Aldri før har flere personer i 20-årene blitt smittet av korona
Siden 1. januar er over én av tre koronasmittede i Stavanger unge voksne. Aldersgruppen 20–29 år topper smittestatistikken i 9 av 11 fylker.
Aldersgruppen 20–29 har aldri opplevd lignende smittetall. Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, forklarer den store økningen med de unge voksnes bevegelsesmønster. FOTO: Berit Roald
Da Stavanger kommune meldte om 21 nye smittede torsdag, var dette den tolvte dagen på rad at aldersgruppen 20–29 år hadde flest smittede.
Byas har gått gjennom smittetallene til Stavanger kommune. Siden 1. januar er 358 personer bekreftet smittet. 126 av disse er i aldersgruppen 20–29 år (se tabell).
Dette over dobbelt så mange sammenlignet med aldersgruppen 30–39, som har nest flest smittede. I denne aldersgruppen har 55 personer fått påvist Covid-19-sykdom siden vi gikk inn i 2021.
Nakstad er ikke overrasket
De unge voksne topper statistikken også regionalt og nasjonalt. Siden årsskiftet er 213 personer i aldersgruppa 20–29 er bekreftet smittet i Rogaland. For hele landet er tallet 1696.
Ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet, topper 20–29-åringene smittestatistikken i 9 av 11 fylker. I Agder og Nordland er det flest registrerte smittetilfeller blant aldersgruppen 30–39 år, mens 20–29-åringene følger like bak.
Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier til VG at han ikke er overrasket over tallene.
– Det er de yngste voksne som har det største bevegelsesmønsteret. De ser flest folk, sier han.
Kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik, sier det er utfordrende å slå ned smitten blant de unge voksne. Årsaken er at de fleste utvikler ingen eller svært svake symptomer på sykdommen. FOTO: Jarle Aasland
Symptomutfordring
En annen viktig og utfordrende faktor er at de som tilhører de unge aldersgruppene ofte har svake eller ingen symptomer som indikerer at de er smittet av koronaviruset.
Derfor kan de risikere å smitte andre uten å være klar over at de er syke.
– Dette er noe av det vi ser i internasjonal forskning nå. Kanskje halvparten av alle smittetilfeller skyldes at folk smitter hverandre før de får symptomer, eller så får de ikke symptomer i det hele tatt. Det er det store problemet med denne sykdommen, sier Nakstad.
Skjenkesteder i Stavanger jubler over støtteordning, men Sandnes vet ikke hvem pengene skal gå til
Ny jobb og hjemmekontor? Dette mener eksperten du bør gjøre
Kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik, kjenner seg igjen i smittebildet. I Sandnes er det i uke 2 flest i alderen 10–20 år som er blitt bekreftet smittet. 12 personer i denne aldersgruppen har fått påvist koronasmitte. Det er nest flest nye smittede blant 20–30-åringene, hvor 9 personer så langt er blitt syke.
Torvik forteller at det er utfordrende å slå ned smitten blant de unge voksne.
– Senest tirsdag hadde vi et smittetilfelle der en person født i 2000 smittet sin mor som er født på 70-tallet, sier han.
– Hvordan kan dere hindre spredning når personer ikke vet at de er smittet?
– Det er en utfordring og det er derfor vi ønsker at folk skal gå i karantene, slik at man unngår å smitte nærkontakter, sier Torvik.
Smitte mellom nærkontakter er hovedårsaken til de fleste nye tilfellene i både Stavanger og Sandnes. Dette kommer av sosiale samlinger, forklarer han.
– Smitteutbruddet nå kommer etter nyttårs- og familieselskaper. Folk har truffet hverandre i ulike sammenhenger og personer som er syke smitter andre før de får symptomer, sier Torvik.
Leder for operativ beredskapsledelse ved universitetet, Ole Ringdal, forteller at UiS kjenner til et fåtall studenter som er smittet. FOTO: Jon Ingemundsen
Få studenter smittet
Studentene har vært en gruppe flere har pekt på under pandemien. Dette førte blant annet til et hjertesukk fra lederen av Norsk Studentorganisasjon, Andreas Trohjell, på Facebook.
«Smittevernreglene gjelder alle, og pandemien påvirker alle. Likevel trekkes studenter særskilt frem som en enkelt gruppe gang etter gang», skrev NSO-lederen da regjeringen oppfordret studenter til å bli værende hjemme etter jul- og nyttårshøytiden.
Store endringer på campus Ullandhaug: – Vi bygger for fremtiden
Sykepleierstudenter raser etter eksamen
Til tross for at det er en solid overvekt av personer i studentalder som nå blir smittet, har verken Universitetet i Stavanger (UiS) eller Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) registrert at flere av deres studenter skal være syke.
– Det har ikke vært nødvendig for oss å drive smittesporing. Vi har ikke sett tendenser til mye smitte blant studentene verken før eller etter jul, sier leder for operativ beredskapsledelse ved universitetet, Ole Ringdal.
Det hører med til historien at kommunene, av personvernhensyn, ikke plikter å gi beskjed til SiS eller UiS dersom en student er smittet.
Ringdal forteller at UiS er kjent med noen få smittetilfeller blant studentene. Ifølge ham er det snakk om færre enn fem personer.
Han understreker at det heller ikke har vært fysisk undervisning på campus siden regjeringen strammet ytterligere inn på koronarestriksjonene 4. januar.
– Vi er spente på utviklingen. På et tidspunkt må vi jo åpne universitetet for undervisning igjen, sier han.
Derfor er studentene fortvilte og forbanna
Relaterte artikler
- AKTUELTNye former for mobbing gir mer angst enn «tradisjonell» mobbing: – Det er ingen frisone1 TIME SIDEN
- KULTURDisse brettspillene bør du satse på i jula2 MÅNEDER SIDEN
- AKTUELTRestauranter uten alkoholservering fortviler over manglende støtte1 MÅNED SIDEN
- AKTUELTRegjeringen åpner for fysisk undervisning: UiS åpner delvis neste uke1 MÅNED SIDEN
- AKTUELTStortinget sa ja, men lokale politikere sier nei: – Reglene henger ikke på greip1 MÅNED SIDEN
- AKTUELTNy jobb og hjemmekontor? Dette mener eksperten du bør gjøre2 MÅNEDER SIDEN