Meny Bruker
↓ annonse
FINALEFOTOGRAF: Andreas Kalvig Anderson kan bli verdensmester i naturfotografi.
FINALEFOTOGRAF: Andreas Kalvig Anderson kan bli verdensmester i naturfotografi. Av: Bjørn Frafjord

Andreas (32) fra Stavanger kan bli verdensmester på grunn av en flue

... Og mad skills. Stavanger-fotografen er i finalen i «World Photographic Cup». Vinneren kåres i Japan neste måned.

↓ annonse

Natt til tirsdag denne uken ble finalistene i verdensmesterskapet i fotografi – World Photographic Cup – annonsert.

Og gjett hva? Det er to rogalendinger med i toppen!

Andreas Kalvig Anderson (32) fra Stavanger og Søren Sviland (79) fra Nærbø er begge blant de ti beste i kategorien «Natur». I verden. Dét er jo ganske kult. Eller?

– Jeg føler egentlig veldig lite, svarer 32-åringen på klisjé-spørsmålet «hva føler du nå?».

– Jeg har ikke for vane å ta sånne ting så stort. Men Truls (leder av Norges Fotografforbund, journ.anm.) har vært veldig på meg for å understreke hvor bra dette faktisk er. Så jeg har vel etter hvert forstått det slik at dette er ganske stort.

Jeg har akkurat funnet ut at jeg er med i konkurransen og at jeg er i finalen.

En av grunnene til at Andreas kanskje ikke har fått tatt dette helt innover seg ennå, kan være at han for inntil 3-4 dager siden ikke ante at han i det hele tatt var med i konkurransen.

Det er nemlig Norges Fotografforbund som har sendt inn bildet hans, på vegne av nasjonen Norge. World Photographic Cup arrangeres i år for fjerde gang, med 26 deltakerland fra fire kontinenter.

Fotografene og fotografiene er alle valgt ut av hver nasjons ledende fotograforganisasjon, som i Norge jo er Norges Fotografforbund.

– Jeg har akkurat funnet ut at jeg er med i konkurransen og at jeg er i finalen - det er ganske kult. Det kom som en overraskelse, sier han.

– Det er vel litt stas, at de valgte akkurat ditt bilde og at du representerer hele landet?

– Ja, absolutt!

FLUE I VERDENSKLASSE: Dette fotografiet er et av finale-bildene i VM i fotografi, i kategorien natur. FOTO: Andreas Kalvig Anderson
FLUE I VERDENSKLASSE: Dette fotografiet er et av finale-bildene i VM i fotografi, i kategorien natur. FOTO: Andreas Kalvig Anderson

– Gir deg et kick!

Fire norske fotografer gikk i år til finalen. Dette er leder av Norges Fotografforbund, Truls Løtvedt, godt fornøyd med.

– Det er svært gledelig at norske fagfotografer hevder seg såpass sterkt i konkurranse med de utvalgte deltakerne fra de 26 nasjonene. Jeg er stolt på våre medlemmers vegne, og glad for å være leder for en organisasjon som på denne måten hevder seg i verdenstoppen, skriver Løtvedt i en pressemelding.

Og mens Andreas kan bli verdensmester på grunn av en liten husflue, tar 79-åringen fra Nærbø seg til finalen med et blinkskudd av en majestetisk ørn ute på fisketur. Søren digger ørner.

– De er fantastiske fugler! Å se dem komme mot deg, med et vingespenn på 2,50 meter, møter havflaten og stiger til værs igjen med en stor fisk i klørne – det gir deg et aldri så lite kick, forteller Sviland, som fortsatt er aktiv fotograf, 17 år etter han solgte studioet sitt på Nærbø.

Her er finale-bildet hans:

FINALEFOTO: 79 år gamle Søren og bildet av denne ørnen kan vinne VM i fotografi, i kategorien natur. FOTO: Søren Sviland
FINALEFOTO: 79 år gamle Søren og bildet av denne ørnen kan vinne VM i fotografi, i kategorien natur. FOTO: Søren Sviland

– Det ligger mye arbeid bak

Andreas og Søren kjenner hverandre ganske godt fra før, og 79-åringen var faktisk delaktig i fluebilde-prosessen. Bildet ble tatt på en kjøkkenbenk, og Andreas kan røpe av det var mye utstyr i sving for en liten flue.

– Målt i timer ligger det en god del arbeid bak fluebildet. Det endelige bildet er satt sammen av omtrent 30 bilder for å oppnå den nødvendige dybdeskarpheten. Mye arbeid.

Slik så det ut da fluebildet skulle tas:

MYE UTSTYR: ... For liten flue. Andreas i aksjon. FOTO: Søren Sviland
MYE UTSTYR: ... For liten flue. Andreas i aksjon. FOTO: Søren Sviland

Når Andreas ikke er ute og fotograferer fluer, sier han at han fotograferer noe annet. I tillegg til full stilling på Stavanger Foto har han nylig skaffet seg en ekstrajobb som fotograf på Hurtigruten. Han skal være med når skipet seiler på sørishavet om en måneds tid.

– Det syns jeg er kult! Den jobben er enda et punkt på lista over flotte muligheter jeg har fått gjennom kameraet.

– Foto for meg er et 24-timers opplegg, alt jeg gjør er fotorelatert. Jeg driver også litt med bryllupsfoto, portretter og studio-jobber, men faller alltid tilbake til makro, landskap og natur. Det var der interessen startet og der ligger den fortsatt.

Den endelige topp 3-kåringen i verdensmesterskapet annonseres under en storstilt seremoni i Yokohama i Japan, 23. februar.

– Jeg skulle veldig gjerna ha dratt til Japen, men akkurat da er jeg midt i Antarktis et sted, på jobb for Hurtigruta. Og det er egentlig et helt greit sted å være, som et alternativ. Jeg kan virkelig ikke klage!

Mer fra Byas.no:

Javel. Nå er det sånn at kommentarfeltet er stengt mellom klokka 23:00 og 07:30. Kom gjerne tilbake da!
Det er for øyeblikket ikke mulig å logge inn eller registrere seg. Vennligst prøv igjen senere.

Ikke registrert enda?

Registrer deg