Politi og Amnesty: Slik får du en tryggest mulig russefeiring

I år kommer 13.500 russ til kongeparken for å feire. Hvordan kan de ha det gøy med musikk, dansing og alkohol med minst mulig risiko for overgrep?

Publisert:
UTSATT: Russ er ekstra utsatt for smitte av hjernehinnebetennelse.

Har du opplevd overgrep eller kjenner du noen som har opplevd overgrep? Ung.no har laget en oversikt over hvor du kan få hjelp.

Billetter til landstreffet for russen i Kongeparken er utsolgt, og utrolig mange ungdommer kommer til å strømme mot Rogaland om en måned. Dette er 30. året på rad at Kongeparken arrangerer russetreff. Arrangementet går av stabelen 5. mai.

Med så mange på et sted er sikkerhet et viktig tema. I fjor kom tre meldinger om mulige voldtekter inn til politiet i forbindelse med landstreffet.

Følg Byas.no på Facebook!

Støtter «nei er nei»-kampanjen

– Russens hovedstyre i Stavanger tar stor avstand til voldtekt, og vi fokuserer på gode holdninger rundt sikker sex og samtykke, forteller Kristoffer Gjerde, president i hovedstyret og president på St. Svithun.

– Vi jobber hardt med å spre informasjon angående sex og samtykke. Vi oppfordrer selvfølgelig alle medruss til anstendig oppførsel under feiringen.

– En av våre russeknuter i år er å stryke på merket til Amnestys "Neiernei"-kampanje, og det håper vi så mange som mulig gjør.

Gjerde forteller at han ikke har merket at noen gruer seg til årets feiring. Han synes ingen skal behøve være redde for å oppleve noe ubehagelig i kongeparken.

– I Kongeparken er det gjort mange tiltak for at sikkerheten skal være på topp, sier Gjerde.

Det er øyne over alt, så det blir en veldig sikker feiring.

– Lite voldtekt på russetreff

Kåre Birkeland, lensmann i Gjesdal kommune mener media setter veldig mye lys på voldtekt. Til tross for hvor uheldig det er når det skjer, sier han at voldtekt på russetreff skjer sjeldent.

– Det er uheldig at voldtekt blir blåst sånn opp, for det skaper et dårlig rykte for Kongeparken. Russetreffet i Kongeparken er veldig sikkert, sier Birkeland.

Han forteller at politiet vil være til stede under russetreffet, at Kongeparken også har egne sikkerhetsvakter og mange frivillige som vil gå rundt og passe på.

– Det er øyne over alt, så det blir en veldig sikker feiring, sier Birkeland.

Han vektlegger at russen selv også har et stort ansvar når det kommer til å gjøre egen feiring sikker og trivelig.

– Politiet gjør det de kan for å sørge for at feiringen går fint for seg. Likevel er mye opp til russen selv, og vi forventer at de klarer å oppføre seg skikkelig.

Sikkerhetsvakter er synlige på de fleste store russetreff

– Holdninger gjør en stor forskjell

I 2012 startet Amnesty sin kampanje "nei er nei", hvor de ønsket å sette lys på forebygging av voldtekt. I 2013 ble kampanjen spesielt rettet mot russen.

– Vi gjennomførte en undersøkelse om holdninger til voldtekt, og opplevde at mange ungdommer hadde fått lite undervisning om grensesetting i skolen, forteller Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty.

– Vi opplever når vi holder foredrag for russen på ulike skoler at mange er usikre på hvor grensa går.

Etter at Amnesty startet sin kampanje opplever de at flere ungdom har forståelse for at sex uten samtykke er voldtekt.

– Amnesty har også et veldig godt forhold til russen, og vi er glade for at de ønsker å fronte "nei er nei"-kampanjen ved å stryke merket vårt på buksene sine. Merket får du gratis hvis du bestiller strykesett fra Russedress eller Russeservice.

Har du ikke bestilt strykesett kan du få merket ved å sende en mail til info@amnesty.no og be om et der.

Hvis vi alltid fokuserer på at jenter må passe seg, da legger vi ansvaret på de som blir mest utsatt for overgrep, og ikke på overgriperen selv.

– Ikke snakk kun til jenter om sex

Alle kan bli voldtatt og alle kan voldta, uavhengig av kjønn. Likevel er det slik at det oftest er jenter som blir voldtatt, og gutter som voldtar, sier Amnesty.

– Samfunnet har et ansvar her. Vi må slutte å fokusere så mye på hvordan jenter skal unngå å bli voldtatt, og heller snakke mer med gutter om sex og samtykke, sier Kaatee.

Kaatee mener blant annet at politiet må bli tydeligere på å plassere ansvaret for voldtekt på rette personer.

– Hvis vi alltid fokuserer på at jenter må passe seg, da legger vi ansvaret på de som blir mest utsatt for overgrep, og ikke overgriperen selv. Det er aldri den som er utsatt som er skyldig i det selv.

Russetreff kan gå heftig for seg. Her fra en fest i Bærum.

Råd til russen som skal feire

Lensmann Kåre Birkeland har følgene tips til russen:

– Jenter må ikke gå alene, og helst ikke inn på mørke områder. De burde også passe på å ikke bli for beruset, og holde seg til gutter de stoler på.

– En annen ting jenter kan gjøre som sikkerhetstilltak for egen del er å ha sykkelbukse under russedressen. Da kan man føle seg litt tryggere, og det vil være vanskeligere at noe skjer uten samtykke.

– Gutter må oppføre seg skikkelig og ikke gjøre noe jenter kan oppfatte som feil. Jenter kan i beruset tilstand bli ekstra oppmerksomme på at ting føles ubehagelig, og da er det viktig at gutter ikke gjør noe som kan tolkes feil, selv om de har gode intensjoner.

Gutter må være tydelige rollemodeller for hverandre.

President i hovedstyret, Kristoffer Gjerde har følgende tips:

– Hold dere sammen og pass på hverandre. Da skal det gå fint.

Politisk rådgiver for Amnesty har følgende tips:

– Snakk med noen og søk hjelp dersom du har opplevd overgrep. Mange synes det er vanskelig å prate om, og få melder til politiet. De må vite at det aldri er deres feil. Får du ikke den oppfølgingen du trenger kan du slite mye i ettertid.

– Gutter må være tydelige rollemodeller for hverandre. Bryr du deg om kompisen din så si ifra hvis du synes han går for langt. En god venn sørger for at kompisen ikke våkner neste dag med bevissheten om at han har begått en voldtekt.

Mye alkohol kan føre til dårlige avgjørelser. Les gjennom tipsene til politiet, president i hovedstyret og Amnesty for å ha en trygg feiring.

Mer fra Byas.no

LES MER:

* Hvilket treningssenter mener du fortjener å bli Byasbeste?

LES MER:

* Ti kjappe med Lost Frequencies

LES MER:

* Frister det med øl og grandiosa? Hva med øl brygget på pizzaen

Publisert:

Lensmann rådet kvinnelige russ til å bruke sykkelbukse for å få en tryggere russetid. Nå føler han seg misforstått

Men rådet står han ved.

Publisert: