Ellen og Ellen blåser nytt liv i et av byens eldste hus

Den eldste delen av bygget går tilbake til begynnelsen av 1700-tallet. Her har Kulturkafé No. 18 åpnet dørene.

Oppdatert:
Ellen Sæbbø Undset og Ellen Espedal skal drive Kulturkafé No. 18 i et av de eldste byggene i hele byen. Huset har vært i Undsets familie i over 300 år.

Ellen Espedal og Ellen Sæbbø Undset ler om kapp med hverandre. Det er ikke mye som skal til for å tenne latterkulene hos noen av dem.

– Kafeen har blitt slik som vi hadde tenkt, men alt har ikke blitt slik som det skulle bli, sier daglig leder Ellen Undset.

– Ehh.. Hva mener du med det?

– Ha ha, nei, det blir fort sånn når to kreative sjeler skal ta over et lokale, skyter Espedal inn.

Gamle møbler

De har mye på hjertet og snakker både på inn- og utpust. Historiene er mange, ikke bare om hvordan den nye kafeen kom i stand, men her spiller også møblementet, huset og familien en sentral rolle.

«Konsulatet» er den eldste delen av kafeen. Denne delen er fra tidlig 1700-tall.

Skagen 18 er byens eldste kjøpmannsbolig. Det var Undsets familie som startet opp bedrift her tidlig på 1700-tallet. Nå skal det igjen drives familiebedrift i de eldgamle lokalene.

En ny kafé! På menyen står Gullkant-kaffe, gjærbakst, kaker, vafler, samt øl og vin.

Rundt en salong i kafélokalet står tippoldemors bord. Til og med speilene på toalettet er nærmer seg 300 år gamle. Undsets besteforeldre flyttet ut av andre etasje i 1972, men flere av møblene som de etterlot seg har fått nytt liv i lokalet. I tillegg har Ellen og Ellen raidet loppemarkeder og Fretex-butikker.

– Tingene må jo brukes, sier Undset.

– Har dere noen gang tenkt at «Dette er for gammelt til å brukes i kafeen?»

– Nei, sier Undset og ler.

«Et av byens eldste hus» står det på det blå skiltet til høyre for inngangen.

Kulturkafé

Før holdt Skagen bakeri til i lokalene, men bakeriet meldte oppbud i mai 2018.

Undset har siden 2016 hatt rollen som «vaktmester» for familieeiendommen, og var på utkikk etter nye leietakere. Siden ingen avtale var i boks rundt juletider i fjor, valgte hun heller å starte opp en popup-butikk sammen med noen venner - deriblant Espedal og andre samarbeidspartnere som Pelikanen Forlag og Buøy Bakeri.

Dette ble starten på kafeen, og samarbeidspartnerne er de samme. Undset har 55 prosent av aksjene og Espedal har 35 prosent, i tillegg er Rogaland Kaffehus inne på eiersiden med 10 prosent.

– Vi hadde det så kjekt at dette var noe vi ville gjøre mer av, sier Undset.

Også Undsets far, Leif Buch Hansen (t.v.), var innom på åpningsdagen mandag. Han jobbet selv i lokalene fram til 1972. I midten står Jakob Hart fra Rogaland Kaffehus.

Derfor er det ikke bare mat og drikke som står på menyen. I bokhyllene er bøkene til salgs, det samme er bildene på veggen.

I tillegg har kafeen opprettet et eget kulturråd som har i oppgave å tilby flere kulturelle innslag og arrangementer.

– Vi ønsker at det skal være kunnskapsbasert, med litt underholdning. Kanskje det blir en talk show-stil over det, der interessante mennesker kommer hit og forteller interessante historier. I tillegg vil det være musikalske innslag. Det er ideene foreløpig, sier kafeens kulturrådsjef, Arne Hovda.

Bygget har blitt utvidet flere ganger. Den mest «moderne» delen er fra 1880.

Selvgjort er velgjort

Allerede i mai omtalte Byas at en ny kafé var på vei, men etableringen tok lenger tid enn planlagt.

Søknader skulle behandles og godkjennes, i tillegg skulle lokalet pusses opp. Det er ikke gjort i en fei når deler av bygget strekker seg 300 år tilbake i tid.

Til og med fargene på veggene representerer tidsepokene da de forskjellige delene av bygget ble oppført.

– Delen av bygget hvor du kommer inn er fra 1820, så derfor er veggen mintgrønn, militærgrønn, olivengrønn, sjøgrønn... ja, vi er jammen ikke helt sikre på hvilken grønnfarge det er, sier Undset og ler.

Totalt regner hun med at kafeen har kostet rundt 500.000 kroner å få i stand.

– Vi har klart å holde kostnadene på et fornuftig nivå. Mye takket være god hjelp fra venner og familie, og at vi har gjort mesteparten av jobben selv, sier Undset.

Publisert:
Oppdatert:

Hvilken av disse er #byasbeste kafé?

Dere har nominert deres favorittkafé, og dette er de ti mest populære!

Oppdatert: