Aktuelt

Får ikke bygge kafé i Søregata - må være heis til eventuelle ansatte med nedsatt funksjonsevne

Hva skjer egentlig med huset på hjørnet hvor Østervåg møter Søregata? Coffeeberry har siklet på det i ett år, men det ser ut til at de må vente en stund til.

Oppdatert:
 • Ine Espevik Larsen
Kommunen, huseiere og Coffeeberry ønsker å slå sammen disse to husene og ha inn kafé: Søregaten 30 (grønt) og Østervåg 6 (rosa). - Gode hjørner er alltid attraktive plasser for servering, sier huseier Anne Langeland Espedal.

Coffeeberry har i ett år ønsket seg vekk fra Klubbgata og inn i Søregata/Østervåg. For å få lov til det må de ha heis.

Fullt mulig, mener Arbeidstilsynet.

Ikke plass og ødeleggende for arkitekturen, mener huseier.

 • Følg Byas.no på Facebook!

Må kunne gå i trapper for å komme til pauserom

Planen til huseierne Espedal & Co er å slå sammen Søregaten 30 (hvor Stavanger Sentrum nå holder til) med Østervåg 6 (tidligere Diamanthuset). Tanken er at kaféen Coffeeberry flytter inn i hele første etasje, i tillegg til andre etasje i Søregaten-delen.

I tredje etasje skal Coffeeberry ha pauserom og garderobe, og det er her problemet ligger: Det er ikke mulig for ansatte med nedsatt funksjonsevne å ta seg dit. Derfor sier Arbeidstilsynet nei til byggeplanene.

Det er altså ansatte det er snakk om, og ikke gjestene. Kafélokalet i første etasje vil være tilrettelagt for rullestolbrukere og barnevogner.

LES OGSÅ:

LES MER:

Åpner ny pizzarestaurant med drahjelp fra Dolly Dimple’s-grunnlegger

LES MER:

Åpner ny kafé i over 300 år gammelt trehus i sentrum

Coffeeberry holder i dag til i Klubbgata, men ønsker å flytte på seg for å tiltrekke seg flere kunder.

Positivt for bybildet

Huseier Anne Langeland Espedal i Espedal & Co har i nesten ett år nå forsøkt å få til sammenslåingen av de to byggene. Hun mener et slikt tiltak ville vært både positivt for bybildet og miksen i gata.

– Vi ønsker å bidra til en levende by gjennom utvikling av gamle bygg. Denne sammenslåingen kan bidra til skape mer liv i dette sentrumsområdet, sier Espedal.

Flere har vært interessert i lokalene, men Espedal ønsker altså Coffeeberry inn, da hun mener det vil gi et positivt tilskudd til området.

Anne Langeland Espedal og mannen Harald Espedal eier flere hus i sentrum, blant annet Søregaten 30 og Østervåg 6, som de ønsker å slå sammen. De eier også Østervåg 5 (bak henne, hvor det nå er TGR-butikk).

– Heis vil spise areal og vende mot vinduene

Arbeidsmiljøloven krever at når det bygges nye arbeidsplasser, eller at bruksområdet endres, skal de være universelt utformet, altså tilgjengelige for ansatte med nedsatt funksjonsevne - «så langt det er rimelig og mulig».

Espedal, samt arkitektfirmaet Bark, som har prosjektert byggingen, mener det ikke blir forsvarlig å bygge heis i Østervåg-bygget fordi:

 1. Arealet som blir igjen blir så lite at det vanskelig kan brukes.
 2. Den eneste plassen man kan sette inn heis blir inntil vinduene, noe Byantikvaren ikke ville kunne stille seg bak.
 3. Prislappen (1,8 millioner kroner) kan ikke forsvares når så mye av bruksarealet blir borte.

– Hvis vi bygger heis i Østervåg 6, vil det nærmest bli omgjort til et heis- og trappehus, sier Espedal.

Arbeidstilsynet på sin side mener det er gjennomførbart, og skriver i avslagsbrevet at det vil være igjen 26 kvadratmeter etter heis.

Kan ikke ha pause i annet bygg

– Vi har gått mange runder og gjort endringer for å komme dem i møte, men opplever ikke at de har vist den samme velvilligheten. Vi har for eksempel sagt at dersom det blir ansatte med funksjonsnedsettelse, så kan vi etablere pauserom i Østervåg 5 (TGR-bygget), hvor det er heis, sier Espedal.

I avslaget på klagen skriver Arbeidstilsynet at det ikke er innafor at de ansatte må flytte seg til et annet bygg for å skifte og ha lunsjpause, selv om det er rett over gaten.

Espedal nevner flere eksempler på steder som har pauserom i annet bygg: De som jobber på Torgterrassen må til Arkaden, og de som jobber på Tvedtsenteret må alle dra til A-bygget.

– I tillegg til at prinsippet om likebehandling ikke overholdes, er det både konkurransevridende og sentrumsfiendtlig, sier Espedal.

LES OGSÅ:

LES MER:

Pjolter og Punsj-gjengen åpner nytt utested i de gamle Kaffekanna-lokalene

Planen er at Coffeeberry skal ligge i disse to første-etasjene, når de slås sammen. Det skal også være kafé i andre etasje på det grønne huset. Pauserom er tenkt i tredje etasje.

Støtte fra kommunen

Stavanger kommune er enig med huseierne i at det bør gjøres unntak i tilfeller med gamle, verneverdige bygg. De har derfor bedt om et møte med Direktoratet for arbeidstilsynet, slik at de kan finne ut hvor lista ligger, også for andre gamle bygg som eventuelt skal endre bruksområde. I anmodningen skriver Kristin Fjeld-Eiken, byggesakssjef i Stavanger kommune:

«Arbeidstilsynets avgjørelse i denne saken kan ha prinsipielle konsekvenser for videreutvikling og aktiv bruk av den historiske bebyggelsen i sentrumskjernen.»

Espedal håper direktoratet følger kommunens anmodning.

– Lovverket åpner for at de kan være mer lempelige når det kommer til gamle bygg, noe jeg håper de gjør i dette tilfellet. Stavanger sentrum består i hovedsak av gamle bygg med mindre grunnflater, så bruksendringer og velvilje for å få inn attraktive leietakere som gir noe mer til områdene vil være viktig for et levende bymiljø, sier hun, og legger til:

– Det er et paradoks at vilkårlig saksbehandling i Arbeidstilsynet er det største hinderet for å gjennomføre det sentrumsløftet som det nå er bred enighet om politisk og i ulike fagområder.

Åshild Moe, daglig leder på Coffeeberry Stavanger, sier de er avhengige av å bytte lokale for å overleve. I fjor gikk de med 794.000 kroner i underskudd.

Coffeeberry: Trenger å flytte for å kunne fortsette

Daglig leder i Coffeeberry Stavanger, Åshild Moe, hadde håpet å flytte inn i de nye lokalene så fort som mulig.

– Det hadde vært veldig, veldig bra for oss. Vi trenger å flytte for å fortsette å drive. Vi er takknemlige for de kundene vi har nå, men det er ikke nok, sier hun.

I fjor gikk kafeen i Klubbgata med et underskudd på 794.000 kroner.

– De dagene hvor det er lite folk hos oss, har vi sett at mange er blant annet i Søregata. Særlig når det er sol, er det lite folk i Klubbgata, sier Moe.

De har måttet smøre seg med tålmodighet siden forespørselen kom fra Espedal & Co i fjor sommer.

– Det har dratt veldig ut, vi hadde jo håpet å kunne flytte inn før jul. Men vi satser alt på at det går til slutt, og så fort som mulig, sier Moe.

Stavanger Sentrum AS, som nå ligger i Søregaten 30, vil ha resepsjon i første etasje i Østervåg-huset, og dermed være tett tilknyttet kafeen. Kontor og møterom vil de ha i de øvrige etasjene, altså slik som før, bare i nabohuset.

Publisert:
Oppdatert:
 1. Stavanger
 2. Arbeidstilsynet
 3. Byutvikling
 4. Stavanger kommune
 5. Funksjonsnedsettelse

Coffeeberry Stavanger stenger dørene

Fra og med torsdag 20. juni stenger Coffeeberry i Klubbgata dørene for godt. Men de gir ikke opp håpet om å få flytte til Søregata/Østervåg.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  Ny kafé dukker opp på dette hjørnet i Stavanger sentrum
  3 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Hvilken av disse er #byasbeste kafé?
  2 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  Bli med inn i den nye restauranten og baren i Stavanger sentrum
  3 ÅR SIDEN
 4. AKTUELT
  Ny kafé har åpnet dørene i Stavanger sentrum
  2 ÅR SIDEN
 5. AKTUELT
  Hvilken kafé er #byasbeste?
  3 ÅR SIDEN
 6. AKTUELT
  Ellen og Ellen blåser nytt liv i et av byens eldste hus
  3 ÅR SIDEN