Dørvakter var på møte for å lære forskjellen på fulle gjester og gjester med nedsatt funksjonsevne

Folk i Stavanger med nedsatt funksjonsevne har opplevd at dørvakter tror de er fulle, og blir nektet adgang til utesteder. Nå er det satt i gang tiltak for å lære dørvakter om symptomer som kan mistolkes som åpenbar beruselse.

Oppdatert:
  • Bror Remen
Therese Wammeli-Johannesen har MS. Hun ønsker at alle skal bli behandlet likt på byen.

– Jeg har selv blitt nektet innpass tre ganger på tre forskjellige utesteder i løpet av en og samme kveld, selv om jeg ikke hadde drukket. Det er helt klart lett å mistolke ulike symptomer som beruselse , sier leder i Rogaland MS forening og styremedlem i FFO Rogaland, Therese Wammeli-Johannesen.

I november fortalte hun om sine erfaringer på byen til Aftenbladet. Nå har Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon(FFO) i Rogaland hatt møte i regi av skjenkekontrollen, sammen med politiet, vektere og eiere av utesteder.

Ikke noe nytt

I august i fjor mottok skjenkekontrollen i Stavanger kommune en klage. Klagen handlet om at en person med nedsatt funksjonsevne hadde hatt en ubehagelig opplevelse på byen.

– Dette har dessverre lenge vært et problem. Folk med autisme, MS, CP og mer har opplevd å ikke slippe inn eller å bli kastet ut av utesteder. Vakter og bartendere har ikke nok kunnskap om hvordan ulike funksjonshemninger virker og har trodd at folk var fulle, sier interessepolitisk medarbeider i FFO i Rogaland, Cathrine Lie Wathne.

Illustrasjonsfoto: Utelivet er populært i Stavanger, men mange med nedsatt funksjonevne finner utelivet utfordrende.

Øyeåpner

FFO tok tak i klagen og kontaktet kommunen. Organisasjonen ønsket å bevisstgjøre de utfordringene de med nedsatt funksjonsevne møter på byen, spesielt med dørvakter.

– Vi har nå blant annet fått lov til å delta på personalmøte med PSS Securitas. Der bidro vi med råd og informasjon om ulike funksjonshemminger som kan oppfattes som åpenbar beruselse. Mange fikk nok en aha-opplevelse, sier Wammeli-Johannesen.

LES OGSÅ:

LES MER:

Homofilt par ble trakassert på bussholdeplass: – Dere er søppel!

LES MER:

Lisabeth (27): – Det føles som om jeg er på utsiden av en sosial boble

På møtet var det over 60 medarbeidere. Avdelingsleder for PSS Securitas i Rogaland, Kristoffer Daldorff er positiv til møtet.

– Møtet var nok en øyeåpner for svært mange. Vi lærte om symptomer som kan vise seg i forskjellige funksjonshemninger, og at noen slike symptomer kan bli mistolket som åpenbar beruselse. Vi ser svært positivt på å samarbeide med representanter for alle grupper med mennesker vi kan og vil møte i bybildet.

Mørketall

MS-syke Therese Wammeli-Johannesen er et av FFO i Rogaland 30.000 medlemmer. Hun tror det er mange mørketall for problemer som folk med nedsatt funksjonsevne møter på byen.

– Da denne klagen ble kjent i fjor, valgte jeg å stå frem og fronte utfordringene mange med nedsatt funksjonsevne og kronisk syke opplever på byen. Jeg fikk blant annet meldinger på Facebook av folk som takket for at jeg sto frem og belyste temaet. Noen sa de ikke orket å dra ut lengre. Det er tydelig at flere opplever dette.

Det var altså Stavanger kommune som mottok klagen i august. De har ansvaret for skjenkebevillingen i Stavanger. Utesteder risikerer å miste skjenkebevilling dersom de selger alkohol til åpenbare berusede gjester.

Strenge krav

Sverre Skårland, seksjonsleder for skjenkekontrollen i Rogaland brann og redning IKS, ønsker at byen skal være for alle.

– Når vi driver med kontroll på utesteder er hovedfokuset på mindreårige og personer som er åpenbart påvirket av rusmidler. Ingen skal føle seg forskjellsbehandlet. Vi har fått høre om erfaringer folk med nedsatt funksjonsevne har på byen og vi tar tilbakemeldingene til oss. Fokuset er større nå. Det er fint å ha i bakhodet at en person som for eksempel er ustø i beina ikke nødvendigvis er åpenbart påvirket av rusmidler.

Bare begynnelsen

Wathne i FFO er glad for at klagene blir hørt, og hun tror det finnes folk andre steder i landet som også trenger det samme.

– Det er garantert et problem andre steder enn i Stavangers gater. Jeg tror og håper dette vil spre seg videre andre steder i Norge. Alle fortjener en plass på byen.

Kristoffer Daldorff i PSS Securitas er enig.

– Vi vil gjøre det kjekkere og tryggere for alle som vil besøke byen vår, sier Daldorff.

Publisert:
Oppdatert:

Kan dørvakten nekte deg inngang for noe du har på deg?

Og finnes det en egen dresscode i Stavanger? Vi har fått gode råd fra dørvakten og moteeksperten.

Publisert: