Skjenking fram til 03:00 og ta med drikke mellom barene?

Frp-duo lanserer fem punkter for å gjøre Stavanger til en internasjonal øl-destinasjon. Bøker og Børst-innehaver sier at Stavanger som øl-mål er smått i gang allerede.

Oppdatert:
Frp-duoen Kristoffer Sivertsen og Atle Simonsen vil at lokalt øl skal være et like stort trekkplaster som lokal mat.

– Jeg har merket at det er folk som kommer til Stavanger på en slags øl-ferie allerede, og som kun drar til Stavanger, sier daglig leder ved Bøker og Børst, Tom Brekke.

Ved siden av ham sitter Frp-duoen Atle Simonsen og Kristoffer Sivertsen.

De ønsker å gjøre Stavanger til Norges øl-hovedstad. En tittel som duoen mener ingen norsk by kan smykke seg med for øyeblikket, eller...?

– Det var noen som kom hit fra England. De kom for å spise på Michelin-restaurant, så gikk de på lokale puber etterpå. De brukte apper for å finne fram til godt, lokalt øl, sier Brekke.

Følg Byas.no på Facebook!

Fem punkter

Øl-ballen i byen, ofte kombinert med god mat, har begynt å rulle allerede, men det kan gjøres mer, mener Frp-politikerne.

På matfronten har både byen og regionen satt dype spor i flere år, nå gjelder det å utnytte brygget.

– Dette er noe vi har diskutert en stund, så derfor har vi kommet opp med noen ideer, sier Simonsen.

Ideene har blitt kokt ned til en liste på fem punkter:

  1. Skjenkepolitikken må endres for å tilpasse seg at dette er en næring som skal satses
    på. Utvide åpningstidene for pubene i Fargegata til 03.00.
  2. Gjøre det enklere å stenge av hele gater til arrangementer, slik at man kan gå
    mellom stedene med øl i hånden.
  3. Ta i bruk tomme lokaler på Tou scene til gratis utleie til ølgründere.
  4. Frita gamle produksjonsbygg fra eiendomsskatt.
  5. Tilby totalopplevelser gjennom å tillate salg, skjenking og brygging i samme lokale.
    Såkalte brewpubs.

– Vi må smi mens jernet er varmt. Stavanger er på manges lepper nå som vi har fått nok en Michelin-stjerne. Mat, øl, uteliv og opplevelser henger sammen for å skape en by folk har lyst å dra til, sier Sivertsen.

What’s brewing hadde 2600 besøkende under fjorårets ølfestival. Alle billettene ble solgt på to uker.

Populært med øl

Øl står sterkt i regionen allerede:

Festivalen What’s brewing har opplevd stor suksess. Billettene forsvinner i et forrykende tempo.

Lervig har blitt kåret til Norges beste øl og det lokale bryggeriet Salikatt vant i kategorien «best new brewer» i Norge. Cardinal ble kåret til Norges beste ølpub.

Ølutsalget Gulating har åpnet i Stavanger og Sandnes, nylig kom også baren på plass i Øvre Holmegate.

Ølbølgen stopper ikke med det første. Det har også Brekke ved Bøker og Børst erfart.

– Det er enormt mange leverandører på markedet nå. I den forrige rapporten jeg leverte til kommunen, noterte jeg 35 forskjellige leverandører, sier Brekke.

– For seks, sju år siden hadde vi bare én leverandør, og det var Rignes, fortsetter Brekke.

Tom Brekke (midten) i Bøker og Børst ser allerede noe av trenden som Frp-duoen nå ønsker å satse på, men sier at det ikke er aktuelt å ha åpent til 03:00 dersom sjansen skulle by seg.

Bra initiativ

Simonsen og Sivertsen vil nå lufte ideene for bystyret i Stavanger, i tillegg starter jobben med å snakke med barer og andre institusjoner.

Blant annet står Region Stavanger på lista. Reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad ønsker forslagene velkommen.

– Dette er et initiativ som vil førte til at vi når ut til nye målgrupper. Det vil være med på å fylle opp restauranter og hoteller, sier hun.

Hun ønsker gjerne at initiativet sprer seg utenfor kommunegrensa, og at andre bryggerier i regionen også får være med på leken.

– Det kan være en idé å bygge dette rundt What’s brewing, som allerede er en kjent internasjonal merkevare. Da kan vi kombinere både mat og drikke, sier Saupstad.

Byen er for alle

Bystyrerepresentant Øyvind Jacobsen i Arbeiderpartiet, sier at partiet er positive til alle næringer som gjør det bra. Også han trekker fram What’s brewing, en ølfestival som har vært en suksess.

– Men vi ser ikke for oss noen kommunal ølfestival. Bransjen klarer fint å regulere seg selv innenfor de vilkårene som allerede finnes, sier han.

– Men kan kommunen legge bedre til rette for disse aktørene?

– Kommunen kan alltid være bedre, men det er mange ting vi må ta hensyn til. Ikke bare de som drikker og lager øl. Byen skal brukes av alle, også barn og voksne som ikke drikker øl, sier Jacobsen.

Han mener at det nå er en bra ølkultur i byen. Det er ikke fortjenesten til Ap, Frp eller kommunen.

– Dette er det folkene som brenner for ølfaget som har fått til, og det er gjort på de vilkårene som finnes i dag, sier han.

– Betyr dette at dere setter dere på bakbeina når dere hører forslagene fra Frp?

– Nei, vi tar gjerne imot gode forslag fra innbyggere og andre partier, men disse forslagene fra Frp krever nok grundigere behandling, sier Jacobsen, og forteller at Ap står fast ved sin skjenkepolitikk.

Tar hensyn

Frp-duoen mener på sin side at punktene ikke skal være retningslinjer for en kommunal ølfestival.

– Stavanger kommune skal ikke drive festival eller turistkontor. Dette handler om å ikke stikke kjepper i hjulene til de som ønsker å satse, sier Simonsen.

Brekke i Bøker og Børst synes også punktene er interessante.

Han ønsker gjerne at det skal bli mulig å selge og skjenke i samme lokale, men at barene i Fargegata skal ha servering fram til 03:00, tror han ikke blir aktuelt.

– Det har blitt diskutert dersom sjansen skulle åpne seg, men vi vil ikke gjøre det av hensyn til de som bor her, sier Brekke.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Naboene Craig og John brygget øl i hver sin kjeller på Storhaug. Nå har de startet «Yeastside Brewing» sammen.

LES MER:

Bysommer? Dette skjer i Stavanger og Sandnes i sommer

LES MER:

Stian er drink-Norgesmester: Her er hans favoritt-sommerdrinker!

Publisert:
Oppdatert:

Vil sikre Stavanger som landets øl-hovedstad

Sentrumsforeningen Midtbyen AS i Trondheim erklærte byen som «Norges ubestridte øl-hovedstad». Det er det flere i Stavanger som er uenige i.

Publisert: