Skurker stjal fra Nikolette for å Tinder-svindle

– Hadde ikke forventet at det skulle skje med meg.

Publisert:
Har du blitt lurt på nettdating? Montasje: KRSby.

Falske profiler florerer på nettet, og KRSby har gått igjennom flere falske Tinder-profiler. Under arbeidet kom vi over en falsk profil som inneholdt en Instagram-henvisning til Nikolette Martine Kolkinn, som ikke var klar over at hennes informasjon ble misbrukt.

– Dette er ikke første gangen dette skjer med meg, sier hun til KRSby.

Ukens instagrammer @siljeaxelsen: – Drit i hva andre mener!

– Velger ut bilder av attraktive personer

Den falske profilen påsto å befinne seg i nærheten av Kristiansand. Et fellestrekk for profilene er at de ikke har felles venner eller interesser som deg.

Nikolett bor selv i Oslo, og har også opplevd å få bilder og informasjon misbrukt på falske Facebook-profiler.

– Jeg ble ganske overrasket. Jeg har jo hørt om tilfeller med kjente personer tidligere, men hadde ikke forventet at det skulle skje med meg. Da jeg oppdaget det kontaktet jeg Facebook om saken, som slettet kontoen, sier hun.

Denne teksten ble «lånt» fra Nikolette.

Lokker deg videre på nettet

Den falske Tinder-profilen avsløres ganske raskt av meldingene den sender, som forsøker å få brukere inn på nettsider som fuckclub.com eller tindmeet.com.

Hans Marius Tessem, daglig leder for tjenesten slettmeg.no, har vært borti flere lignende saker.

– Vi får mange henvendelser om slike tilfeller. Dette er boter som sender automatiserte meldinger for å svindle andre. Slik svindel er i dette tilfellet basert på tillit som bygges opp, og det velges gjerne ut bilder av attraktive personer for å lokke brukere, sier han.

Her er trikset for å unngå Facebook-virus

Boter blir brukt for å svindle på nettet. Illustrasjonsfoto: Fotolia Boter blir brukt for å svindle på nettet. Illustrasjonsfoto: Fotolia

Ingen garanti

Slettmeg.no har flere guider man kan bruke for å forsøke å fjerne informasjon på avveie.

– Men det finnes ingen garanti for at alt kan slettes. Større sider, som Facebook, har gode rutiner og egne algoritmer for å oppdage falske Facebook-profiler, men mindre datingsider kan være mer problematiske, sier Tessem.

Nikolette har selv blitt nøyere på å vurdere hva hun deler med andre.

Hans Marius Tessem er daglig leder i Slettmeg.no, som blant annet jobber med å få bort falske profiler fra nettet. Foto: Scanpix. Hans Marius Tessem er daglig leder i Slettmeg.no, som blant annet jobber med å få bort falske profiler fra nettet. Foto: Scanpix.

– Jeg godtar for eksempel kun folk jeg kjenner fra før på Facebook, og har en ganske lukket profil for dem jeg ikke er venner med.

Det samsvarer med Tessems råd.

– Man trenger ikke å dele alt med alle. Se på hva du deler, og hvor åpen profil du har, og ta grep om du oppdager misbruk, sier han.

Uønskede henvendelser på Snapchat

– Bruk sunn fornuft. Ikke legg ut noe foreldrene dine eller fremtidige arbeidsgivere ikke skal se. Hvis det blir misbrukt så finnes det tjenester som hjelper deg med å få det fjernet, eller så kan du kontakte tjenesten hvor det har blitt misbrukt, sier hun.

Boter har blitt vanlig å treffe på på Tinder. Foto: Pressefoto Boter har blitt vanlig å treffe på på Tinder. Foto: Pressefoto

– Har misbruket ført til ulemper for deg i senere tid?

– Jeg har fått en del uønskede henvendelser på Snapchat, sier Nikolette.

Har du blitt lurt eller svindlet på nett, eller andre forslag til hva vi bør skrive om? Tips oss gjerne på tips@krsby.no!

Bloggernes Instagram-tips: – Dette trikset gir garantert 50 nye følgere!

Publisert:

Mammablogger Anna Rasmussen: – Nakenbilder på avveie

Ifølge bloggeren frykter hun at nakenbilder av henne er på avveie. Derfor har hun publisert sladdede nakenbilder av seg selv på bloggen, for å komme hackere i forkjøpet.

Publisert: