Meny Bruker
↓ annonse
Ibrar og Danijel deler sine tips til deg som ønsker endring i livet.
Ibrar og Danijel deler sine tips til deg som ønsker endring i livet. Av: Lena Rustan Fidjestad
Lena Rustan Fidjestad, KRSby

Slik kommer du i mål med nyttårsforsettene dine

Her er coachenes tips.

↓ annonse

– Når det gjelder nyttårsforsetter er det lett å finne på et, også er motivasjonen der kanskje i et par uker, men dabber fort av. Hva er grunnen til det? Kanskje du ikke vil det sterkt nok. Vit at endringer tar tid, sier Ibrar Malik.

Finn ut mer om coachene lenger nede i saken.

Vi har spurt coachene Ibrar og Danijel Andrijevic om tips til hvordan du bør gå fram når du lager dine nyttårsforsett for 2017, og hvordan du suksessfullt kan overholde dem.

Ettersom de har ulike framgangsmåter, har vi skissert begges retninger.

Følg Byas.no på Facebook!

Ibrar anbefaler disse stegene til deg som ønsker endring i livet:

1: Benytt et livshjul for å kartlegge deg selv

Det er et verktøy som gjør deg mer bevisst på balansen i tilværelsen din, og hjelper deg med å se hvilke områder du er tilfreds og virkelig fornøyd med, og på hvilke områder du ønsker endring og utvikling.

Still deg dette spørsmålet; “Hva er viktig for deg i ditt liv?” Lag en sirkel, og del den opp i “kakestykker” som skal representere disse områdene (eksempelvis karriere, familie, økonomi, venner, kjærlighet, helse, hobby, personlig utvikling, utdannelse osv.)

Vær ærlig med deg selv. Gradér gjerne livsområdene med en skala fra 1 til 10 – der 1 betyr at du er svært utilfreds og 10 betyr fullstendig tilfreds.

Hvordan vil hjulet trille? Er det rundt?

2: Formuler et mål som er attraktivt for deg personlig, som er målbart og viktig for deg å nå

Enten målet er stort eller lite, bør du være spesifikk og realistisk i målsettingen.

Formuler det så presist og detaljert som du kan, og visualiser deg selv som oppnår dette målet. Det handler ikke om ressursene du har, men om hvor ressursfull du er.

3: Still deg deretter spørsmål for å kvalitetssikre målet

Hvorfor ønsker du dette? Hva skal til? Hva hindrer deg? Hva trenger du av ressurser? Er du villig til å ta kampen? Hvorfor har du ikke gjort dette tidligere? Og hva vil det gi deg når du har oppnådd målet?

Svarene vil både kvalitetssikre målet ditt, og gi deg drivkraft for å nå det.

4: Sett deg delmål som du kan jobbe mot og nå underveis

For hver handling du gjør, er du nærmere målet. For hver eneste steg du tar, har du forbedret deg selv.

5: Om du mister motivasjonen, så er det veldig menneskelig

Det er lov å feile, og de fleste kommer til et punkt der det blir for mye.

Gi deg selv rom til å lene deg tilbake for å anerkjenne deg selv og det du har oppnådd.

Finn deretter ut av hva som skal til for å komme deg opp igjen. Hvis fundamentet og viljen er sterk, så får du det til.

Danijel og Ibrar ønsker å inspirere andre mennesker. FOTO: Lena Rustan Fidjestad
Danijel og Ibrar ønsker å inspirere andre mennesker. FOTO: Lena Rustan Fidjestad

Her er Danijels framgangsmåte:

Danijel ønsker ikke å rangere punktene, siden han mener alle teller i like stor grad, og er like viktige.

1: Velg én ting, og begynn med det

Ofte vil man gjøre mye på en gang, og mister av den grunn motivasjonen.

2: Ikke bruk tid på ressursene du har rundt deg, men hvor ressursrik du selv er

Se på et problem som en mulighet til noe du har mulighet til å jobbe med. Når problemer kommer, se for deg hvor «connectet» du kan bli med deg selv.

3: Tør å være sårbar og åpne deg opp

Finn motet til å jobbe med å bli bedre, og bli kjent med deg selv på et dypere plan. Tenk på mulighetene du kan oppnå, framfor å bli holdt igjen av historiene og erfaringene dine.

Om du åpner deg opp, kan du se hvordan du kan nå opp på et høyere nivå enn du kanskje selv trodde var mulig i utgangspunktet.

En av mine personlige favoritt-quotes er “If the only thing people learned was not to be afraid of their experiences, that alone would change the world.” Sagt av Syd Banks.

4: Du skal dø

Derfor har du ingenting å tape. Del av det du har inni deg, for det er ufattelig viktig for å «fullfille» deg selv, og kan bety mye for andre mennesker og gi dem løsninger i sine liv.

Det finnes mange mennesker som holder ting tilbake, av frykt for å bli dømt av andre.

5: Se mulighetene som er foran deg i verden vi lever i, og ta dem, framfor å låse deg fast i gamle rammer

Om du har mistet jobben, eller ønsker endring, så jobb med deg selv og lær nye ting. Internett har for eksempel åpnet ufattelig mange dører.

Hvorfor coaching?

– Først og fremst er coaching viktig for meg for å hjelpe mennesker på et dypere plan og gi dem de rette verktøyene. En ting er å jobbe med mennesker. En annen ting er å utvikle dem og forstå hvordan de fungerer, forklarer Ibrar Malik.

Ibrar startet selv med utdannelse som NLP (Nevro Lingvistisk Programmering) coach for halvannet år siden.

Nå er han inne i en sertifiseringsperiode på et år. I tillegg har han en grad innen sosiologi, samtidig som han jobber som daglig leder på McDonald’s Sørlandssenteret.

Om du har mistet jobben, eller ønsker endring, så jobb med deg selv og lær nye ting. Internett har for eksempel åpnet ufattelig mange dører, et ett av flere tips fra Danijel. FOTO: Lena Rustan Fidjestad
Om du har mistet jobben, eller ønsker endring, så jobb med deg selv og lær nye ting. Internett har for eksempel åpnet ufattelig mange dører, et ett av flere tips fra Danijel. FOTO: Lena Rustan Fidjestad

– Man må gå inn i seg selv

– NLP går ut på hvordan våre sanser, språk og handlinger påvirker oss. Det er en krysningspunkt mellom kommunikasjon og psykologi. Selve metoden som coach går ut på å frambringe ressurssterk menneskelig atferd, som er studert og satt i system. Dette bygger på at mennesket er enestående av natur og at vi alltid har et mye større potensial enn vi utnytter – og hvordan vi skal få fram de beste ressursene i oss selv, sier han.

Han forklarer endring som en framoverrettet prosess hvor man er løsningsorientert, framfor å bade i negative følelser og konsentrere seg om problemer.

– Du er ikke dine gamle «beliefs»

Danijel har en stund drevet coachingvirksomhet med eget firma, basert på ulike coaching-tilnærminger og livserfaring.

Han har også deltatt på ulike kurs og seminarer, i tillegg til å ha møtt flere av dem som han anser som noen av de viktigste mentorene personlig.

– Jeg har ikke noen form for sertifisering innenfor en spesifikk retning, men har opp gjennom årene tatt det som jeg har vurdert som best fra flere ulike retninger i min coaching. Jeg har store deler av livet vært opptatt av å bli den beste versjonen av meg selv, samtidig som jeg har coachet andre rundt meg som har vært åpne for det, forklarer han.

Han forteller at han for litt over ett år siden kom over en retning som kalles fase 3, Principal Coaching, som har forandret livet hans, og forståelsen om hvordan man skaper sin egen realitet på godt og vondt.

– Det er viktig å ikke være stuck i gamle historier og opplevelser fra fortida. Du er ikke dine gamle «beliefs» – du er her og nå, og det handler om mulighetene du kan skape i nuet og tørre å være sårbar, sier Danijel.

Mer fra Byas:

Ensom? Her kan du få hjelp

Klipp "mannedulten" om du vil finne kjærligheten i sosiale medier

«Lise» (19) ba kjæresten slette nakenbildet. I dag vet hun ikke hvor mange tusen som har sett det

Studenter studerer seg syke: – Du kan bare glemme å ha kjæreste, det vil du ikke ha tid til

Javel. Nå er det sånn at kommentarfeltet er stengt mellom klokka 23:00 og 07:30. Kom gjerne tilbake da!
Det er for øyeblikket ikke mulig å logge inn eller registrere seg. Vennligst prøv igjen senere.

Ikke registrert enda?

Registrer deg