Det er ikke uvanlig med flere intervjurunder

Det er pop å jobbe i klesbutikk. Det gjør at butikkene kan stille høye krav.

POPULÆRT: Mange vil ha deltisjobb hos Høyer i Stavanger, men før de får jobben må de overbevise Torine Kjølberg.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

- Å jobbe i butikk er ikke bare å stå i kassen. Våre ansatte må kunne hjelpe kundene våre, sier Torine Kjølberg, som er butikksjef på Høyer i Stavanger sentrum.

For Høyer er det viktig at de ansatte er inneforstått med at det kreves at de yter god service. Derfor har de blant annet en lang prosess før de ansetter nye folk.

\- Vi har to intervjurunder, deretter har vi en prøvejobbing eller to før vi ansetter, sier butikksjefen.

**LES OGSÅ:

Les også

Zara-bygningen er ferdig!

30 søkere via SoMe

Dette lar ikke folk seg skremme av. Da Høyer nettopp lyste ut en ledig deltidsstilling via sosiale medier fikk de inn 30 søknader. Hvis de hadde brukt finn.no ville nok antallet vært enda høyere.

- Hva innebærer prøvejobbing?

\- Prøvejobbing er for at den nyansatte skal få kjenne på om dette er noe for dem. Da får de på seg et skilt hvor det står at de er på prøvejobbing, og det er ikke krav til at de hjelper kunder. Vi ønsker også å se hvordan de passer sammen med de andre ansatte, forklarer Kjølberg.

Hun gikk selv gjennom to intervjuer da hun fikk sin første jobb i motebutikken, så hun vet hva jobbsøkerne må gjennom.

**LES OGSÅ:

Les også

Ja til ny pub i Fargegata

H&M: Kleskjeden Hennes & Mauritz kjører miimum to intervjurunder, forteller PR-ansvarlig Vibeke Holann.

To intervjurunder

Hos H&M er det også stor pågang fra jobbsøkere i butikkene. Dette merker de både når de lyser ut stillinger, samtidig som det er et jevnt sig av folk som leverer søknader i butikkene. Også her er intervjurundene nøye.

- Vi kjører minimum to intervjurunder, deretter går søkerne videre til prøvetid, sier Vibeke Holann som er PR-ansvarlig i H&M Norge.

H&M bruker en global standard, det vil si at prosessen er den samme om du søker på jobb i Stavanger eller New York. Prosessen er utviklet etter mange års efaring med ansettelser, ifølge H&M.

**LES OGSÅ:

Les også

6 tips som gjør sommerjobben til en suksess

Handel og Kontor: Ikke overrasket

Trine Lise Sundnes er leder i fagforbundet Handel og Kontor. Hun er ikke overrasket over at jobbsøkeprosessene er så avanserte, selv for en butikkjobb.

- Det er ikke uvanlig, selv om en stor andel av dem som jobber i tekstil er deltidsansatte, kjøres det likevel ordinære ansettelsesprosesser, sier Sundnes.

Men det er ikke alltid arbeidsgivere klarer å forholde seg til norsk lov. Forbundet har blant annet blitt kontaktet i forbindelse med hendelser der søkere har måttet jobbe i konkurranse med andre søkere i butikken før de får jobben.

- Det er ikke lovlig, sier hun.

For i det øyeblikket en utfører arbeid, skal en ha kontrakt, ifølge lovverket. Etter 1. juli trer dessuten en lovendring i kraft, og forbundet frykter at flere som skal ut i arbeid blir utnyttet.

Da blir det lettere å ansette folk midlertidig, noe som gjør at folk kan få lengre midlertidige kontraker.

Følg regelverket

- Det er for tidlig å si hva som skjer da, men i utsatte bransjer frykter vi at hypigere bruk av midlertidig ansatte blir et problem, sier Sundnes.

Hun mener at flere kan utnyttes nå som arbeidsledigheten stiger.

\- Det finnes alltid noen arbeidsgivere som utnytter slike situasjoner, fordi alternativet for folk er arbeidsledighet, sier hun.

Derfor er det veldig viktig at arbeidsgiverne forholder seg til norsk lov.

- Jeg vil oppfordre arbeidsgivere til å forholde seg til det regelverket som gjelder i Norge, sier hun.

**LES OGSÅ:

Publisert: