– Katten har åpenbart blitt forsøkt kastet ut av en bil og ned i sjøen fra Varoddbrua

Sommeren er høysesong for kattedumping. KRSby fikk høre de verste skrekkhistoriene hos Dyrenes Beskytter.

Dette lille nøstet ble satt ut på Møllevannsveien da hun bare var fire uker gammel.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Den lille her hadde noen satt fra seg rett på Møllevannsveien. Hun fløy midt i veibanen, og var bare fire uker gammel.

– Den svarte der var en villkatt som ble født ute. Noen fant henne i en bilmotor oppe på Tinnheia. Hun var illsint og det gikk ikke an å få fatt i henne. Etter å ha lagt seg i en ny bilmotor var det noen som fikk tak på henne og ble grundig klort og bitt. Nå er hun tam og kosen.

– De tre andre ble funnet i en hekk ute på Søm da de var rett over fire uker gamle. De var tamme, så de hadde åpenbart blitt satt ut siden mor ikke var der. Det er jo dødsrått å hive ut fire uker gamle kattunger, de har jo ikke nubbsjangs i havet.

Det er historien til de fem kattungene som nå befinner seg i lokalene til Dyrenes Beskytter i Kristiansand. De små kattungene er ikke alene om å være hjemløse.

– Det er ofte lettere å kjøre en plass og hive de ut av bilen

Leder i den frivillige organisasjonen, Arnfrid Robstad, sier sommeren er høysesong for hjemløse katter.

– Folk skal på ferie, og da kvitter de seg med kattene sine. Det er ofte lettere å kjøre en plass og hive de ut av bilen enn å finne pass til dem, sier Robstad.

Arnfrid Robstad bruker mye av sin tid på å hjelpe hjemløse katter. Her koser hun med katten Bettan som ble hentet fra en gård med 130 katter.

I løpet av tre uker har de fått inn rundt 25 katter, hvorav 20 av dem er kattunger. Det kan høres mye ut, men er langt fra rekorden.

– En sommer fikk vi inn 90 katter, så det heldigvis langt unna rekorden i år, sier Robstad og legger til at folk har blitt flinkere til å ta vare på katter.

– Folk har fått større tilknytning til kattene sine, og passer bedre på dem nå enn før. Det er bra, for det er akkurat like vondt for en katt å være sulten og redd som for en hund, sier Robstad.

Denne katten ble funnet i en hekk på Søm sammen med to søsken.

– Før i tida var det veldig sånn «ja ja, det er jo bare en katt, de klarer seg selv.» Men det gjør de altså ikke. Vi har fått inn katter som er reine skjelettene, så vi vet at også katter sulter og fryser i hjel om vinteren, sier hun.

Les også

LES OGSÅ: Kjendisblogger reagerer på svaneplaging: – Gjorde alt den kunne for å komme seg unna

– Hjerterått, det er det. Tenk at det går an å kaste ut et sånt lite nøste som denne, sier Robstad.

Mange skrekkhistorier gjennom årene

Gjennom de mange årene Robstad har vært involvert i Dyrenes Beskytter har hun sett mye fælt.

– Vi har fått inn flere katter som ble funnet skrekkslagne ved rekkverket på både Varoddbroa og Oddernesbroa. De har åpenbart blitt forsøkt kastet ut av en bil og ned i sjøen, for ingen katter går frivillig over Varoddbroa, sier Robstad.

Hun forteller også historier om katter som har blitt kastet ut fra biler i tunneler, blitt satt ut i små plastkasser, eller blitt tatt inn som følge av rein omsorgssvikt.

Etter litt tilvenning til nye omgivelser blir kattene hos Dyrenes Beskytter helt tamme, og også gode venner.

– De to voksne kattene vi nå har her i lokalet hentet vi fra en gård der ei dame hadde over 130 katter. Det var 40 drektige katter, bitte små kattunger som nesten var døde, og alle hadde alvorlig øyebetennelse og var nærmest skjeletter, forteller Robstad.

Bruker Facebook for å finne eierne

Noe som har hjulpet mye for hjemløse dyr de siste årene er Facebook, ifølge Robstad.

– Folk deler innleggene, og det er mange som ser det. Dermed kan eiere finne dyrene sine i løpet av et døgn, sier hun, og legger til hvordan de pleier å bruke Facebook som hjelpemiddel.

Kjellaug Røyland er frivillig og styremedlem hos Dyrenes Beskytter Kristiansand. Hun er innom minst tre ganger i uka for å hjelpe til med kattene i tillegg til å være forvert.

– Når vi får informasjon om katter eller andre dyr som går og surrer her og der legger vi det først ut på Facebook-siden vår. I 80–90 prosent av tilfellene finner vi eieren. Resten tar vi inn og finner nye eiere til, forteller Robstad og legger til at det er rundt 240 katter som er innom Dyrenes Beskytter i løpet av et år.

Robstad sier det er problematisk når det er altfor mange katter.

– Kastrer eller steriliser katten din!

Når det gjelder ting man kan gjøre for å bidra til at antall hjemløse katter synker er Robstad klar:

– Kastrer eller steriliser katten din! Det er altfor mange katter. Det det er altfor mange av blir alltid et problem. Bare se på kaninene i Australia, der er det jo helt kaos.

– Hvis man ser en katt som vanker et sted, som ikke ser naturlig ut, si ifra til oss! Det er mye bedre å være ekstra obs og si ifra litt før, for det er ikke lett å ta inn en katt som har gått ute og sultet i et år.

Publisert: