til (noen spesielle fag? Liker du å lage ting? Er du kreativ eller hendig? Liker du å jobbe med tall, eller tekniske ting? Glad i mennesker eller dyr? Liker du å organisere, arrangere eller skape struktur? Er du politisk engasjert? Opptatt av lover og regler? Trening, helse eller omsorg? Historie, musikk eller kultur? Språk eller kommunikasjon)? Sjekk gjerne ut utdanning.no, som har fine løsninger for å finne aktuelle studier utifra dette. Det kan også diskuteres hva som er «feil» studievalg. Man lærer noe av feil man tar også, og du får mange år i arbeidslivet uansett. Om du føler du trenger et år å tenke deg om, så gjør gjerne det. Mange velger et år på folkehøyskole, og har god nytte av det. Lykke til! Mvh Øyvind

«Jeg synes det er spennende å følge med i samfunnsdebatten og i politikken. Tror derfor at statsvitenskap kan være en fin studieretning for meg. Hvordan er jobbmulighetene for meg som hjemmekjær sørlending, dersom jeg tar en bachelor i statsvitenskap?»

– Hei! Følg dine interesser og det som engasjerer deg. Om du vil få jobb er vanskelig å svare på, da det er vanskelig å forutsi hva som kommer til å skje i fremtiden. Husk at det er flere andre ting enn fagkunnskapen som er avgjørende om man får jobb. En kombinasjon av fagkunnskap, akademiske ferdigheter ( evnen til å ta stilling til komplekse spørsmål, kritisk tenkning etc) i kombinasjon med dine interesser og motivasjon vil hjelpe deg i å få jobben du ønsker. Lykke til med studievalget! Vennlig hilsen Lars Anders.

«Hvilket campus er best av Grimstad og Kristiansand?»

– Panelet er delt i dette spørsmålet �

«Hvordan er utelivet for studenter i Kristiansand?»

– Hei! Utelivet i Kristiansand er som i enhver god studentby; godt og variert. Her finner du det meste fra nattklubber til sportsbarer. Utestedene er også flinke på å legge til rette for studenter og har ofte egne studenttilbud. Det skal nevnes at de fleste steder er det 20 års aldergrense, men det er også mulig å ta seg en tur på byen dersom du ikke har fylt 20 år enda. Mvh Tobias.

«Skal begynne å studere lærer i Østfold til høsten, etter et par års pause etter videregående. Har lyst å flytte til Kristiansand neste sommer. Er det mulig å fortsette på lærerutdanningen i Kristiansand?»

– Ja, men du kan bare søke om overflytting til 3. eller 4. år. Mvh Mette, opptak.

«Når man skal gå etter 25/3 regelen, hvordan gjør man det med forbedret karakterer. Hvor registrerer/sender man de nye karakterene inn?»

– Hei. Du laster opp karakterutskrift på søknaden din så snart du har fått denne. Husk at opplastingsfristen er 1. juli. Mvh Mette, opptak

«Har tenkt å studere på UiA til høsten. Hvilken bydel er det greit å bo i, mtp leiepris og avstand til campus?»

– Hei! I Kristiansand tilbyr Studentsamskipnaden mange flotte studentboliger ved campus. Disse er veldig gode både med tanke på pris og avstand til campus. Ellers er det fint å bo både på Lund, i sentrum og på Grim. Der er det gang- og sykkelavstand til campus. Prismessig er det også generelt veldig studentvennlig på det private leiemarkedet. Mvh Tobias.

«Min sønn vurderer å søke seg til dramautdanningen i Kristiansand. Er Kristiansand en god og trygg studentby? (Bekymret mor)»

– Hei:) Kristiansand er en god blanding av en stor og liten by. Det er mye liv om sommeren ellers ganske rolig om vinteren. Jeg opplever det som veldig trygt både for jenter og gutter. Generelt vil tryggheten være avhengig av hvilke vennekrets man velger å være en del av. Derfor det lureste man kan gjøre når man flytter til et nytt sted er å velge riktige venner. Hilsen Nertila Stringa, studierådgiver.

«Hvilken karaktersnitt trenger jeg for å komme inn på sykepleien?»

– Hei. I fjor var opptakskravet for sykepleierstudiet 46,7 i Kristiansand og 45,3 i Grimstad. Hva poenggrensen blir i år er avhengig av hvor mange som søker og karakterene til søkerne. Jo flere søkere, desto høyere poenggrenser. Antall søkere har vi ikke oversikt over, siden søknadsfristen ikke er ute ennå. Mvh Mette.

«Jeg vil gjøre førstegangstjenesten i militæret, men vil helst sikre meg studieplass til jeg er ferdig. Hvordan gjør jeg det?»

– Hei:) Dersom du får tilbud om studieplass og takker ja, anbefaler jeg at du tar kontakt med studiekonsulenten din på det studiet du har valgt. Du kan søke permisjon fra studiet opp til ett år, og da vil du beholde plassen din på studiet. Mvh Nertila Stringa, studierådgiver.

«Hvilke sport og treningstilbud finnes rundt campus?»

– Hei! På Campus Kristiansand finnes treningssenteret Spicheren. I tillegg til helsestudio tilbyr også Spicheren et godt utvalg aktiviteter som blant annet svømming, klatring, gruppetimer og spinning. Se forøvrig spicheren.no for mer info. Både Campus Kristiansand og Grimstad har også egne studentidrettslag. Her finnes det meste du kan tenke deg av sporter og idretter, alt fra fotball til rumpeldunk. Sjekk ut ksisport.no (Kristiansand) eller gsisport.com (Grimstad) så finner du en oversikt over alt som tilbys. Mvh Tobias.

«Hvilke fag på UiA vil dere anbefale hvis man har en bachelorgrad i markedsføring og vil bygge videre på den? Relevant linje, med andre ord.»

– Hei:) Jeg antar at du er interessert i en mastergrad i og med at du har en bachelorgrad fra før. Markedsføring er et bredt felt og ikke lett å finne jobber som er «rene» markedsføringjobber særlig når man er nyutdannet. Jeg anbefaler derfor å bygge på med noe annet slik at du har flere bein å stå på. Vi tilbyr en mastergrad i innovasjon og kunnskapsutvikling, som vil være en god kombinasjon og vil styrke din grunnutdanning.

Du kan også bli siviløkonom, og ta en master i økonomi og administrasjon men da må du ta noen ekstraemner på bachelornivå for å oppfylle opptakskriteriene. Er du mer interessert i organisasjoner og ledelse, kan du ta en master i statsvitenskap og ledelse. Den sistenevnte vil gi deg en forståelse for offentlig sektor og øke jobbmulighetene dine innenfor det offentlige. Hilsen Nertila Stringa, studierådgiver.

«Hei! Omtrent hvordan var fordelingen mastergrad/to undervisningsfag blant dem som kom inn på PPU i fjor? Var det noen med kun ett undervisningsfag som kom inn?»

– Hei. Søkere til PPU rangeres etter oppnådd grad (master over bachelor), deretter med to undervisningsfag før søkere med ett fag. I fjor ga vi tilbud til søkere med mastergrad og ett undervisningsfag, men av de som hadde bachelorgrad måtte du ha to skolefag for å få opptak. I fjor hadde vi 650 søkere til PPU. 🙂 Mvh Mette, opptak.

«Må jeg søke meg inn på andre året på et bachelorstudie? Eller har jeg kommet inn for tre år så sant jeg består eksamenene?»

– Hei, dersom du har fått opptak på et bachelorstudium så har du kommet inn for alle tre årene. Mvh Geir.

«Hei! Har tidligere lest at en person har kommet inn på et studie ved UiA uten å ha fullført videregående, ved å sende brev til opptakskontoret hvor h\*n forklarer sin situasjon. Nå var akkurat denne saken spesiell, men det jeg lurte på er om dette noe som er vanlig prosedyre? Hvor mange får normalt innvilget studieplass uten vitnemål og hvilke kriterier må de fylle?»

Hei. Opptakskravet er generell studiekompetanse (og eventuelt tilleggskrav). Noen søkere kan få opptak på dispensasjon, fordi de f.eks har dyskalkuli, eller de kan få betinget opptak fordi de har vært syke til eksamen (må ha gyldig dokumentasjon), men dette er svært sjeldent og må dokumenteres. Mvh Mette, opptak.

Publisert:
Oppdatert:

Høstens hovedopptak: Dette er de mest populære studiene på UiA

Kun 1 av 10 som søkte barnevern til høsten får studieplass. Også studiet for sosialt arbeid er en av de mest populære studiene på UiA.

Oppdatert: