Byas-guide: Slik forbereder du deg til det bisarre presidentvalget i USA

Les deg opp på det merkeligste presidentvalget i moderne amerikansk historie.

På tirsdag blir en av disse USAs nye president.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Tirsdag 8. november er det duket for et av de mest kontroversielle og omtalte presidentvalgene i moderne historie.

Hillary Clinton og demokratene stiller mot Donald Trump og republikanerne i et valg som har vært preget av skandaler og kontroverser uten like. Enkelte mener det er som å velge mellom to onder, andre påstår at begge kandidatene står for et sårt trengt skifte i amerikansk politikk.

Selv om vi nordmenn selvfølgelig ikke har stemmerett eller direkte innvirkning i det amerikanske presidentvalget er det likevel viktig å holde seg informert og oppdatert da en av verdens supermakter står ovenfor et potensielt historisk skifte.

Derfor har vi samlet noen av de beste og mest informative nettstedene hvor du kan lett kan sette deg inn i den pågående valgkampen - før det er for sent. Her er våre forslag:

Tirsdag avgjøres endelig et presidentvalg preget av skandaler, hat og skitne triks.

Nettsider & nettaviser - For den passe interesserte

Nå skal det først sies at så godt som enhver avis, nettavis og nettsted med respekt for seg selv har en viss dekning av valget. Vi kan selvfølgelige ikke liste alle, men her er noen av de mer oversiktlige kildene for deg som er passe interessert:

Clintons og Trumps offisielle nettsider finner du kandidatenes egne synspunkter og hjertesaker, rett fra kilden. Ikke mer, ikke mindre.

The Economist dekker alt fra Hillarys valgkamp i hvite forssteder til Trumps vennskap med Putin. Noe for enhver smak, med andre ord.

BBC følger selvfølgelig nøye med og har i tillegg til øvrig dekning også laget en brilliant oversikt over alt du trenger å vite om valget:

(embed:http://www.bbc.com/news/world-us-canada-35356941)

Hvis ikke dette er nok har NRK og Urix utallige artikler på sine nettsider (og er perfekt hvis du heller foretrekker å lese på norsk)

Dokumentarer - For den visuelle

Vår kjære statskanal stiller med alt du måtte ønske av dokumentarer om kandidatene og valget. Her er et lite utvalg:

NRK TV - Se Frank Aarebrot: 227 år på 227 minutter

Frank Aarebrots foredrag [“227 år på 227 minutter”](https://tv.nrk.no/program/DVST10000016/usa-valget-227-aar-paa-227-minutter

) dekker hele den amerikanske presidenthistorien og dens 43 presidenter fordelt på 227 år. Filmet på Studentersamfunnet i Bergen 28. oktober.

[Hillary Clinton - Veien mot det hvite hus](https://tv.nrk.no/program/KOID28006715/hillary-clinton-veien-mot-det-hvite-hus

) - Fransk dokumentar fra 2015 som tar for seg Clintons imagekrig i media og veien hun tok for å bli demokratenes kandidat.

Donald Trumps verden - Britisk dokumentar fra 2015. Bli med journalist Matt Frei inn i Donald Trumps verden og en av de mest kontroversielle valgkampene i amerikansk historie.

Michael Moore i Trump- land - Amerikansk dokumentar fra 2016. Den velkjente (og venstre-vridde) dokumentarfilm-skaperen Michael Moore tar oss med til Ohio og byen Wilmington, hvor Trump har stor oppslutning og tillit blant folket.

Glem heller ikke at alle tre Trump - Clinton-debattene også ligger ute på NRK nett-tv.

Trumps valgkamp har vært alt annet enn skandalefri.

Youtube - For humoristen

Hvis du ikke vet om du skal le eller grine av valget foreslår vi at du tar en titt på disse klippene:

(embed:https://www.youtube.com/watch?v=of7g9u54WsI)

(embed:https://www.youtube.com/watch?v=h1Lfd1aB9YI)

(embed:https://www.youtube.com/watch?v=35gzCtLHO3A)

Så, neste tirsdag kan du glemme Netflix & Chill og heller tune inn når norske medier dekker denne såpeoperaen av et presidentvalg. Vi forventer tårer, uansett resultat!

Publisert: