Meny Bruker
↓ annonse
SOSIAL MAT: - Hjemme hos meg er det en stor stue og et bittelite kjøkken. Likevel ender vi alltid opp med at alle vil være på kjøkkenet, sier Tamara Kuklina.
SOSIAL MAT: - Hjemme hos meg er det en stor stue og et bittelite kjøkken. Likevel ender vi alltid opp med at alle vil være på kjøkkenet, sier Tamara Kuklina. Av: Ivar Vasstveit

Tamara (31) skiftet ut olje med mat

Nå satser den tidligere Statoil-ingeniøren på matlaging i godt lag med Social Cooking.

↓ annonse

- Du vet. I Russland er det som oftest slik at det er konene i hjemmet som lager maten. Da må man begynne når man er ung. 

- Å?

- Mamma og pappa jobbet veldig mye, så jeg og søsteren min fikk ansvaret for å stå for matlagingen fra vi var 9-10 år gamle. Vi fikk egne ukesbudsjetter og egen vaktordning. En uke hver. 

- Hva laget dere?

- Det ble mye poteter! Ja, mye grønnsaker. Fra vår egen hage. Helt økologisk.

LES OGSÅ: - Håper menn i Stavanger er klare for dette

Skiftet fra olje til mat

Tamara Kuklina (31) fra Novosibirsk sør i Russland var Statoil-ingeniøren som var med å finne store mengder olje i Barentshavet, men som sa opp jobben for å satse på noe hun syntes var gøy.

Det er skremmende å se alt som tilsettes vanlige matvarer i dag. Jeg vil være sunn.

Hva var det? Matlaging. Hvor? I Stavanger!

- Mens jeg enda jobbet i Statoil gjorde jeg frivillig arbeid for Kammermusikkfestivalen, i cateringen. Det var vel i 2008. Da skjønte jeg at det var dette jeg likte å holde på med.

LES OGSÅ: Stilen er casual, men mat og drikke Formel 1

ØSTRE BYDEL: Til daglig holder Tamara Kuklina til i kontorfellesskapet Erfjordgate 8 på Storhaug, et steinkast unna Johanneskirka. FOTO: Ivar Vasstveit

Havner på kjøkkenet

Først begynte Tamara å jobbe hos det økologiske bakeriet og kafeen Jakob's brød, så startet hun for seg selv med det økologiske cateringselskapet Snackeriet.

- Hvorfor økologisk? I Russland dyrket vi alt selv. Da ble det jo sånn. Men det er skremmende å se alt som tilsettes vanlige matvarer i dag. Jeg vil være sunn.

I januar i år startet hun opp arrangementsserien Social Cooking, hvor deltakerne selv er med å lage mat med kyndig veiledning fra flinke lærere, før resultatet serveres og spises på slutten av kvelden.

LES OGSÅ: På lørdagene går det fort 2000 naan

I tillegg serverer hun grøt omtrent en gang i måneden i Absinthen, og triller rundt med kaffesykkelen sin når sjansen byr seg. Som for eksempel under Marked i sentrum, som neste gang foregår 9. mai.

- Hjemme hos meg er det en stor stue og et bittelite kjøkken. Likevel ender vi alltid opp med at alle vil være på kjøkkenet. Det er noe spesielt med å lage mat sammen med andre. Og det handler om mer enn selve rettene.

I AKSJON:  Janne Bjørnsen, Ole Petter Nicolaisen og Per Ramsö tester fingerferdighetene på blant annet en tomat! FOTO: Jolanta Ulys

Hva med en søtpotetdessert?

Foreløpig har Social Cooking foregått i Mess & Orders lokaler i Østre bydel.

- Men det blir flere steder etter hvert. Om ikke alt for lenge begynner vi med eventer hos Traktøren i MagasinBlaa.

Noen av lærerne er profesjonelle kokker og bakere, andre ivrige amatører. Alle liker å lage mat, har lyst å lære bort og alle gjør det frivillig. 

Det er kjekt å vise at en kan lage både middag og dessert med samme ingrediens.

Indisk, meksikansk, norsk. 3-rettere på en og samme ingrediens. Som for eksempel eple!

- Det er kjekt å vise at en kan lage både middag og dessert med samme ingrediens. Ikke bare med epler, men også med for eksempel paprika og søtpotet.

LES OGSÅ: Disse kommer til What's Brewing

35 arrangement på 3 måneder

Ideen til Social Cooking fikk Tamara verken i Norge eller Russland, men i stedet på andre siden av kloden.

- Når en jobber i oljen og har fri, har en plutselig veldig mye tid og penger å bruke på ferie. Så jeg reiste mye. En gang jeg var ute og jogget i Wellington i New Zealand løp jeg forbi et veldig fint bygg. Inne holdt de et social cooking-event. Det så veldig kjekt ut, og ideen satte seg fast i hodet.

Hvert Social Cooking-arrangement tar opp til 14 deltakere.

Siden starten i januar, da Tamara selv suppet i stand den tradisjonelle russiske rødbetsuppen borscht, har Social Cooking unnagjort 35 events. Med om lag 350 deltakere totalt. 

Og det stopper ikke med det første.  

Bare i mai har hun foreløpig satt opp 15 forskjellige arrangementer, og det er i tillegg til et par teambuildingoppdrag og et utdrikningslag(!).

- Jeg vil at det skal skje ting, ofte. Da er det bedre med mange små arrangement, enn ett stort.

LES OGSÅ: Hva med sushi av kobbunger?

VEGAN: Veggisblogger Mari Hult laget 3-retters med søtpotet. FOTO: Tamara Kuklina

 

Javel. Nå er det sånn at kommentarfeltet er stengt mellom klokka 23:00 og 07:30. Kom gjerne tilbake da!
Det er for øyeblikket ikke mulig å logge inn eller registrere seg. Vennligst prøv igjen senere.

Ikke registrert enda?

Registrer deg