Flyktning-brødrene Ahmed (23) og Waleed (28) velger yrke med hjertet

Tradisjonen tro arrangerte Universitet i Stavanger åpen dag.

Publisert:
Brødrene Ahmed og Waleed Alaghja fikk prøve seg som sykepleiere. Her sammen med anestesisykepleier Aina Lekens.

For mange er det vanskelig å vite hvilket studie man skal begynne på.

Valgene er mange. Lærerutdanninger, mediefag, realfag, sykepleie...

UiS’ nettside er det listet opp hele 120 studieprogram!

Tirsdag arrangerte UiS åpen dag. Målet er å gjøre det litt lettere å manøvrere seg gjennom studiejungelen.

Men noen så ut til å ha bestemt seg allerede...!

Følg Byas.no på Facebook!

Vil hjelpe mennesker

På en av de mange standene møter vi på to syriske brødre. Ahmed og Waleed Alaghja kom til UiS tirsdag formiddag for å finne ut om hvilke studier som er tilgjengelige.

I 2016 måtte brødrene flykte fra byen Idlib i Syria. De har hittil bodd to år i Norge, og har lært seg å snakke norsk gjennom språktilbudet til Sola voksenopplæring. Ahmed har allerede planene klare om hva han tenker seg å bli.

– Jeg ønsker å hjelpe mennesker som trenger hjelp, og jeg er interessert i jobbe innenfor dette faget, sier Ahmed, og forteller at han også han ønsker å lære om trening og kosthold.

Sykepleierstudent Dusy Praba Prathapan (i hvit frakk) viser brødrene Ahmed (t.v) og Waleed Alaghja hvordan det skal gjennomføres hjertekompresjoner.

Alle vil bli sykepleier

I fjor hadde nesten 1000 personer sykepleierstudiet som førstevalg.

Studiekoordinator for sykepleierutdanningen ved UiS, Bodil Bø Våga, forteller at universitetet økte antall plasser på sykepleierstudiet fra 210 til 275. Det var nødvendig for å imøtekomme den enorme pågangen.

LES OGSÅ:

– Vi har hatt en dobling de siste årene i antall søkere. Vi ser at antall mannlige sykepleiere som har søkt seg inn, ligger på opp i mot ti til tolv prosent. Jeg håper kurven bare vil gå opp over, sier hun.

Hvert år arrangerer universitetet i Stavanger åpen dag. Her kan framtidige studenter få svar på det de lurer på.

Populært

En åpen dag ved UiS gir framtidige studenter et godt innblikk i hva som er mulig å studere ved universitetet på Ullandhaug.

Sykepleierutdanningen ved UiS var i en særstilling i fjor. Da havnet den på topp 10-lista over de mest søkte studiene nasjonalt.

Sett under ett har UiS også vist seg å være et ettertraktet studiested. I fjor fikk universitetet rekordmange søkere, i tillegg begynte 490 internasjonale studenter fra 71 forskjellige land studiene sine ved UiS i fjor.

Og ja, ganske riktig. Det var også ny rekord!

Drømmeyrket

Framtidige studenter går forbi den ene standen etter den andre, men Waleed-brødrene holder seg ved sykepleier-standen i Kjell Arholms hus.

Sammen med dem denne dagen er også Ann Therese Madland. Hun er koordinator for introduksjonsprogrammet til Sola voksenopplæring, og er på UiS for å veilede brødrene.

– Når de går på introduksjonsprogrammet så er dette ett av tilbudene vi tilbyr dem, for å vise hva framtiden kan bringe dem, for et fremtidig yrkesvalg, sier hun.

Ahmed håper å en dag kunne begynne på sykepleien, men en enda større drøm er å kunne reise tilbake til Syria.

– Nå er det verken trygt eller mulig å reise til Idlib, sier han.

Men når den tid kommer, er det forhåpentligvis med utdanning i bagasjen.

– Det har alltid vært min drøm å hjelpe unge og gamle mennesker, sier broren Waleed.

Publisert:

Denne utdanningen ved UiS sprenger alle skalaer - igjen!

Sykepleierstudentene og universitetet jubler om kapp. Studentene for bestått eksamen, universitetet for de beste søkertallene i historien.

Publisert: