Har snakket om å åpne restaurant i nesten 10 år: Nå dukker den snart opp i sentrum
Siden tenårene har trioen drømt om å starte noe selv. Nå har de flyttet inn i Hetlandsgata.
Nayana Engh (26), Claes Helbak (26) og Magnus Haugland Paaske (23) har skrapt sammen alt de har for å åpne Stavangers nye nordiske restaurant på nyåret.
Planleggingen av restauranten har tatt Engh, Helbak og Haugland Paaske rundt ti måneder. De har hentet inspirasjon fra restauranter i København, og på menyen skal det være nordisk mat.
– Nøkkelord er enkel, ren og lett mat med skandinaviske råvarer, forklarer Haugland Paaske.
Helbak forteller at det finnes flere slike restauranter i Oslo, men at dette kan være noe Stavanger mangler og etterspør. På SÖL skal nemlig grønnsakene spille hovedrollen.
– For eksempel kan vi lage rødbeter med reinsdyrhjerte. Grønnsaken vil alltid stå først, sier Helbak.
Sesongbestemte råvarer
Råvarene som skal være med i retten, skal bestemmes utifra sesong. Om sommeren, for eksempel, vil det meste være vegansk, og på vinteren vil det være mye skalldyr.
Det eneste innslaget som antakeligvis blir fast, er tangtypen söl - derav navnet. Tangen er islandsk, men finnes også i Rogaland og langs den norske kysten.
Det er flere restauranter som har prøvd seg i lokalet SÖL nå overtar, og som har kastet inn håndkleet - eller forkleet, rettere sagt.
I november i fjor skrev Byas om Mama Afrika, som måtte legge ned etter et års drift.
Lunt og Lekkert prøvde seg i samme lokaler, men også de uten hell. I oktober i år var de konkurs.
Helbak lar seg derimot ikke skremme av det.
– Vi er utdannede kokker som har vært lenge i bransjen. Vi vet hva vi driver med, sier han.
– Ikke snobbested
Trioen har finansiert restauranten selv - de har ingen investorer i ryggen. Kokker kan få kjøpe seg inn i restauranten, men på en betingelse.
– De må ha en viss form for erfaring, sier Helbak.
SÖL-gjengen er i full gang med å renovere lokalet, blant annet har Helbak laget bordene selv. Åpningsdatoen er foreløpig ukjent.
Stedet beskriver han som en plass mellom Egget og Renaa.
– Men dette blir ikke noe snobbested, sier han og smiler.
Söl har fylt ett år: - Det har gått over all forventning
De tre kokkene håper at flere unge vil åpne restaurant i Stavanger. – Det er ikke supervanskelig!
Relaterte artikler
- AKTUELTRestauranten ble startet på budsjett for to år siden, men har for lengst blitt lagt merke til4 ÅR SIDEN
- AKTUELTDet smarteste hadde vært å stenge, permittere og vente. Men hvor kjedelig er ikke det?2 ÅR SIDEN
- AKTUELT– Hvis dette varer lenge og vi ikke får hjelp, klarer vi ikke holde liv i bedriften3 ÅR SIDEN
- AKTUELTBellies åpner i Pedersgata: – Utfordringen er å få gjestene hit, maten har jeg klokkertro på4 ÅR SIDEN
- AKTUELTÅpner ny restaurant i Pedersgata: – Vi bringer noe nytt til byen4 ÅR SIDEN
- AKTUELTØkonom og pilot åpnet vegansk restaurant: – Mye å sette seg inn i8 MÅNEDER SIDEN