Aktuelt

Aldri før har flere personer i 20-årene blitt smittet av korona

Siden 1. januar er over én av tre koronasmittede i Stavanger unge voksne. Aldersgruppen 20–29 år topper smittestatistikken i 9 av 11 fylker.

Publisert:
 • Håvard Tanche-Larsen Knutsen
  Håvard Tanche-Larsen Knutsen
Aldersgruppen 20–29 har aldri opplevd lignende smittetall. Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, forklarer den store økningen med de unge voksnes bevegelsesmønster.

Da Stavanger kommune meldte om 21 nye smittede torsdag, var dette den tolvte dagen på rad at aldersgruppen 20–29 år hadde flest smittede.

Byas har gått gjennom smittetallene til Stavanger kommune. Siden 1. januar er 358 personer bekreftet smittet. 126 av disse er i aldersgruppen 20–29 år (se tabell).

Dette over dobbelt så mange sammenlignet med aldersgruppen 30–39, som har nest flest smittede. I denne aldersgruppen har 55 personer fått påvist Covid-19-sykdom siden vi gikk inn i 2021.

 • Følg Byas på Instagram!

Nakstad er ikke overrasket

De unge voksne topper statistikken også regionalt og nasjonalt. Siden årsskiftet er 213 personer i aldersgruppa 20–29 er bekreftet smittet i Rogaland. For hele landet er tallet 1696.

Ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet, topper 20–29-åringene smittestatistikken i 9 av 11 fylker. I Agder og Nordland er det flest registrerte smittetilfeller blant aldersgruppen 30–39 år, mens 20–29-åringene følger like bak.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier til VG at han ikke er overrasket over tallene.

– Det er de yngste voksne som har det største bevegelsesmønsteret. De ser flest folk, sier han.

Kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik, sier det er utfordrende å slå ned smitten blant de unge voksne. Årsaken er at de fleste utvikler ingen eller svært svake symptomer på sykdommen.

Symptomutfordring

En annen viktig og utfordrende faktor er at de som tilhører de unge aldersgruppene ofte har svake eller ingen symptomer som indikerer at de er smittet av koronaviruset.

Derfor kan de risikere å smitte andre uten å være klar over at de er syke.

– Dette er noe av det vi ser i internasjonal forskning nå. Kanskje halvparten av alle smittetilfeller skyldes at folk smitter hverandre før de får symptomer, eller så får de ikke symptomer i det hele tatt. Det er det store problemet med denne sykdommen, sier Nakstad.

LES MER:

Skjenkesteder i Stavanger jubler over støtteordning, men Sandnes vet ikke hvem pengene skal gå til

LES MER:

Ny jobb og hjemmekontor? Dette mener eksperten du bør gjøre

Kommuneoverlege i Sandnes, Hans Petter Torvik, kjenner seg igjen i smittebildet. I Sandnes er det i uke 2 flest i alderen 10–20 år som er blitt bekreftet smittet. 12 personer i denne aldersgruppen har fått påvist koronasmitte. Det er nest flest nye smittede blant 20–30-åringene, hvor 9 personer så langt er blitt syke.

Torvik forteller at det er utfordrende å slå ned smitten blant de unge voksne.

– Senest tirsdag hadde vi et smittetilfelle der en person født i 2000 smittet sin mor som er født på 70-tallet, sier han.

– Hvordan kan dere hindre spredning når personer ikke vet at de er smittet?

– Det er en utfordring og det er derfor vi ønsker at folk skal gå i karantene, slik at man unngår å smitte nærkontakter, sier Torvik.

Smitte mellom nærkontakter er hovedårsaken til de fleste nye tilfellene i både Stavanger og Sandnes. Dette kommer av sosiale samlinger, forklarer han.

– Smitteutbruddet nå kommer etter nyttårs- og familieselskaper. Folk har truffet hverandre i ulike sammenhenger og personer som er syke smitter andre før de får symptomer, sier Torvik.

Leder for operativ beredskapsledelse ved universitetet, Ole Ringdal, forteller at UiS kjenner til et fåtall studenter som er smittet.

Få studenter smittet

Studentene har vært en gruppe flere har pekt på under pandemien. Dette førte blant annet til et hjertesukk fra lederen av Norsk Studentorganisasjon, Andreas Trohjell, på Facebook.

«Smittevernreglene gjelder alle, og pandemien påvirker alle. Likevel trekkes studenter særskilt frem som en enkelt gruppe gang etter gang», skrev NSO-lederen da regjeringen oppfordret studenter til å bli værende hjemme etter jul- og nyttårshøytiden.

LES MER:

Store endringer på campus Ullandhaug: – Vi bygger for fremtiden

LES MER:

Sykepleierstudenter raser etter eksamen

Til tross for at det er en solid overvekt av personer i studentalder som nå blir smittet, har verken Universitetet i Stavanger (UiS) eller Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) registrert at flere av deres studenter skal være syke.

– Det har ikke vært nødvendig for oss å drive smittesporing. Vi har ikke sett tendenser til mye smitte blant studentene verken før eller etter jul, sier leder for operativ beredskapsledelse ved universitetet, Ole Ringdal.

Det hører med til historien at kommunene, av personvernhensyn, ikke plikter å gi beskjed til SiS eller UiS dersom en student er smittet.

Ringdal forteller at UiS er kjent med noen få smittetilfeller blant studentene. Ifølge ham er det snakk om færre enn fem personer.

Han understreker at det heller ikke har vært fysisk undervisning på campus siden regjeringen strammet ytterligere inn på koronarestriksjonene 4. januar.

– Vi er spente på utviklingen. På et tidspunkt må vi jo åpne universitetet for undervisning igjen, sier han.

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Stavanger kommune
 3. Sandnes
 4. Sandnes kommune
 5. Koronaviruset

99 smittetilfeller knyttes til utelivet i Stavanger – nå ber bransjen om hjelp fra kommunen

Nytt køsystem, flere vektere og jevnlig testing av ansatte skal være med på å bekjempe koronasmitte i køene og på utestedene på Skagenkaien. Minst 99 smittetilfeller er de siste dagene knyttet til utesteder og fester i Stavanger.

Oppdatert:
 • Elias Håvarstein
 • Hilde Moi

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Kari (21) er fullvaksinert og har hatt korona - måtte likevel på karantenehotell
  1 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Derfor er studentene fortvilte og forbanna
  2 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Studenter truer med å møte til eksamen med luftveissymptomer: – Veldig dumt
  9 MÅNEDER SIDEN
 4. AKTUELT
  Raser mot UiS: – Kan bli smittet og måtte feire jul alene i karantene
  8 MÅNEDER SIDEN
 5. AKTUELT
  UiS har åpnet for noen skoleeksamener på campus
  1 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Sjekk søknadstallene: Over 2000 vil inn på nytt UiS-studium
  1 ÅR SIDEN