Takk for ferien, Jesus!

KOMMENTAR: Enten du har barnetro, agnostiske tilbøyeligheter, er en svoren ateist eller befinner deg et sted i mellom, så kan vi takke den kjortel-kledde Mr. Vann til vin for at vi kan beile musserende og brekke lårhals på påskefjellet.

Publisert:
Påske kommer fra det hebraiske ordet pesach som betyr «å gå forbi», eller med en moderne vri… avspasering, skriver kommentator Fredrik Brimsø.

Historien har vist at religion som objekt for humor og satire fort kan bli betent, og dette er ikke et forsøk på verken avkristning eller å dandere påskelammet med et afterski-lass med edda bedda. Mitt eget forhold til religion er at jeg har grunnfag, men mangler overbevisning.

Det er ikke en hemmelighet at Norge er i en sekulariseringsprosess, og det kan late til at det å være personlig kristeligiøs i visse kretser har falmet bort sammen med knappebukser og Absolute music 17. Men når feriene våre som ikke har en årstid i betegnelsen står for tur, da er det på sin plass å rekke en high five til håndverkeren fra Nasaret.

Jesus’ fødselsdag er opplest og vedtatt som julaften, men dødsdagen er en litt annen variabel. I år legger han på røret i april. Og mens Mr. J står opp fra de døde, rigger vi oss optimistisk til med solkrem, brygg og Instagram-filter.

#bypåske. #hjertehjertesmelt. #afterski. #gnagsår. #glimrings. #faltpåtissen.

Påske kommer fra det hebraiske ordet pesach som betyr «å gå forbi», eller med en moderne vri… avspasering.

LES OGSÅ:

LES MER:

Dette mener vi egentlig når vi deler lykkelige øyeblikk på sosiale medier

Vi har godt av å ha fri iblant. Lei av generiske samtaler ved kaffeautomaten på jobb. Forsynt med å slåss over hvem i kollokviegruppa som skal booke grupperom. Opp til adamseplet i hverdagslig gnål som i repetisjonens embete lyder like fett som en tuba-solo i en minnestund.

Og ferie gjør godt. Om man bruker tiden til å sette hashtag-rekord i Fargegata, rulle smørefritt i Ålsheia eller hva det nå måtte være, så er det et pusterom fra hverdagen. Yes. Boom.

Jeg har kompiser som omtaler livet som et hamsterhjul. Logistikk, henting, kjøring, nine to five, og med litt flaks; rødvinstenner på lørdagskvelden. Ferier representerer det som forhåpentligvis holder gangen i hjulet uten at Hamster-Geir trenger å løpe så fort.

Og i denne konteksten er det kanskje tilforladerlig å spørre pent om å låne en strofe fra Bjørnson: «Livet består ikke av ord. Det består av realiteter.»

Og realiteten er at livet kan bli ganske travelt, både fysisk og mentalt. Derfor er det viktig å huske på at når ferien kommer, så kan man ta igjen for litt tapt tid med familie/venner/x’en/pinball-maskinen på Inside.

Alle av oss kan vel kanskje ikke si - med neven på hjertet - at vi feirer påsken til ære for Jesu oppstandelse, men den er et kjærkomment merke i kalenderen likevel.

Så takk for den, Jesus!

FLERE KOMMENTARER PÅ BYAS:

LES MER:

Til ungdommen: Åtte av livets edle sannheter

LES MER:

Heidi’s til Stavanger: «Jeg tror det blir langt mer frydefullt enn sist gang vi ble invadert av tyskerne»

LES MER:

Sjakk-VM – fordi vi MÅ være best i noe?

Publisert:

Slik holder du «lykkepromillen» gjennom påsken

Maren Kronlund, prosjektleder for Lykkepromille, kommer med tips for å holde nettopp «lykkepromillen» gjennom påsken.

Publisert: