Fem dager før Ryfast åpner har katastrofefilmen «Tunnelen» premiere på norske kinoer

Brann, panikk og svart røyk. Slik lader kinoen opp til åpningen av Ryfylketunnelen.

Publisert:
Det er flere tunnelpremierer denne romjula. Katastrofefilmen «Tunnelen» har premiere 25. desember. Den 30. desember åpner Ryfylketunnelen.

– Timingen er helt perfekt!

Film- og informasjonsansvarlig ved Odeon kino i Stavanger og Sandnes, Stig Pedersen, synes det hele er ganske festlig.

– Vegvesenet har hatt flere stunt i forbindelse med tunnelutbyggingen. Kanskje vi skulle fått til en filmvisning?

– Er du sikker på at det hadde vært en god idé?

– He he, kanskje ikke, innrømmer Pedersen.

«To veier inn, ingen vei ut»

Vi har hatt «Bølgen», vi har fått «Skjelvet», og den 25. desember kommer «Tunnelen». Norges nye katastrofefilm.

Filmen handler om en tankbil som krasjer og tar fyr i den ni kilometer lange Storfjelltunnelen. Dette fører til at flere reisende som er på vei hjem til jul, blir fanget inne i fjellet.

Filmen - som har undertittelen «To veier inn, ingen vei ut» - er inspirert av virkelige branner, som hendelsene i Oslofjordtunnelen (2011), Gudvangatunnelen (2013) og Skatestraumtunnelen (2015).

Her kan du se traileren til den nye filmen:

Fem dager etter at «Tunnelen» har premiere over hele landet, åpner en ny tunnel i distriktet: Ryfylketunnelen. Den 14,3 kilometer lange tunnelen er verdens lengste og dypeste veitunnel, og gir veiforbindelse mellom Nord-Jæren og Ryfylke.

LES OGSÅ:

Pedersen i Odeon kino understreker derimot at distribusjonsselskapet av filmen ikke har hatt tunnelsyn da premieredatoen ble satt.

– Romjula er blant de aller beste tidene å lansere nye filmer. Jeg tror nok ingen har tenkt på Ryfast i dette tilfellet, sier han.

Nødetatene har hatt flere øvelser i det nye tunnelnettverket. Her fra en brannøvelse 21. november.

Fiksjon og virkelighet

Prosjektleder for Ryfast i Statens Vegvesen, Gunnar Eiterjord, har fulgt prosjektet siden første spadestikk. Han har også hørt om filmen som er like rundt hjørnet.

Likevel er det få paralleller mellom det som skjer på lerretet og det bilistene skal gjennom i Ryfylketunnelen, mener prosjektlederen.

– Filmen viser et «worst case scenario», en gammel tunnel med ett løp. Tar vi utgangspunkt i Ryfylketunnelen, er det noe helt annet vi snakker om, sier han.

Eiterjord peker på at den undersjøiske tunnelen vil være spekket med kameraer, varslings- og overvåkingsutstyr. Det største fortrinnet dersom katastrofen inntreffer er derimot muligheten til å evakuere over i tunnelløpet som går i motsatt kjøreretning.

– Litt humor er det i at filmen kommer ut rett før tunnelen åpner, men vi har vel sett av tidligere katastrofefilmer at mye skal gå galt før det blir en katastrofe, sier Eiterjord.

Da «Mission Impossible - Fallout» hadde premiere, ble filmen vist på Preikestolen. Det blir nok ingen premierefest i Ryfylketunnelen når katastrofefilmen «Tunnelen» har premiere 25. desember, naturlig nok.

Publikumsvinner?

Og like sikker som tunnelen er sikker: Pedersen har klokkertro på at den nye katastrofefilmen blir en vinner på kinoen denne jula.

– Vi ser at det allerede er solgt en del billetter, så det er absolutt stor interesse for filmen, sier han.

– Dere håper på Ryfast-effekten på kinoen også?

– Ja, absolutt. Vi håper at folk tar turen fra Ryfylke for å se filmen hos oss, så spørs det bare om de kjører rundt når de skal hjem igjen. Det kan i så fall bli en veldig lang tur, sier Pedersen og ler.

Ryfast-sjefen forteller at han har sett tidligere katastrofefilmer som «Skjelvet» og «Bølgen», men denne jula er det ikke «Tunnelen» som Eiterjord skal sikre seg billetter til. Det er nemlig en annen film som også har premiere 25. desember.

– Det er nok «Frost 2» som blir prioritert hjemme hos oss, sier Eiterjord og ler.

Publisert:

Her er årets romjulsfilmer på kino

1. juledag er det klart for flere kinopremierer!

Publisert: