Meny Bruker
↓ annonse
GRØTENTUSIAST: Tamara Kuklina elsker grøt. Nå starter hun grøtbil!
GRØTENTUSIAST: Tamara Kuklina elsker grøt. Nå starter hun grøtbil! Av: Ulrikke Valvik Mitchell

Før jobbet Tamara (33) som oljeingeniør. Nå satser hun nesten 300.000 kroner på grøt!

Målet er å samle inn 250.000 kroner til en grøtbil.

↓ annonse

«Foodtrucks» har for lengst etablert seg som en trend i flere av de store byene i Norge, men Stavanger henger litt etter.

Dét vil Tamara Kuklina (33) gjøre noe med.

Hun er derfor i gang med en innsamlingsaksjon til en grøtbil, og håper at dette skal bidra til at flere matbiler etter hvert vil dukke opp i bybildet.

– Dette er noe jeg har drømt om lenge - å starte noe eget. Først var planen å starte min egen kafé, men det er langt fra lett å drive kafé i disse tider. Foodtrucks er veldig kult og moderne. Det jeg lager passer veldig fint inn i en bil, og jeg har lenge tenkt at det var noe jeg ville få til.

– Jeg tror ikke det finnes noen grøtbil fra før av!

Og Tamara er ikke typen som går rundt grøten.

Hun fant en bil hun ville ha, og selv om prislappen var høy, lot hun seg ikke skremme.

I stedet ba hun om hjelp. I forrige uke startet hun en innsamlingsaksjon på bidra.no, hvor hun ber om hjelp til 250.000 kroner.

Bilen koster 277.000 kroner.

– Det er sykt mye penger! Men den forrige jeg fant kostet en halv million, så dette føles egentlig ikke så galt. Jeg har allerede fått inn over 25.000 kroner, det er jeg veldig fornøyd med. Jeg hadde egentlig ikke forventet noe som helst.

Hadde grøt til frokost hver dag

Tamara er opprinnelig fra Novosibirsk sør i Russland. I oppveksten jobbet begge foreldrene mye, så hun og søsteren stod for matlagingen i huset fra de var 9-10 år gamle.

De fikk egne vaktordninger og budsjett, og hadde ansvaret annen hver uke. Da gikk det mye i poteter og grønnsaker fra egen hage.

Og hver morgen hadde de grøt til frokost.

– I Russland spiser vi veldig mange flere typer korn enn det som er vanlig i Norge, og jeg ville vise det frem mangfoldet her. Derfor startet jeg opp Grøtbar og begynte å servere grøt. Hirse er den det går mest av.

– Bare siden september og frem til nå har jeg servert nærmere 1500 porsjoner med grøt, så jeg tror interessen er der.

GRØT: Tamara har arrangert grøtbar en stund, nå tar hun grøtinteressen et skritt videre. FOTO: Ove Fosså
GRØT: Tamara har arrangert grøtbar en stund, nå tar hun grøtinteressen et skritt videre. FOTO: Ove Fosså

Fra oljå til grøt

At Tamara i dag driver med mat på fulltid, hadde hun kanskje ikke sett for seg bare for noen år siden.

Hun var nemlig Statoil-ingeniøren som var med å finne store mengder olje i Barentshavet, og hadde en god jobb i oljå.

– Men jeg mistrivdes i en kontorjobb. Da jeg ble 30 år opplevde jeg den der krisen at jeg ikke visste hva jeg ville gjøre med livet mitt. Men jeg visste at jeg ikke ville være ingeniør.

Det tok ikke lang tid før hun peilte seg inn mot mat.

Hun testet farvannet med litt catering, og likte det veldig godt.

Etter hvert fikk hun seg jobb både på Sjokoladepiken og Jacobs Brød, men fant fort nok ut at hun ville starte noe helt eget.

Startet opp Snackeriet, Social Cooking og Grøtbar

For to år siden startet Tamara opp det økologiske cateringseselskapet Snackeriet, hvor hun lagde og solgte økologisk snacks rundt omkring.

I januar i fjor startet hun også opp Social Cooking, hvor deltakerne selv er med å lage mat med kyndig veiledning fra flinke lærere, før resultatet serveres og spises på slutten av kvelden.

– Det ble ikke tid til så mye annet enn dette, men jeg hadde i tillegg Grøtbar hvor jeg serverte grøt på Absinthen siste søndag i hver måned.

Nå vil hun satse enda mer på nettopp grøt.

– Da jeg var med i NM i grøt tidligere i høst, fikk jeg låne en bobil for å komme meg til Seljord. På veien tenkte jeg at det hadde vært utrolig kult om jeg bare kunne ha stoppet opp ulike steder for å servere grøt!

BILEN: Dette er bilen Tamara samler inn penger til å kjøpe. FOTO: Tamara Kuklina
BILEN: Dette er bilen Tamara samler inn penger til å kjøpe. FOTO: Tamara Kuklina

Kanskje på veien i januar

Det er nettopp det som er planen - bare å kunne kjøre grøtbilen til alle festivaler og arrangementer som dukker opp i området, samt kjøre ut med frokost og lunsj til bedrifter og barnehager.

Grøtbil blir det uansett!

– Det er uendelige muligheter! Jeg har også tenkt å leie bilen ut til andre som vil prøve seg på foodtruck. Håpet mitt er at flere skal se på dette som en mulighet, og at det vil bli flere slike trucks i byen. Alle andre store byer har det jo!

Fristen på bidra.no går egentlig ut om en ukes tid, men Tamara tror hun skal utsette den litt. Det er en lang vei fra 25.000 til 250.000.

Men hvis alt går etter planen ser hun for seg at Grøtbil kan være å se på veien allerede fra og med januar.

– Hva gjør du dersom du ikke får inn nok penger?

– Da spør jeg venner om et lån eller går i banken. Grøtbil blir det uansett!

Mer fra Byas.no:

Det er for øyeblikket ikke mulig å logge inn eller registrere seg. Vennligst prøv igjen senere.

Ikke registrert enda?

Registrer deg