Mohammed Basefer: – Jo mørkere vitsen er, jo bedre!

Stand up-miljøet i Stavanger vokser, og én av bidragsyterne er komiker Mohammed Basefer (31). Men hvem er egentlig denne bohemen fra Jemen?

Publisert:
Bohemen fra Jemen, bedre kjent som Mohammed Basefer, har vært innom utallige yrker før komiker-ideen dukket opp.

Med sixpencen på snei og et imøtekommende smil setter Mohammed Basefer seg ned på Coffeeberry i Stavanger, hvor vi har avtalt å møtes. Og med ett er praten i gang, uten at et spørsmål har trengt å bli stilt. Man merker at han er en fyr som lever av å snakke - blant mye annet.

– Jeg har veldig mange mark i rævva, og jeg har fire ulike jobber. Jeg jobber i helsevesenet med mennesker med schizofreni og autisme, jeg er frilans-tolk, frilans-journalist og stand up-komiker. Resultatet blir en arbeidsuke som passer meg veldig bra, sier Basefer.
I 1999 kom Basefer til Storhaug som flyktning fra Jemen, og siden har han ikke forlatt Pedersgata. Der eier han nå en liten leilighet, med kone og sin 3 måneder gamle datter. Leiligheten fikk han rå til etter å ha jobbet 1 år og 3 måneder som taxi-sjåfør, en jobb han ikke kommer til å gå tilbake til.
– 1 år og 3 måneder var mer enn nok. Man blir på en måte en rullende psykolog, ufrivillig.

Fra helsevesenet til humor

Etter året som taxisjåfør, begynte Basefer omsider å jobbe i helsevesenet. Hvordan han kom seg derfra til stand up-komiker, er ganske så tilfeldig.
– Det startet med at en kompis sa i en gruppechat, "Mohammed, hvorfor er du ikke komiker egentlig?" - og da tenkte jeg, "Ja, hvorfor er jeg ikke det?" Jeg la det hele litt fra meg, før jeg var på kafé med en bruker med schizofreni en stund senere. Da så jeg en brosjyre på bordet hvor det sto "Stand Up-festivalen", og jeg bestemte meg for å ringe sjefen for festivalen, forteller Basefer.

LES OGSÅ:

Basefer spurte den daglige lederen hva som skulle til for å bli komiker i Stavanger, og svaret var enkelt: Han måtte først prøve seg på Open Mic. Der fikk han tre minutter på å overbevise publikum og framtidige kollegaer om at han var en ordentlig morsom type - og det gjorde han.
– Det var latter i løpet av de første fem sekundene! Da ble jeg bevisst på hvordan man trigger fram latter hos folk, og det tok ikke lange tiden før jeg var tilbake på scenen igjen, sier Basefer.

Tidligere satte Mohammed i gang en innsamlingsaksjon for Jemen.

Kødder om seriøse tema

Første gang Basefer sto på scenen var i 2016, og siden har han blant annet satt opp tre show. Et fellestrekk for komikerens vitser og humor, er at han kødder om mer seriøse tema.
– Jeg liker å vitse om fordommer. Med tanke på at jeg har innvandrerbakgrunn, så lever jeg gjennom de stereotypene folk har. Jeg føler det på meg når jeg står i køen på Prixen, eller sitter på bussen. Jeg har jo fordommer selv og. Det er nettopp derfor det er gøy å kødde med det, for jeg vet hvordan det er! Så når jeg slår an en muslim-vits, knekker folk sammen i latter. 
Andre har latt seg inspirere av Basefers humor, og prøvd seg på det samme - men det har ikke alltid gått like bra.
– Andre har også prøvd seg på muslim-vitser, men de har "bomba" helt - ingen ler. Men det er jo litt dumt! Jeg slipper kanskje litt billigere unna, men jeg tenker, jo mørkere vitsen er, jo bedre er den, sier Basefer og smiler lurt.

Aktuell med show

Nå for tiden sjonglerer Basefer den nye papparollen med et aktuelt show han setter opp sammen med en annen kjent Stavanger-komiker, Karsten Blomvik. Det har fått navnet "Kulturell Appropriasjon", og blir satt opp for andre gang. Det ble nemlig vist i Grottene for et år siden, med stor suksess - utsolgt og publikumsrekord.
– Jeg og Karsten bestemte oss for å skrive noe sammen, og vi klikket fra start. Resultatet ble "Kulturell Approrpriasjon". Showet handler om hvor sensitive vi egentlige er. Hva er formålet med å vise at vi er i mot noe? Er det fordi vi vil ha rettferdighet, eller er det fordi andre skal synes at vi er gode?
Basefer håper at folk kan ta av seg maskene sine når de kommer til showet som finner sted i Grottene 22. og 23. februar.

Akkurat nå er komiker Mohammed Basefer aktuell med showet "Kulturell Appropriasjon" med Karsten Blomvik.


– Publikum må ikke være så sensitive til det vi snakker om. Man må akseptere at det går an å tulle med seriøse ting. Folk kan forvente latter fra begynnelse til slutt! Og lære at det er greit å være kritisk, så lenge man snakker om det i stedet for å holde det inne, sier Basefer.
I tillegg skal Basefer senere i vår være med på showet "To og en halv mann" igjen, som også har blitt satt opp tidligere, sammen med nevnte Blomvik og Jan Rune Holdhus. Løgnaslagets Per Inge Torkildsen sa at showet viste "tankevekkende humor".
– Vi snakker om ting som ikke vitses så mye om, og jeg kan ikke si at jeg har sett så mange komikere som klarer å kødde om sårbare ting på en god måte - kanskje Otto Jespersen, sier Basefer.

Hva med framtiden?

Det er ikke godt å si hva framtiden vil bringe for hverken Basefer eller komiker-miljøet i Stavanger, men Storhaug-mannen håper at sistnevnte får mer oppmerksomhet og utvider seg.
– Vi holder til på Folken hver onsdag hvor det er Open Mic, så ta med deg venner og kom! Jeg ønsker også å se flere kvinnelige komikere. Vi er åpne for å ta imot alle, men spesielt kvinner! Jeg tror mange av oss er lei av den pølsefesten vi selv har laget, ler Basefer.
– Hvordan ser din framtid ut da?
Det vet jeg ikke, men jeg håper å alltid få folk til å le, uavhengig om jeg kjenner dem eller ikke. Jeg håper også at min humor får folk til å snakke om de sårbare tingene. Men akkurat nå fokuserer jeg mest på å bli verdens beste pappa, og et godt forbilde for datteren min, avslutter komikeren.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Dette kommer på Netflix i februar

LES MER:

Mens vi venter på Game of Thrones: Dette kan du se på imens

LES MER:

Hot Open Mind må stenge kranene i ni dager

LES MER:

Bli med inn i De røde sjøhus: Slik blir The Old Irish Pub

Publisert:

Se det elleville kappløpet: Hvem klarer å komme seg raskest mulig til UiS?

Med hette over hodet ble to komikere plassert nøyaktig fem kilometer unna universitetet. Så var det førstemann til mål.

Publisert: