Lervig Aktiebryggeri kaster seg inn i kampen om Bekhuskaien
– Dette blir det nye hjertet i Stavanger, sier administrerende direktør i Lervig Aktiebryggeri, Anders Kleinstrup.
Lervig Aktiebryggeri lanserte tirsdag planene sine om en helt ny attraksjon på Bekhuskaien i Stavanger.
De vil rett og slett flytte hele sulamitten fra Hillevåg til sentrum, inn i et kliss nytt arkitekttegnet bygg, med både bryggeri, park på taket, streetfood-marked og havnebad.
Med seg på laget har de COBE Architects fra København, som har tegnet et nytt forslag til det de mener er Stavangers nye hjerte.
– Dette blir et opplevelsessenter for mennesker i alle aldre og fra alle samfunnslag, sier Kleinstrup.
Koster 300 millioner kroner
Bygget Lervig foreslår er i tre, 10.000 kvadratmeter stort og kommer til å koste 300 millioner. Ifølge Kleinstrup er det bryggeriet selv som skal betale for bygget, og finansieringsplanene er allerede er på plass.
– Bygget er det som kommer til å koste penger. Bryggeri har vi jo, vi flytter bare alt ned, sier han.
Bryggeriet inne i senteret skal være godt synlig for de besøkende, og Kleinstrup håper at de kan ha både guidede øl-turer, bryggeriskole og teambuilding.
– Har hatt flytteplaner lenge
Kleinstrup forteller at Lervig har lenge tenkt på å flytte fra Hillevåg. Bryggeriet er i ferd med å vokse ut av lokalet de har, og dessuten skal det bygges en vei som gjør at bygget de nå befinner seg i, må deles i to.
Det var Kleinstrup som foreslo Bekhuskaien.
– Jeg flyttet til Stavanger i 2016 og kjente ikke byen så godt, så da vi begynte å snakke om flyttingen, søkte jeg bare opp kandidater på Google Maps, og da jeg kom over Bekhuskaien tenkte jeg, for et «smukt» sted, sier han.
Rogaland teater har også vist interesse for tomten (krever Aftenbladet-abonnement).
Kleinstrup tror derimot at folket heller vil ha Lervig.
– Vi er det alternativet som trekker folk til byen og som gjør stedet levende, sier han.
Vil konsentrere sentrum
Styremedlem i Lervig, Leif Buch Hansen, er enig med Kleinstrup.
– Har du et ærend på tinghuset, er det rett inn, og rett ut. Skal du på teater, går du på forestilling og hjem igjen, legger han til.
Han tror at senteret kan binde østre bydel mer sammen med Stavanger sentrum.
– Sentrum er for spredt. Vi må konsentrere det mer.
Han legger til at parkering ikke vil være et problem for Lervig. Skal du drikke øl, skal du tross alt ikke kjøre etterpå.
Grunnlegger av COBE Architects, Dan Stubbergaard, forteller at de slapp det de hadde i hendene da de fikk forespørselen fra Lervig.
– Dette var et sted som krevde kjærlighet. Vi har designet Papirøen i København, hvor det er alle typer folk i alle ærend. Det har blitt en kjempeattraksjon. Et slikt lowkey, uformelt byliv vil nok passe fint inn i Stavanger også, sier han.
– Vil ha større ølutvalg
Brewmaster Mike Murphy håper at Bekhuskaien og Lervig kan bli en realitet. Han har allerede store visjoner om hva han ønsker seg i det nye lokalet.
Et større basisutvalg, et event-rom og øl-import er bare noe av det han har i tankene, i tillegg til en videreutvikling av øl-utsalget de åpnet for ikke så lenge siden.
I år har Lervig produsert rundt to millioner liter øl. I det nye lokalet sikter de mot 10 millioner liter øl.
Men, det er noen logistiske utfordringer som må løses før Lervig eventuelt flytter inn.
Til dagen er det mellom fire og fem lastebiler på besøk hos Lervig. Det forårsaker trafikk frem og tilbake. I tillegg lager et bryggeri litt lukt i rundt to timer til dagen.
En lukt Murphy gjerne vil dele med flere.
– Det er helt klart bedre enn Felleskjøpet-lukten, sier Murphy og ler.
I sommer blir Lervig 15 år: Slik ble det lokale bryggeriet verdenskjent
Lokalpatriotisme. Blodrøde tall. Kritikerroste. Endelig overskudd. Denne sommeren blir Lervig Aktiebryggeri 15 år.
Relaterte artikler
- AKTUELT– Jeg er redd for at Oslo skal ta innersvingen på Stavanger5 ÅR SIDEN
- AKTUELTNå skal Lervig brygge øl i Canada4 ÅR SIDEN
- AKTUELTLervig Aktiebryggeri investerer 10 millioner kroner i nye tanker og pakkelinje5 ÅR SIDEN
- AKTUELTLervig bygger pub og bryggeri på Eiganes med plass til 160 gjester3 ÅR SIDEN
- AKTUELTBli med inn i Stavangers fire bryggerier4 ÅR SIDEN
- AKTUELTNå kan du få Lervig på døra: – Det er motiverende og gir oss håp3 ÅR SIDEN