Checkpoint Charlie: – Taper over 100.000 kroner i omsetning hver uke
Nattklubben taper penger hver dag fordi den må stenge tidligere, ifølge daglig leder. Kommunene må få bestemme åpningstidene selv, mener gruppeleder Frode Myrhol i Folkeaksjonen til Nei mer bompenger (FNB).
Fra lørdag 8. august ble det forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet. Dette førte blant annet til at åpningstidene for nattklubbene i Stavanger ble framskyndet fra klokken 22 til 20.
På onsdagens koronapressekonferanse denne ble det klart at dagens regler videreføres. En konklusjon vil ikke komme før midten av september, ifølge Høie.
- Fikk du med deg denne? Delte meninger om fortsatt skjenkestopp ved midnatt (aftenbladet.no)
– Det bør være opp til kommunene selv å vurdere hvilke åpningstider som er mest hensiktsmessig for å unngå mer smittespredning av covid-19, sier Myrhol, som har skrevet en interpellasjon til Stavanger formannskap som han håper vil komme opp til behandling neste uke.
Får støtte av utelivet
Martin Langlie, daglig leder og medeier i Checkpoint Charlie, stiller seg fullstendig bak forslaget til Myrhol.
– Når vi stenger ved midnatt og folk må ut, hyles det om nachspiel utenfor. Jeg opplever at regelen virker mot sin hensikt, men at det er gått symbolpolitikk i saken, sier han.
Ny nattklubb i Sandnes: – Få gang på skjenking etter tolv, så er vi i mål!
Langlie hadde nylig et leserinnlegg i Aftenbladet med tittelen «Utelivsbransjen betaler prisen for nordmenns ferieturer». Der skriver han at det kom en holdningsendring hos mange da regjeringen åpnet opp for utenlandsreiser:
«Den nye smitte-oppblussingen vi ser i dag er importert av dem som har vært på ferie, men få tar opp det. I stedet har utelivet som hadde en vellykket gjenåpning, blitt gjort til syndebukk. Det ironiske er jo også at hastebeslutningen om at utelivet må stenge midnatt bare fører til mindre ordnede forhold. Som ventet skriker avisenes forsider om store ukontrollerte hjemmefester. For min del ble alle reserverte bord lørdag kansellert fordi gjestene skulle på fest i stedet»
Kravet om sitteplasser og bordservering tar vi, det er greit, men å stenge klokken 24 gir ikke mening.Martin Lund Langlie Daglig leder og medeier, Check
– Taper penger hver dag
– De nye åpningstidene gjør at vi taper penger hver dag, sannsynligvis mellom 100.000 og 150.000 kroner i uka om vi sammenligner med for noen uker siden, sier Langlie.
Normale skjenketider for nattklubben Checkpoint Charlie er fra klokken 22 til 03. Nå har utestedet en midlertidig pub-bevilling og holder åpent fra klokken 18 til 24.
Utesteder fortviler: – Tiltaket har ført til økt smittefare
– Vi har mistet så godt som hele den etablerte serveringsperioden vår, sier Langlie og fortsetter:
– Før sommeren brukte vi 80.000 kroner på nye stoler og bord for å møte koronarestriksjonene, vi tilpasset vakthold og hadde flere i arbeid. Kravet om sitteplasser og bordservering tar vi, det er greit, men å stenge klokken 24 gir ikke mening. Nå er det blitt færre timer og kortere vakter på de ansatte.
– Høyere risiko på fest
Kristoffer W. Hansen, daglig leder for utestedet Cirkus i Fargegata i Stavanger, er enig med sin kollega.
– For meg er det rart at Stavanger, eller små bygder i landet uten et eneste smittetilfelle, må lide fordi smittetallene er høye på Østlandet, sier Hansen.
Han mener risikoen for å bli smittet er betydelig høyere på en hjemmefest enn på et kontrollert utested. At folk flest skal gå hjem klokken 24, opplever han som ønsketenkning fra regjeringens side.
– Når folk er ute, møter andre og har det kjekt, er det naturlig for mange å gå videre til en annen plass. I hvert fall nå som smittetallene er såpass lave som de er i Stavanger, sier han.
– Før gikk folk på vorspiel og så ut på byen. Nå går de ut på byen og videre på hjemmefest.
Cirkus-lederen forteller at det er vanskelig å anslå hvor mye utestedet taper på de nye åpningstidene. Normalt kan Cirkus servere alkohol til klokken 01.30.
– Det var mange ferierende nordmenn som la igjen mye penger i sommer. Nå går det mot høst, så det blir vanskelig å sammenligne, men at det har stoppet opp noe for oss, er helt klart, sier Hansen.
Mener Stavanger må reagere
Byrådene i Bergen og Oslo samt formannskapet i Trondheim har allerede bedt regjeringen om å skrote tidlig skjenkestopp.
Nå mener Frode Myrhol, Stavangers gruppeleder i Folkeaksjonen til Nei mer bompenger (FNB), at det er på tide at også politikerne i Norges fjerde største by reagerer.
Han har derfor skrevet en interpellasjon til Stavanger formannskap som han håper å få opp til behandling torsdag neste uke.
Dette handler om arbeidsplasser som blir satt i spill for et tiltak uten merkbar effekt her i regionen.Frode Myrhol Gruppeleder FNB
Lave smittetall
– Det haster med at Stavanger signaliserer like tydelig overfor regjeringen som de andre store norske byene. Dette handler om arbeidsplasser som blir satt i spill for et tiltak uten merkbar effekt her i regionen, sier FNB-lederen.
Myrhol påpeker at Stavanger kommune har hatt og fortsatt har veldig lave smittetall, mye takket være god lokal håndtering av smittesituasjonen. Han mener at regjeringens tiltak med skjenkestopp klokken 24 har hatt en motsatt effekt når det gjelder smittevern.
I august var det 13 personer som avla positiv covid-19-prøve i Stavanger, ifølge kommunens statistikk. Torsdag ble det meldt om ett nytt smittetilfelle i kommunen, der den smittede var en del av mannskapet på en lastebåt som kom til Åmøyfjorden.
Utelivsbransjen er lettet og glad for at skjenkeforbud oppheves
Regjeringen velger å skrote det nasjonale skjenkeforbudet. Bransjen jubler, men smittevernoverlege er skeptisk.
Relaterte artikler
- AKTUELTUtesteder fortviler: – Tiltaket har ført til økt smittefare3 ÅR SIDEN
- AKTUELTNy nasjonal skjenkestopp ved midnatt: - Mange står på kanten av stupet nå3 ÅR SIDEN
- AKTUELTUtelivet i Stavanger og Sandnes går tilbake til normale åpningstider3 ÅR SIDEN
- AKTUELTEtter at regjeringen lettet på koronatiltakene, begynte søknadene å renne inn3 ÅR SIDEN
- AKTUELTNattklubb stenger på ubestemt tid3 ÅR SIDEN
- AKTUELTStortinget sa ja, men lokale politikere sier nei: – Reglene henger ikke på greip3 ÅR SIDEN